Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2243700 пати)

Отсутен Lucinefer

• Почетник
  • *
  • Пораки: 18
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #9495 на: 07 Февруари 2021, 03:34:31 am »
Дечки едно прашање  :)  сакам да сменам масло во моторот, според прирачникот подржува неколку спецификации. MB 229.51 MB 229.52 MB 229.61 и MB 229.71. Претпоставувам дека изборот би бил помеѓу 229.51 и 229.52 ( 229.52 има помал степен на оксидација и помала потрошувачка на гориво. ) ме интересира која спецификација е подобра за самиот мотор, секско доколку некој е упатен во оваа проблематика. Се работи за турбо бензинец. Ви благодарам  :)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6817
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #9496 на: 08 Февруари 2021, 07:45:10 am »
@grandemiki
Пример: Јас не можам да користам ELM327 V1.5 бидејќи не е за дизели постари од 2005та иако бев пред порачување. Затоа барам некој сличен производ да можам да си гледам.

Кинески муабет, дизелот ми е од 2002-ра, па ги купив 1.5 па 2.1 или како беше верзијата, и не можев никако да се поврзам, па и јас си мислев до ова е.
По 2-3 години пред некоја недела пак пробав, фате! Која верзија не знам, ама нешто грешно правев претходно.

Имам од тие од 5$, ама шо бриши и колку чита не знам, не сум имал грешка до сега.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #9497 на: 08 Февруари 2021, 10:15:13 am »
@Power to the people хммммм озбилно? Као 1.5 верзијата ја кажуваат дека е постабилна споредено со 2.1, може да има некои промени.

Исто и мене ми е дизелот 2003та, иако знам дека секако има OBD читач под воланот. Види, може и MultiEcuScan како Рики што има, само не знам која е точно процедурата, немам расчепкано, може и посоленко да биде ако е потребна лиценцирана верзија.

• Сениор
« Одговори #9498 на: 08 Февруари 2021, 12:25:23 pm »
Не знам што е разликата во верзиите ама типот на конекторот е ист, 1.5 за постари, 2.1 за понови коли, башка протоколи можи користат, ама со ефтиниве си многу ограничен со бесплатните андроид апликации, треба да доплаќаш за екстра функции, или не знам шо.
Најдобро е со кабел и програма на лаптоп за сите свирки да ги имаш, ама за ова не знам шо ти треба и колку ќе те кошта за твојата.

Отсутен grandemiki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 277
« Одговори #9499 на: 11 Февруари 2021, 17:49:43 pm »
Го сменив термостатот ама денес пак приметив ми паѓа стрелката за температура и пак има млако парно. Check engine се исклучи кога го сменив термостстот. До што може да е сега?:(( радијаторчето е топло кога не е вклучен вентилаторот, а кога ќе го влучам се лади и цревото што се враќа назад во мотор со вода. Што може да е? Радијаторот го имам исчистено пред да сменим термостат.
« Последно менување: 11 Февруари 2021, 17:59:22 pm grandemiki »

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #9500 на: 11 Февруари 2021, 18:03:45 pm »
Колега менуваше термостат на неговата кола, и со новиот не му дигаше температура, рекламираше и му ставија втор со кој се оправи работата.

Не мора да значи дека е истото и кај тебе.

Отсутен grandemiki

• Јуниор
  • **
« Одговори #9501 на: 11 Февруари 2021, 18:19:42 pm »
Na normalna rabota tempertura ne go vklucuvam parnoto na niedna brzina. Otkako ke se zagree radijatorceto i crevata go pustam i duva toplo posle 1 minuta duva ladno radijatorceto e oladeno. Neznam dali vaka funkcionira ili necini.
Slika https://pasteboard.co/JNUOPUk.jpg
« Последно менување: 11 Февруари 2021, 22:35:09 pm grandemiki »

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #9502 на: 11 Февруари 2021, 22:42:55 pm »
Valjda e zapuseno i ima slab protok,pa go "oladuva" ventilatorot.
Imav porabo slicen problem,go iscistiv kazanceto i posle bese se vo red.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #9503 на: 11 Февруари 2021, 22:52:30 pm »
А стрелката за температура што му паѓала?

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #9504 на: 11 Февруари 2021, 22:53:38 pm »
E ne go procitav pogorniot post. ;D moja greska.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен grandemiki

• Јуниор
  • **
« Одговори #9505 на: 11 Февруари 2021, 22:55:44 pm »
Najverovatno deka vraca ladna voda koga duva ventilatorot deka atrelkata pagja koga e ladno nadvor i na otvoreno niz grad so 20 na saat ne pagja. Ke mora da probam so nov sigurno ima kamenec zaglaveno deka koga go. Menjavav termostatot imase na nego iako ne sum koristel voda nikoas.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #9506 на: 11 Февруари 2021, 23:12:01 pm »
Najverovatno deka vraca ladna voda koga duva ventilatorot deka atrelkata pagja koga e ladno nadvor i na otvoreno niz grad so 20 na saat ne pagja. Ke mora da probam so nov sigurno ima kamenec zaglaveno deka koga go. Menjavav termostatot imase na nego iako ne sum koristel voda nikoas.
Истото му се случуваше лани ова време на колегата погоре што спомнав, додуше не спомна дека му фалело греење.
Откако го сменил термостат ќе загреела колата, ќе пуштел вентилатор и му паѓала стрелката.
Прво ми беше чудно зошто воопшто го гаси вентилаторот ;D само го збунило да ги поврзе работите :)
Откако го посоветував да не го исклучува вентилаторот увиде дека секако му варира стрелката (не му паѓаше скроз како претходно) па отиде да рекламира во сервисот.
Му ставија втор термостат и ја оправија.

Откако ќе ја средиш стрелката да не варира а сеуште немаш парно, дури тогаш ќе знаеш дека е запушено радијаторчето, или воздух во системот.
« Последно менување: 11 Февруари 2021, 23:18:33 pm Mikius »

Отсутен Vwlover

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 604
« Одговори #9507 на: 12 Февруари 2021, 01:30:01 am »
Каде можам да најдам вакво во Скопје, https://imgur.com/gallery/TqRNGzj

• Сениор
« Одговори #9508 на: 12 Февруари 2021, 08:41:04 am »
Метален линијар, сукало или штица?
Или Индиец?

Отсутен bilbil

• Почетник
  • *
  • Пораки: 22
« Одговори #9509 на: 12 Февруари 2021, 10:17:08 am »
Го сменив термостатот ама денес пак приметив ми паѓа стрелката за температура и пак има млако парно. Check engine се исклучи кога го сменив термостстот. До што може да е сега?:(( радијаторчето е топло кога не е вклучен вентилаторот, а кога ќе го влучам се лади и цревото што се враќа назад во мотор со вода. Што може да е? Радијаторот го имам исчистено пред да сменим термостат.

Кај мене имаше ваков проблем со слабо парно и ставив термостат со повискока Т, мислам 92степени беше. После парното беше топ.