Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2240454 пати)

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #10545 на: 30 Ноември 2021, 22:12:50 pm »
Прашај, ништо не губиш. Ако ја има некаде, било каде у фабрика, верувам дека ќе завршиш работа.

Sent from my Mi 10T Pro

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6814
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #10546 на: 01 Декември 2021, 07:09:17 am »
Има некој хемичар низ форумот да ми кажи кај би нашол ферихлорид (Formula: FeCl3)  на гугл пиши дека се користи за прочистување на отпадни води или се користи во електроничарството за вадење бакарот кога се прави плочка, јес да ние на сколија користевме солна киселина ако памтам добро.
Го користат исто за knife etching,  му дава сивкасра боја на железо, еден тип на анти корозивна заштита, за тоа и ми треба..Битола во Алфа електроник немаат, Гугл не вади нешто низ МК.  Има некој примери како да направам сам, ама не ми била јака страна хемијата, не ми се ризикува :)

Еве ти, во:

ХЕМИКАЛИИ ЗА
ТРЕТМАН НА ВОДА

https://www.interhem.com.mk/хемикалии.html

Железо хлорид 40% р-р

Кога веќе одиш таму, земи ми изопропил 1 литар, ќе ти дам пари.  ;D

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #10547 на: 01 Декември 2021, 09:20:03 am »
za shto ti e? ako ti e za nagrizuvsanje metali zemi hcl+h2o2

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14715
« Одговори #10548 на: 01 Декември 2021, 11:08:58 am »

Солна киселна + водород пероксид (хидроген) ?

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5934
« Одговори #10549 на: 01 Декември 2021, 11:12:43 am »

Za tip na nagrizuvanje mi e, pravam nekoj nozinja sakam da im dadam zashtita so ova, taka gleam na internet  i interesna boja dava.. Inache oova ustvari sam mozis da go pravis, na videa e hcl+ astra za pajnci mienje, ili shajki da ostavis da se razgradat i doturas poleka h2o2 oti stvara toplina i idi fecl3 - ferooksid...
  Izgleda prosto , ama jas posledno hemija vo 8mo imam ucheno i trojka imav :D, ne mi se rizikuva nekako shoznam da ne si gi izvam ochite :D
@Power to the people Aj ke zvonam da vidime sho ke kazat, Fala :))

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #10550 на: 01 Декември 2021, 11:16:14 am »

Da taka na praksa go vadevme bakarot od plockite za elektricni kola itn.. Ova sho go baram ustvari e za istata namena, samo valljda poprofesionalno, mene za ova pogore mi treba.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #10551 на: 01 Декември 2021, 13:28:02 pm »
Значи ночари, ракавици и стара кошула со доли и стари фармерки ( ако немаш оригинал хтз) мораш да носиш.Не верувам да го добиеш истиот ефект, хцл+х2о2, но можеш да напрајш сам ферохлорид, ете го имаш рецептот. Евентуално пробај со антирост, што е уствари фосфорна киселина, ако ти се праат експерименти.

yep

Присутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #10552 на: 01 Декември 2021, 13:40:40 pm »
@Bicikle Се јавив во фирмата од погоре,се јави кул женичка ми вика ние само големопродажба работиме ако им звонам во производство ќе  ме запалат за едно литро :D, ама да оставиме на отворено да не ти ветувам, ако се точи за некој клиент ќе ти тргнат едно литро и ќе ти пратам по карго :) Ако не бидни имам целосна ХТЗ, дури и за нуклеарен напад имам опрема.. Ќе изгледам некоја епизода од Breaking Bad, покрај ферохлоридот можи и ќе се самовработам како на серијата :D

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #10553 на: 01 Декември 2021, 14:03:17 pm »
абе ја има земано изопропил алкохол 1 литро, , лимунска киселина 1 кг... најверојатно ќе ти дат.
Инаку не дека е нешто екстремно опасно, ама па зш да си ризикуваш, поготово во очи, ако е капка ќе те спечи ќе се оплакниш, ама 15 минс ќе се плакниш, на коже не се ни осеќа капка, но ако не ги испавиш очите правилно и веднаш ќе треба подоцна медицински интервенции и така натака, а вака ќе си ноциш цвикера, чис есап. На алишта ( ако се памучни) до кај што ќе капне ако не ги испереш одма, ама одма-одма ќе направи дупка. Хтз за работа со киселини е башка, но било што ќе ти заврши работа, најбитно е цвикерата да ти е како за пливање или барем како за скијање т.е. да дихта.
Еве зошто треба соодветна опрема, ама ти си далеку од вакви хемикалии, ова е озбилна ствар, значи чим грешиш во најмала рака си носиш лузна цел живот и то се смета за среќа во некои услови.
https://www.youtube.com/watch?v=aBVdGGml6bU.
Секако биди претпазлив.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
« Одговори #10554 на: 02 Декември 2021, 11:31:06 am »
Ми треба некој да ми модифицира панцир црево, поточно да извади дел од средина и да вметне сегмент. Има ли некој да знае дека некаде се работи тоа. Ама ми треба директно контакт или локација. Немам време да шетам по многу локации.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #10555 на: 02 Декември 2021, 11:39:01 am »
Какво е тоа панцир црево?
Од кола е или оние за бојлер?

Ако не е за бојлер, да видиш кај оние кај Рампа. Нини комерц
https://mk-mk.facebook.com/pages/category/Local-Business/Nini-Komerc-DOOEL-1013936918814508/

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
« Одговори #10556 на: 02 Декември 2021, 12:26:22 pm »
За вода е ама не е за бојлер туку е од батерија за чешма кој има црево на извлекување. Некаде по пат е перфорирано или прецвикано. Не е стандард кое може да се најде одма а да чекам немам време. Ако не завршам денес ќе морам чешма друга да ставам.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #10557 на: 02 Декември 2021, 13:01:40 pm »
Сличен проблем со црево со нестандарен туш (делот што се навртува на цревото) за џакузи.
Неколку безуспешни обиди, со вметнување црево низ панцирот, попушташе цревото по кратко време.
На крај се реши со адаптер на тушот за да може да се користат нашиве стандардни црева за туш.
Инаку ќе требаше цело џакузи да оди аут.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #10558 на: 02 Декември 2021, 13:24:02 pm »
За вода е ама не е за бојлер туку е од батерија за чешма кој има црево на извлекување. Некаде по пат е перфорирано или прецвикано. Не е стандард кое може да се најде одма а да чекам немам време. Ако не завршам денес ќе морам чешма друга да ставам.

Кај продавачите за чешми често има резервни такви црева.
На пр. во Шате имаш стално такви на лагер. Тие се со вакви спојки...

https://www.youtube.com/watch?v=Au_bUqU19Bs

Отсутен corsa-c

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 119
« Одговори #10559 на: 03 Декември 2021, 11:41:52 am »
Бидејќи не најдов посоодветна тема, решив тука да се обратам. Доколку постов не е соодветен за оваа тема однапред се извинувам до админите и слободно нека го избришат.

Дечки сакав да ве прашам дали некој знае каде во скопје може да се најдат компримирачи/компресори на пружини од амортизери (анг. Coil Spring Compressor) - оние кои рачно со крцкалка може да компримираат? Нешто слично како на сликава https://ibb.co/w49KXMd