Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2660315 пати)

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4073
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #10395 на: 31 Октомври 2021, 19:56:46 pm »
Drugari edno prasanje, kolata mi trese. Lani montirav 4 novi crossclimate na kolata na stariot i nemav problemi do sega koga mi se pojavi tresenjeto. Ja nosev vo stop end go na balansiranje i onie mi izbalansira no problemot ostana. Na preku 110km/h trese. Dali gumite novi se krivi ili pa nekoj del od prednicata e pricina. A prednicata e koska ne tropa nit krcka hmm. Nekoj da ne imal vakiv slicen problem. Fala
Носи ја на центрирање

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Dreadon

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
« Одговори #10396 на: 03 Ноември 2021, 17:42:36 pm »
Дечки да ве прашам нешто, другарче има audi a4 quattro, со плин ловато. Е сеа како што кажува во возење колата почнувала да сецка и автоматски му префрлала од плин на бензин. Бил во некој сервис му кажале дека е до компјутерот али кога ја тестирале на друг - исто. Чаре?

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 801
« Одговори #10397 на: 03 Ноември 2021, 18:04:16 pm »
Дечки да ве прашам нешто, другарче има audi a4 quattro, со плин ловато. Е сеа како што кажува во возење колата почнувала да сецка и автоматски му префрлала од плин на бензин. Бил во некој сервис му кажале дека е до компјутерот али кога ја тестирале на друг - исто. Чаре?

Ne znam tocno kako da go kazam delot toj e nekoj senzor za pritisok i temperatura na plinot i  toj regulira kakvo gorivo ke vleche kolata (tamu kaj shto go vgradile plinot sigurno ke znaat koj e tochno) toj senzor prakja signal dali kolata da prefrli na plin ili na benzin (i znae da zaglupi da ne regulira dobro ili da misli deka nema plin i ili kolata ke izgasni ili ke ja prefrli na benzin). Eve ti link od nego (nekoj random model cisto da vidish za shto zboruvam). Neka mu go ispitaat ovie shto se plinarive dali mu raboti kako shto treba.

https://nagaz24.com/lpgtech-pts01-pressure-and-temperature-sensor/

Nie koga imavme kola na plin ednash se desi da treba da se smeni (koshtase 1000 i neshto denari) i simptomite bea tie .. zapali kola dodeka zagree raboti na benzin i ili nema da prefrli na plin ili ke prefrli i ke ugasne. Zapali ja pak na benzin si raboti dobro .. prefrli na plin gasne.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1925
« Одговори #10398 на: 06 Ноември 2021, 20:50:23 pm »
Имам малку специфичен проблем кој не можам да претпоставам со што е поврзан.

Додека движи колава (макар и 2км/ч) во лер/стегнат кумплуг, обртаите се повисоки (да речиме 900 рпм од око). Штом колава застани целосно, обртаите паѓаат за околу 50рпм. Ако се наоѓам на удолница и колава придвижи во лер барем и малку обртаите се качуваат за 50рпм. Ако застанам пак паѓаат.

Дали може некој да претпостави од што би се јавувал овој проблем? Како е поврзано движењето на колата и лер гасот? Кој сензор мери дали колата движи или не, па според тоа да се одредува колку ќе биде лер гасот.

Досега немам следено параметри на дијагностика, наредна недела сум со план. На елм327 не покажува никаква грешка.

www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5413
« Одговори #10399 на: 06 Ноември 2021, 20:54:08 pm »
Имам малку специфичен проблем кој не можам да претпоставам со што е поврзан.

Додека движи колава (макар и 2км/ч) во лер/стегнат кумплуг, обртаите се повисоки (да речиме 900 рпм од око). Штом колава застани целосно, обртаите паѓаат за околу 50рпм. Ако се наоѓам на удолница и колава придвижи во лер барем и малку обртаите се качуваат за 50рпм. Ако застанам пак паѓаат.

Дали може некој да претпостави од што би се јавувал овој проблем? Како е поврзано движењето на колата и лер гасот? Кој сензор мери дали колата движи или не, па според тоа да се одредува колку ќе биде лер гасот.

Досега немам следено параметри на дијагностика, наредна недела сум со план. На елм327 не покажува никаква грешка.
Nemas problem, taka treba da raboti.

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45015
  • Il Moderatore
« Одговори #10400 на: 06 Ноември 2021, 21:01:43 pm »
Не е проблем, сите (понови) коли го праат тоа. Зошто, не би знаел, веројатно да ги држи системите (електрични, хидраулични и сл) во „топ форма“ додека се движи колата. 
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1925
« Одговори #10401 на: 06 Ноември 2021, 21:07:37 pm »
Зар? Никогаш го немам забележано ова на друга кола. Можеби транзицијата на вртежите ја прави поотсечно па затоа ја забележав. На другиве коли можеби е постепена, па не е забележлива толку.

Се изначитав по странски форуми и никаде не најдов некој со ваков "проблем" па ај реков да прашам овде.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Присутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7386
« Одговори #10402 на: 07 Ноември 2021, 00:09:02 am »
Зар? Никогаш го немам забележано ова на друга кола. Можеби транзицијата на вртежите ја прави поотсечно па затоа ја забележав. На другиве коли можеби е постепена, па не е забележлива толку.

Се изначитав по странски форуми и никаде не најдов некој со ваков "проблем" па ај реков да прашам овде.

И кај мене е вака исто, ако се помрдне, макар и во лер, ги качува обртаите, како зашто немам појма. Ваљда е нормално.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #10403 на: 07 Ноември 2021, 00:24:46 am »
Такоѓер на 1.2tsi, само не знам точно колку менува, а мислам дека е повеќе од 50 разлика.

Ќе проверам утре, сега да не ги збунам кучињава маалски, има преку 10 :)))

Не додржа Јанѕа Дрновшек, еве ги бројките:

Палење на ладен мотор: 1200
После стартот паѓа на 620
Пробав со лер на ептен мала удолница за најбавно можно и на стрмно во рикверц со кочење, обата резултати се 780

Туку, сега нова јанѕа излезе:
Со претходниот/оригиналниот акумулатор, барем пред да цркоса, на прво палење беше 800 со 600, а сега е 1200 со 620.
Дали тоа има некаква врска или едноставно само значи дека многу подобро испраќа струја новиов?
« Последно менување: 07 Ноември 2021, 01:09:32 am loopz »
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9532
« Одговори #10404 на: 07 Ноември 2021, 07:49:43 am »
Da ne e sega poladno nadvor od koga go imashe stariot akumulator

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #10405 на: 07 Ноември 2021, 08:00:58 am »
Го заборавил подигнат саухот :D

Отсутен corsa-c

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 120
« Одговори #10406 на: 07 Ноември 2021, 11:44:26 am »
Дали е можно поради воздух во резервоарот да дојде до губење на сила (моќност) при возење особено на нагорнини? Претходно до сега не сум се соочил со ваков проблем. Инаку вчера ми се деси ова.

Ова го забележав откако последниов пат (мислам дека беше минатата недела или понеделникот) на бензиска го полнев докрај резервоарот, а при полнењето го забележав пумпашот како едно 6-7 пати кликаше со рачката за полнење гориво.

Има и други можности на кои ми текна на ова, како на пример, МАФ-сензорот (ама знам дека ако тој откаже целиот мотор ќе изгасне), вбризгувачите за гориво за секој цилиндар (доколку се делумно затнати), кородиран coil pack - оние кои стојат над самите свеќици, О2-сензорот сто е поставен веднаш на издувните гранки пред моторот и О2-сензорот што влегува во издувот на долниот дел после катализаторот, дотраена ламела...

А чудно ми падна што еве денес одсабајле ја возев пак и не го осетив проблемот.

Ве молам ваше мислење да споделите.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #10407 на: 07 Ноември 2021, 12:03:30 pm »
Навистина се досадни гие пумпашите со тоа пиштолот, што ли им е толку мерак, клик-клик, клик-клик, клик-клик, не знаат дека коса ни се крева.

Отсутен corsa-c

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 120
« Одговори #10408 на: 07 Ноември 2021, 12:59:14 pm »
Навистина се досадни гие пумпашите со тоа пиштолот, што ли им е толку мерак, клик-клик, клик-клик, клик-клик, не знаат дека коса ни се крева.

Од време ми е познато дека на тој начин тие ставаат помалку гориво во резервоарите, а од друга страна ќе им остане насобран вишок (од онолку колку колку што поминале автомобили за време на неговата смена) кој потоа тие си ко користат за свои потреби.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20377
« Одговори #10409 на: 07 Ноември 2021, 15:33:57 pm »
Не гаси цел мотор од МАФ, може да ти фали сила, може во лимп да влезе. Ама да изгаси нема.