Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2537207 пати)

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7113
  • Бенве сие бенве
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #15075 на: 04 Април 2026, 14:48:58 pm »
Може има удар во тротоар, удар во длабока дупка итн итн, не мора секогаш ударот да е во каросеријата за колата да е изместена.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Присутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3854
« Одговори #15076 на: 04 Април 2026, 15:40:22 pm »
“Fingering” гледам си пробал, а “Fisting” проба ли?

Присутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5430
  • Пиши лаже
« Одговори #15077 на: 06 Април 2026, 16:02:12 pm »
Знаете мајстор што може да среди заглавен клуч во брава?
Ми се заглави клучот и не можам да одам во позиција 0.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1183
« Одговори #15078 на: 08 Април 2026, 08:36:23 am »
Спарко не пали, ни на туркање ни на бензин ни на плин. До вчера ладна палеше ко ќе загрееше ќе запалеше на 10то верглање а денес ни ладна не запали.
Со аматерска дијагностика овие кодој се на сликата.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5376
« Одговори #15079 на: 08 Април 2026, 09:03:32 am »
Спарко не пали, ни на туркање ни на бензин ни на плин. До вчера ладна палеше ко ќе загрееше ќе запалеше на 10то верглање а денес ни ладна не запали.
Со аматерска дијагностика овие кодој се на сликата.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
vtoriot kod ne e immobilizerot?

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18002
« Одговори #15080 на: 08 Април 2026, 09:05:00 am »
Вторава грешка според описот е имобилајзер, а за првата - ако има Спарко електронска педала за гас, и тоа го јавува како мака.

Ма да мислам дека главна грешка е имобилајзер.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
« Одговори #15081 на: 08 Април 2026, 09:24:55 am »
Двајца механичари според грешките типуват на сензор на радилица..

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3067
« Одговори #15082 на: 08 Април 2026, 09:42:41 am »
Епа извади го џекот од сензорот, ако не јави нова грешка значи е сензорот.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2114
« Одговори #15083 на: 09 Април 2026, 10:28:20 am »
Тоа и го направи али толку собра, зошто стрелката не мрдна ми е прашањето проблем со пловакот или не и ако е пловакот дали има штета да се вози со покварен или не
Извози пола резервоар, или повеќе и наполни пак до горе, ако не се "ресетира" можно е пловакот да не работи ко што требз
Чисто за update ова и се деси дополнив сега и се ресетира како што треба

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6276
« Одговори #15084 на: 09 Април 2026, 21:01:54 pm »
Ако не си го извадил да го зачистиш, пробај да ја мрдниш колата во 4-5та брзина некој заб па заверглај. Знае да се реши проблемот со тоа.
Истиот проблем го имав пред брзо, го имам и снимено, ми е мака да качам овде. Не палеше ни на бензин ни на плин, такво невреме ме кмаше фатено почнав да тонам во една нива не можев да излезам да го вадам сензорот кон е Ултра недостапен, ќе викав другар во со џип да ме трга кога на кузни кое верглање запали.
Нит грешки имаше нит се деси уште еднаш, ниту на сервис не открија ништо.
Ме советуваа да ја подмрднам колата во брзина ако имам некоја таква случка во иднина.
 На спаркот не знам дали е клапната на сајла или електронска. На мегнанот е електронска и се препорачува чри вакви верглања да оди до патос педаалата, тогаш прекинува довод на гориво и штуца повеќе воздух, во случај да преусисал некако моторот.
Едит: не прочитав ова за имобилајзњрот, кај мене немаше никакви грешки, али ништо не губиш да го пробаш и моево.
« Последно менување: 09 Април 2026, 21:12:15 pm vladic3110 »
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен B1

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #15085 на: 12 Април 2026, 11:34:54 am »
Zdravo, iskustvo nekoe za poluosovina nova da se stava ili polovna za 147 DC? I kolku bi chinelo ?
Или половна непипната, или репарирај ја твојата. Што ѝ е на полуосовината? На алфиниве возила обично лесно се менуваат зглобовите.

Blagodaram za videovo, dali bi znael koj reparira? Majstorot mi prenese imalo lufta, nekade procitav podobro bilo da se stavi od 8v na strafovi, iskreno ne znam sto e najpametno u momentov…

Отсутен vladimir_1

• Редовен
« Одговори #15086 на: 12 Април 2026, 23:24:35 pm »
Ако не си го извадил да го зачистиш, пробај да ја мрдниш колата во 4-5та брзина некој заб па заверглај. Знае да се реши проблемот со тоа.
Истиот проблем го имав пред брзо, го имам и снимено, ми е мака да качам овде. Не палеше ни на бензин ни на плин, такво невреме ме кмаше фатено почнав да тонам во една нива не можев да излезам да го вадам сензорот кон е Ултра недостапен, ќе викав другар во со џип да ме трга кога на кузни кое верглање запали.
Нит грешки имаше нит се деси уште еднаш, ниту на сервис не открија ништо.
Ме советуваа да ја подмрднам колата во брзина ако имам некоја таква случка во иднина.
 На спаркот не знам дали е клапната на сајла или електронска. На мегнанот е електронска и се препорачува чри вакви верглања да оди до патос педаалата, тогаш прекинува довод на гориво и штуца повеќе воздух, во случај да преусисал некако моторот.
Едит: не прочитав ова за имобилајзњрот, кај мене немаше никакви грешки, али ништо не губиш да го пробаш и моево.
Го исчистив запали 3 пати и толку беше :) како и да е го сменив со нов еве го пали неколку дена ваљда до него беше проблемот.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #15087 на: 14 Април 2026, 11:46:15 am »
Клабери, кај по ѓаволите има да се купи осигурач од овој тип, освен овластен сервис? Од Vokswagen групација е сликава, ваљда се специфични за нив.

Најдов едвај кај електричар, последниот му го собрав, ама има причина што е изгорен овој и верувам дека пак ќе изгори, па сакам да земам резерва.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7192
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #15088 на: 14 Април 2026, 13:26:37 pm »
ОТО осигурувач, треба во секоја продавница за автоделови да ги има, јас имав за претходниот меган купено,
е сега дали има разлика во димензиите на твоите измери, ќе ја скршиш само пластиката ако треба да легни убо.

https://alfaelektronik.com.mk/info.php?brojce=35159

ЕДИТ
имало и такви голи
https://www.alfaelektronik.com.mk/info.php?brojce=41870
« Последно менување: 14 Април 2026, 14:34:08 pm Power to the people »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #15089 на: 14 Април 2026, 13:29:40 pm »
Не само што го нема секоја продавница за автоделови, туку никоја од 8те во кои влегов го нема ;D

Памтат дека држеле на времето и никој не им побарал долго време

Ги најдов и јас во Алфа ама ќе треба некој клабер од Битола да пазари и да донесе наваму, нема логика за два осигурачи од 30 денара да плаќам карго од 170 :)

Еве се начекал Класнио во овластен, прашал цена... И двајцата сме потресени.