Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2239345 пати)

Отсутен Charlie

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 214
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #10560 на: 04 Декември 2021, 16:51:43 pm »
Периодов насабајле кога е поладно и прв пат ја запалам колата, притиснам копчето старт стоп копчето мора да почекам едно две секунди па потоа се пали.Кога нее ладно пали веднаш.

Зимово кога ја купив во февруари средината не приметив вакво нешто а дури беше и потрупана со снег на паркинг.

Прашањето ми е дали е оваа појава нормално, некако си се штити електониката.Или наслабнат акомулатор,али во тој случај секогаш би правел проблем на палење.

Прва кола ми е што е стартстоп без клуч , па некој поискусен да пообјасни.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #10561 на: 04 Декември 2021, 16:56:27 pm »
Лани зимата по куси се шетавме :)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7514
« Одговори #10562 на: 04 Декември 2021, 18:43:15 pm »
Периодов насабајле кога е поладно и прв пат ја запалам колата, притиснам копчето старт стоп копчето мора да почекам едно две секунди па потоа се пали.Кога нее ладно пали веднаш.

Зимово кога ја купив во февруари средината не приметив вакво нешто а дури беше и потрупана со снег на паркинг.

Прашањето ми е дали е оваа појава нормално, некако си се штити електониката.Или наслабнат акомулатор,али во тој случај секогаш би правел проблем на палење.

Во таа секунда две додека причекуваш, работат греачите. На шалтабла загледај би требало да ти покаже дека греачите работат.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14715
« Одговори #10563 на: 04 Декември 2021, 20:31:29 pm »

За што кола се работи? Дизел/бензин?

Отсутен Charlie

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 214
« Одговори #10564 на: 04 Декември 2021, 20:56:15 pm »

Во таа секунда две додека причекуваш, работат греачите. На шалтабла загледај би требало да ти покаже дека греачите работат.

[/quotе

Не сум забележал, ќе видам сега. Значи тогаш е нормално тоа да не му ја мислам.

За што кола се работи? Дизел/бензин?

Волво в40 дизел

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #10565 на: 06 Декември 2021, 13:22:35 pm »
Дечки ај кажете кај да барам вулканизер во Ѓорче?
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 781
  • .
« Одговори #10566 на: 06 Декември 2021, 23:15:52 pm »
Barajki mala kola i nikako da odlucam, najdov sega nekoi corsi od 2005ta. Dali 1.2 twinport ili 1.4 twinport da baram. Ednata e so 110nm/80 ps. Drugata 125 nm/90 ps. Dali imat nekoja razlika na potrosuvackata. Fala
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #10567 на: 07 Декември 2021, 07:46:13 am »
Мислам дека 1,4 е доста подобар мотор, не вреди да се става на вага занемарливо помалата потрошувачка на гориво кај 1,2. Овој 1,4 иде во Астрите, така да кај Корсата со полесна каросерија ќе троши помалку а ќе иде доста поубаво. Ова се под услов и двете коли да се во слична состојба (одржување, сервиси, каросерија), сигурно е подобро поновата, со помалку км и генерално во подобра состојба.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 781
  • .
« Одговори #10568 на: 07 Декември 2021, 10:46:44 am »
Мислам дека 1,4 е доста подобар мотор, не вреди да се става на вага занемарливо помалата потрошувачка на гориво кај 1,2. Овој 1,4 иде во Астрите, така да кај Корсата со полесна каросерија ќе троши помалку а ќе иде доста поубаво. Ова се под услов и двете коли да се во слична состојба (одржување, сервиси, каросерија), сигурно е подобро поновата, со помалку км и генерално во подобра состојба.
https://reklama5.mk/AdDetails?ad=4117916 ова ми фати око, во Куманово се наоѓа. Бев ја видов, убо работеше.. сеа остана да се одлучам...
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #10569 на: 07 Декември 2021, 11:19:23 am »
@Leon-cist чим бараш корса ц, пребарај по купи-продај групите по фб. Имаше 2 корси, едната околу 80.000 км, другата мислам 120.000, од први газди со се комплет. Мислам 1900 со 2400 евра беа огласени.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен brewster

• Почетник
  • *
  • Пораки: 44
« Одговори #10570 на: 08 Декември 2021, 10:00:12 am »
Дали некој користел/има искуство со ова: https://carbox.mk/product/zasita-za-kederi-sonax-499100/

Демек превентивно да ги замачкам кедерите, во случај да стегнат студови ... или да не шљапам, да не напраам некоја поголема беља  ;D

Мислење?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #10571 на: 08 Декември 2021, 10:14:37 am »
Неможеш да направиш беља. Тоа е слично како глицерин и овозможува гумата да не замрзне за вратата, и по можност да ја скинеш или да не можеш да ја отвориш вратата. Фино ако направиле попрактично решение, верувам има за неколку коли во пакувањето.

Отсутен brewster

• Почетник
  • *
  • Пораки: 44
« Одговори #10572 на: 08 Декември 2021, 10:21:13 am »
Неможеш да направиш беља. Тоа е слично како глицерин и овозможува гумата да не замрзне за вратата, и по можност да ја скинеш или да не можеш да ја отвориш вратата. Фино ако направиле попрактично решение, верувам има за неколку коли во пакувањето.

Фала Дени. Пакување е како поголем кармин негде ... туку, дали е доволно да се нанесе еднаш, или треба да се обновува на некое време? Да знам да си зачувам, да не идам по комшии да им нудам гратис  ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #10573 на: 08 Декември 2021, 10:37:07 am »
Не сум го користел ова, ама би требало да е доволно за една зима.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6436
« Одговори #10574 на: 08 Декември 2021, 10:59:38 am »
Силиконски спреј ти е подобра, поверсатилна и поекономично варијанта.