Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2556344 пати)

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7206
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #15120 на: 21 Април 2026, 11:42:27 am »
Пластична е оригиналната, а и 50€+ e, претпоставувам празна, онлајн, скептик сум за во рено групите за ефтино да најдам, ама баш ќе пробам.
За стиродурот можам со фреза и бургии да го обработувам, како дрво, да не се трујам со горење.

Сега некако сунѓерите од тему испаѓаат ефтини.  ;D

Отсутен dasi4

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #15121 на: 22 Април 2026, 22:49:01 pm »
Налетав на едно Пежо 508 1.5 хди 2019 година(140000км) добра опрема има, со сервисна историја и мењавано 8мм каиш од Авто Ристевски... е сеа ме интересни кај да го носам у СК да го проверувам пред да се одлучам да го земам? Дали да идам на овластен сервис или имате предлог за некој што може да прегледа топ да ми каже дали е добар дил или не? 

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 436
« Одговори #15122 на: 23 Април 2026, 10:10:48 am »
Налетав на едно Пежо 508 1.5 хди 2019 година(140000км) добра опрема има, со сервисна историја и мењавано 8мм каиш од Авто Ристевски... е сеа ме интересни кај да го носам у СК да го проверувам пред да се одлучам да го земам? Дали да идам на овластен сервис или имате предлог за некој што може да прегледа топ да ми каже дали е добар дил или не? 

Еуроимпекс (овластен). Прво Car Vertical, Auto DNA и слични сајтови. Сервисна историја и менување на каиш земај со резерва.

Присутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2812
« Одговори #15123 на: 23 Април 2026, 10:40:38 am »

Еуроимпекс (овластен). Прво Car Vertical, Auto DNA и слични сајтови. Сервисна историја и менување на каиш земај со резерва.
Процедурално, не е каиш, ланец треба да е и фамозниот проблем со дебелина. Ако е стварно променет во наш сервис, лесно се проверува тоа. Во краен случај, ако е стварна километражата и колата е сервисирана во овластен сервис во пропишани сервисни интервали, мислам дека овие модели имаат гаранција до 150к км, односно бесплатна промена во овластен сервис.

најдобро е да сеи платиш и однесеш во Еуроимпекс, а пред тоа како што те советуваше членот да си ја провериш на Кар вертикал, за да не губиш време
Своерачен потпис ;)

Отсутен dasi4

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #15124 на: 23 Април 2026, 12:08:14 pm »
Proveriv i na dvete km se regulirani, imase i nad 50 sliki, servisi pisuva preporacano na carvertical ne pisuva dali se napraveni. Vamu vo avto placot mi pokazuvaa deka pred 3000 km se napraveni i celosna istorija nadolu kako se pravele. Prvpat zemam vaka kola na staro i me interesira sto vklucuva proverkata na avtomobilot? Moze da se proveri toj famozen 8mm?  So imate na pamet da proveruvam dopolnitelno pisete kako idat rabotite malce sum amater za kupuvanje koli na staro.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 436
« Одговори #15125 на: 23 Април 2026, 13:42:37 pm »
Proveriv i na dvete km se regulirani, imase i nad 50 sliki, servisi pisuva preporacano na carvertical ne pisuva dali se napraveni. Vamu vo avto placot mi pokazuvaa deka pred 3000 km se napraveni i celosna istorija nadolu kako se pravele. Prvpat zemam vaka kola na staro i me interesira sto vklucuva proverkata na avtomobilot? Moze da se proveri toj famozen 8mm?  So imate na pamet da proveruvam dopolnitelno pisete kako idat rabotite malce sum amater za kupuvanje koli na staro.

Прашај каде е правен сервисот на ланецот, замената од 7мм со 8мм. Ако е тука лесно се проверува и секој би чувал документи од таков зафат. Најдобро Еуроимпекс за мотор, подвозје и некој лакер за надворешни корекции.

Отсутен vladimir123

• Почетник
  • *
  • Пораки: 24
« Одговори #15126 на: 23 Април 2026, 23:35:02 pm »
Денес после кратко возење до теретана и вежбање околу 1ч на палење 1.6тди а3 8п одма изгаси по некоја секунда, така неколу пати . Успеав некако со држење гас и високи обратаи да ја вратам до дома. После тоа не гасеше во лер но приметив дека е на пониски обратаи од 900 и кога давам малку гас пак ко ќе изгаси во секој момент.

Дали егр е отиден или можно е проблем со систем за гориво?

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4124
« Одговори #15127 на: денес во 08:23:29 »
Денес после кратко возење до теретана и вежбање околу 1ч на палење 1.6тди а3 8п одма изгаси по некоја секунда, така неколу пати . Успеав некако со држење гас и високи обратаи да ја вратам до дома. После тоа не гасеше во лер но приметив дека е на пониски обратаи од 900 и кога давам малку гас пак ко ќе изгаси во секој момент.

Дали егр е отиден или можно е проблем со систем за гориво?

На сопругата А3 правеше така. На секое 10-то палење на пример, колата не палеше од прва. Требаше неколку пати да се проба за да успее да се запали, инаку само паѓаа обртаите и гасеше. Кај нејзе испадна дека имобилајзерот прави некој проблем, го средив кај клучар Нено тоа и сега си е во ред.
« Последно менување: денес во 08:42:41 Sase_91 »
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4112
« Одговори #15128 на: денес во 10:28:31 »
Пластична е оригиналната, а и 50€+ e, претпоставувам празна, онлајн, скептик сум за во рено групите за ефтино да најдам, ама баш ќе пробам.
За стиродурот можам со фреза и бургии да го обработувам, како дрво, да не се трујам со горење.

Сега некако сунѓерите од тему испаѓаат ефтини.  ;D

Фреза иу стиродур не би ти препорачал во иста реченица. Иако е тврд фрезата ќе ти одвалува парчиња наместо мазно да го крои. Ама ова само теортски го мислам можеби грешам.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7206
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #15129 на: денес во 11:21:07 »
Се сложувам, видов на јутуб некое видео колку да имам претстава шо е стиродурот, оти во текст пишано како тврд, а уствари нема врска, се сечи со скалпер.
Меѓутоа нема да користам таков, друго ми текна, па ќе има резултат викендов ако е успешно.  :D