Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2231616 пати)

Отсутен User12

• Почетник
  • *
  • Пораки: 35
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #10920 на: 16 Март 2022, 14:41:51 pm »
Можно е да е од кондензација, ако возиш кратки релации. Ако не ти бега антифриз, пробај извозија да загрее убаво.

Periodov bese vozena samo na kratki relacii. Antifrizot si e na mesto.

Po ova sto citam na net vikaat deka ne mora da bide nesto strasno. Prva prilika ja nosam na servis
« Последно менување: 16 Март 2022, 15:07:19 pm User12 »

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
« Одговори #10921 на: 16 Март 2022, 15:28:08 pm »
Не мора, но како што кажав - провери си за да бидеш сигурен.

Дај Боже да е само кондензација.

Направи вака - отстрани ги наслагите, и пробај 4-5 дена вози ја колата на отворено, исклучиво, и подолги релации (ако ти дозволува времето и финансиите, се разбира), па после отвори го капачето, провери.

А можно е и до уљето да е. Кога ми ставаа ГМ во овластен, редовно имав вака и јас на капачето, само количински помалку.

Откако го сменив маслото (мислам на брендот), такво нешто не сум видел. Начинот на возење не ми е променет.

Отсутен User12

• Почетник
  • *
  • Пораки: 35
« Одговори #10922 на: 16 Март 2022, 15:50:40 pm »
Не мора, но како што кажав - провери си за да бидеш сигурен.

Дај Боже да е само кондензација.

Направи вака - отстрани ги наслагите, и пробај 4-5 дена вози ја колата на отворено, исклучиво, и подолги релации (ако ти дозволува времето и финансиите, се разбира), па после отвори го капачето, провери.

А можно е и до уљето да е. Кога ми ставаа ГМ во овластен, редовно имав вака и јас на капачето, само количински помалку.

Откако го сменив маслото (мислам на брендот), такво нешто не сум видел. Начинот на возење не ми е променет.

Iskreno i jas se zamisliv so maslovo. Posledniov pat go zemav od Sekjer avt.delovi vo k.voda. Valjda i oni ne pravat mucki.. ne znam sto da kazam, i drug pat bila vozena na kratki relacii pa nemalo nesto vakvo, osven ako togas ne sum primetil.

https://we.tl/t-57NRt0cUdK
« Последно менување: 16 Март 2022, 16:01:52 pm User12 »

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1880
« Одговори #10923 на: 20 Март 2022, 09:24:42 am »
На Шкода Фелиција 1.3 бензин почнав да слушам звук на гребење метал врз метал од трансмисијата, буквално од кај кутијата за преносот доаѓа звукот. Кога ќе притиснам кумплуг звукот исчезнува, отпуштам се појавува пак. Давање гас во лер со притиснат кумплуг нема звук, со отпуштен кумплуг има звук. ВО возење нз како е, одамна не ја имам возено, случајно денес отворив хауба да видам што е како е и го приметив ова.
Ламелата горе доле е за мењање, ама не знам дали е ова симптом на истрошена ламела/потисна, или нешто сосема друго.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6002
« Одговори #10924 на: 20 Март 2022, 09:28:55 am »
Цел сет ќе си сменеш,ама ако не ја возеш може и со стариот сет да стои во место 😁

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #10925 на: 20 Март 2022, 09:39:41 am »
Цел сет ќе си сменеш,ама ако не ја возеш може и со стариот сет да стои во место 😁

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Ламелата кај и да е ќе се мења, прашањето ми беше да не е нешто и замаецот. Фиксен е замаецот, колку што знам не се мења фиксен замаец, на оригинални 240к км е колата.
Се вози колата секојдневно, само јас не ја возам.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #10926 на: 20 Март 2022, 09:46:04 am »
Ако нема оштетување на замаецот нема да го смениш,најверојатно друк лагерот е попара.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен atimofejev

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 72
« Одговори #10927 на: 20 Март 2022, 11:39:14 am »
На Шкода Фелиција 1.3 бензин почнав да слушам звук на гребење метал врз метал од трансмисијата, буквално од кај кутијата за преносот доаѓа звукот. Кога ќе притиснам кумплуг звукот исчезнува, отпуштам се појавува пак. Давање гас во лер со притиснат кумплуг нема звук, со отпуштен кумплуг има звук. ВО возење нз како е, одамна не ја имам возено, случајно денес отворив хауба да видам што е како е и го приметив ова.
Ламелата горе доле е за мењање, ама не знам дали е ова симптом на истрошена ламела/потисна, или нешто сосема друго.
Друк лагер работи и може да слушаш звук од него кога куплунгот е стиснат, кога е пуштен, друк лакерот мирува.
Спротивно на тоа, кога е куплунгот стиснат, ламелата, потисната и менувачот се неподвижни, се врти само замаецот кој во твојот случај веројатно е само големо парче железо и нема што да гребе од него.

Една можност е дека тропаат ламелата или потисната оти на нив има федери кои со тек на време се разлабавуваат.

Второ, звукот да е од самиот менувач, кој се движи кога е пуштен куплунгот.
Обиди се со проверка, ако нема дотури или замени го маслото.
Доколку стружењето е од него,  во маслото што ќе го испуштиш ќе има метални остатоци.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #10928 на: 20 Март 2022, 13:14:06 pm »
Друк лагерот му е, 7 години ја возам истата, 7 години ми го прави истиот симптом, особено на ладно време, крчи и гребе кога е пуштен кумплугот, а кога ќе притиснам педала го снемува звукот. И потоа кога ќе загрее убаво мотор све таму напред го снемува тој звук. Летно време пак воопшто нема таков звук.

Кај мене и масло имам сменето и тоа баш по спецификација, сае 75-80ка, и не е до менувачот.

Шкода од комунистичко време е, обратно е се кај неа ;D

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #10929 на: 20 Март 2022, 13:58:16 pm »
Обратно, друк лагерот свири кога ќе стиснеш педала, со отпуштена педала друк лагерот не е активен, пишано е погоре.

Отсутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #10930 на: 20 Март 2022, 14:18:24 pm »
Друк лагер работи и може да слушаш звук од него кога куплунгот е стиснат, кога е пуштен, друк лакерот мирува.
Спротивно на тоа, кога е куплунгот стиснат, ламелата, потисната и менувачот се неподвижни, се врти само замаецот кој во твојот случај веројатно е само големо парче железо и нема што да гребе од него.

Една можност е дека тропаат ламелата или потисната оти на нив има федери кои со тек на време се разлабавуваат.

Второ, звукот да е од самиот менувач, кој се движи кога е пуштен куплунгот.
Обиди се со проверка, ако нема дотури или замени го маслото.
Доколку стружењето е од него,  во маслото што ќе го испуштиш ќе има метални остатоци.

Ова со менувачот ме замисли, бидејќи знам дека на последен сервис беше утврдено дека негде пушта уље од менувач, ама го санираа. Уљето ни рекоа дека ќе се смени кога ќе мењаме сет потисна и ламела, ама со оглед на тоа што течело, може да е случај да нема доволно уље.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8001
  • Плинаш!!!
« Одговори #10931 на: 20 Март 2022, 16:21:27 pm »
Обратно, друк лагерот свири кога ќе стиснеш педала, со отпуштена педала друк лагерот не е активен, пишано е погоре.
На пунтото кај мене кога не беше стисната педалата тропаше друк лагерот а кога ќе стиснев звукот се губеше.

Туку друго нешто да прашам. Дали сте сретнале по бензискиве некаде во Скопје да продаваат сијалички како на сликата? Во влае на лукоил и макпетрол нема. Битно ми е денес да најдам а за од утре знам каде има.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #10932 на: 20 Март 2022, 17:22:39 pm »
Грешка си.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #10933 на: 20 Март 2022, 18:10:51 pm »
Сакате да кажете дека друк лагерот постојано врти се додека не се стисне куплунг?

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #10934 на: 20 Март 2022, 18:17:22 pm »
Сакате да кажете дека друк лагерот постојано врти се додека не се стисне куплунг?
обратно кажа