Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2813199 пати)

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6090
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #9420 на: 27 Јануари 2021, 22:00:26 pm »
Имаше во некоја гаража некој плинар 3Х поевтино ги давал,разчепкај се по темава.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #9421 на: 27 Јануари 2021, 22:24:28 pm »
078388725 Игор Нерези, јави му се мислам дека може да ти помогне за мембрани.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #9422 на: 28 Јануари 2021, 14:18:05 pm »
Се расчепкав по форуми, никогаш не сум гледал летвата како функционира, што делови има итн..
Мојата најверојатно и е дојдено време за промена ма да гледајќи ги цените, за нова не ни помислувам.
Доста видов по нетов за репарирање и не ми изгледа нешто сложено, сетот за репарирање што најдов на брзина би коштало околу 50€, за алат видов дека доста комбинации се прават и не би ми биле проблем. Е сега прашањето ми е, дали вреди човек да се замара?

Земи половна прво,за кога ќе се изнервираш после 2 дена да имаш што да монтираш на кола 😄

Отсутен grandemiki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 284
« Одговори #9423 на: 28 Јануари 2021, 19:44:56 pm »
Decki so parnoto imav problem ne duvase toplo go iscistiv radijatorot i duva sega malu potoplo ama pak ne e toa toa.. Plus koga ke zagree kolata normalno na pola temperatura znae nekogas vo vozenje da padne eden cm i odma postepeno za 5 6 sekundi koga ke daes gas da se vrsti na pola. Ja ostaev ds raboti vo mesto dur ne pocne da cirkulira celata voda niz motor dvete creva od ladnjak i vo motor se ladni dodeka ne dostigne temperatura posle sa topli. Dali i pokraj ova moze pak da necini termostatot. Ne sakam ds odam na eksperiment da go menuvam deka e 2k den. Pomos nekoja?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45187
  • Il Moderatore
« Одговори #9424 на: 28 Јануари 2021, 19:56:59 pm »
Не се сеќавам, пунтото да не е плинаш?
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #9425 на: 28 Јануари 2021, 20:37:35 pm »
Се расчепкав по форуми, никогаш не сум гледал летвата како функционира, што делови има итн..
Мојата најверојатно и е дојдено време за промена ма да гледајќи ги цените, за нова не ни помислувам.
Доста видов по нетов за репарирање и не ми изгледа нешто сложено, сетот за репарирање што најдов на брзина би коштало околу 50€, за алат видов дека доста комбинации се прават и не би ми биле проблем. Е сега прашањето ми е, дали вреди човек да се замара?

Земи половна прво,за кога ќе се изнервираш после 2 дена да имаш што да монтираш на кола 😄
Добра идеја ми даде, да земам половна и таа да ја репарирам. Ај ќе удрам математиката.

Отсутен grandemiki

• Јуниор
  • **
« Одговори #9426 на: 28 Јануари 2021, 22:25:37 pm »
Не се сеќавам, пунтото да не е плинаш?
Na plin e odamna. Sum nemal nikakvi problemi so plinot osven crevo mi bese napuknato od kazanceto pa mi smenija novo i mi go povrzaja so teshtik nz zs... Dan e do toa neso da ima neubav protok na voda. Menjavano septemvri, pa deka toplo togas strelkata nemozela da pagja i sea deka poladno pagja...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9427 на: 29 Јануари 2021, 00:04:44 am »
А бе стрелката паѓа ако е термостатот расипан. Сабајле на ладно запали ја, нека се загрее полека моторот, додека се загрева, со рака допирај го цревото после термостатот кон хладњак. Треба да биде ладно, се' додека не се загрее убаво моторот, и кога ќе отовори термостатот ќе протече топла вода низ тоа црево и ќе се стопли нагло и тоа црево. Ако се топли постепено заедно со моторот, тогаш 100% ти е термостатот отиден.
Што се однесува до греењето во кабина, обично цревата за греење на расплињачата ги врзуваат на тие црева за греењето во кабина. и обично тоа прави проблем, поготово ако ти е расипан термостатот (заглавен на отворено), бидејќи не може да направи добра температурна регулација. Пробај на бензин малце повози ја, да видиш дали ќе биде подобра ситуацијата. На бензин, нема плинот дополнително да ја лади течноста.
Трета работа, да се провери водната пумпа дали функционира како што треба. Знаат тие пластичните импелери да прошлајфуваат на осовината, па да нема добар проток низ системот....
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен grandemiki

• Јуниор
  • **
« Одговори #9428 на: 29 Јануари 2021, 00:41:48 am »
Ako termostatot e zaglaven na otvoreno treba crevata od ternostatot da se grea postepeno kako sto kreva strelkata? Oti probav taka ladni se i se grea odednas ka ke digne 85 stepena togas otvora valjda. Btw vozena na benzin isto e. Ke probam da ja vozam poveke km naudolnica mi rekoa ako padne togas na pola sigurno e termostatot.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9429 на: 29 Јануари 2021, 00:55:24 am »
Ako termostatot e zaglaven na otvoreno treba crevata od ternostatot da se grea postepeno kako sto kreva strelkata? Oti probav taka ladni se i se grea odednas ka ke digne 85 stepena togas otvora valjda. Btw vozena na benzin isto e. Ke probam da ja vozam poveke km naudolnica mi rekoa ako padne togas na pola sigurno e termostatot.
Да, ако е заглавен, ќе се загреваат постепено. Тебе изгледа дека ти е добар термостатот, според тоа што кажуваш.
На удолница сигурно ќе падне температурата, и со  добар термостат. Не може да држи температура на удолница. Ако е лош термостатот, ќе паѓа температурата на пример на автопат со 120-30 кога ќе возиш. или во град ќе треба многу подолго да загрее и сл. На удолница, не очекувај да држи температура, пошто нема гориво што ќе го загрева моторот. Само од внатрешното триење на компонентите не може толку температура да створи за да не може ветерот да го олади моторот.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #9430 на: 29 Јануари 2021, 01:11:18 am »
На овие зимски температури со отворен термостат дури и вожња по Партизанска ќе ја кутне стрелката во сино поле.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7269
« Одговори #9431 на: 29 Јануари 2021, 06:57:15 am »
Види дали расплињачата се загрева убаво ?
Обично после промена на антифриз или пак било која количина што си ја испуштил од антифризот, се создаваат воздушни џебови кои треба да се истераат и ако оваа процедура се прави на плин, 99% ќе замрзне расплињачата и таму ќе остане воздухот.

Треба на бензин да се направи испуштањето на воздух за да се избегне моментот од замрзнување на расплињачата бидејки ако нема постојан проток на антифриз низ неа одма плинот ја лади и нема шанса да го пробие тој воздушен џеб низ неа.

Отсутен was

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 389
« Одговори #9432 на: 29 Јануари 2021, 17:51:54 pm »
Имам еден проблем. Се работи за Мазда 626 1.8 бензинец. Колата премногу трокира и на бензин кога работи и на плин, дур е ладна првите 1-2минути  не трокира од ко ќе почни да загрева и е загрена тогаш почнува нагло да трокира, при давање гас не прима како шо треба, во лер исто трокира обртаите варираат и по неколку секунди ќе изгасни. Некогаш дури и не пали, се слуша како железа да се тријаат, па мора да постои за да запали. Некогаш па нема никаков проблем, си работи нормално и под мала и на голема, си прима како шо треба. Му реков на  мајсторот дали можи да биди од ЕГР вентилот и да го извајме цревцето, рече дека неможи да биди од ЕГР.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4710
« Одговори #9433 на: 29 Јануари 2021, 18:03:17 pm »
Сличен проблем, многу одамна имав на Citroen ZX 1.8 на плин, но само на плин се дешаваше, бидејќи мрзнеше расплињачата. Мислам дека проблемот беше во недостаток на антифриз.

Отсутен Vwlover

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 629
« Одговори #9434 на: 31 Јануари 2021, 20:56:49 pm »
Знае некој каде можам да најдам вакви у Скопје