Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2238350 пати)

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #8340 на: 18 Април 2020, 17:17:27 pm »
Кај мене пишува у мануелот за колата и е 150 Nm.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #8341 на: 18 Април 2020, 20:20:11 pm »
Исто, во упатството кај делот за гуми, 110Nm кај мене.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #8342 на: 20 Април 2020, 19:53:02 pm »
Дечки, имам еден мал многу чуден проблем со 159-ката.
Имено, секогаш кога менувам бандаши летни/зимски, зимски/летни ми се случува после кратко возење да ми се разлабави предното лево тркало.
Секогаш, предно лево. Некои можеби се сеќаваат на последната „тура“ накај дојран, морав да застанам со клуч да го стегнам (погодувате) предно лево. Баш ден претходно менував зимски/летни.
Се случува со сите бандаши, и со 17-ките, и со 18-ките и со 19-ките. Веќе го очекувам проблемот и после 10-тина извозени км, го престегнувам тркалото.
Тоа ми се има случено и пред да купам момент клуч, а и сега, кога ги стегам тркалата со момент клуч. Момент клучот е нов, малку користен, прописно чуван, а и сомнежот дека е до него, го исклучувам затоа што ми се случува само на ова тркало и ми се случувало и пред да ги стегам со момент клуч.
По престегнувањето, немам проблем цела сезона. Не се случило два пати да треба да престегнувам.
Ако некој има идеја, молам за мислење, искуство, претпоставка, гатање.. ;D
Не е дека е некој биг дил, али едноставно - ремети...
По грешка да не ти ги замениле штрафовите со други при некое менување гуми, па да не се со ист агол како лежитето на бандашот? Колку што знам немаат сите бандаи исто лежите.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4001
« Одговори #8343 на: 20 Април 2020, 23:08:06 pm »
Сите штрафови се олабавуваат?

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Сите. Гумите ги ротирам - предни задни редовно, така да исклучувам бандаш дека е проблем. Истото ми се случува и со 17-ките, се случуваше и со 18-ките летни, сега и со 19-ките летни..

Едит: не се случува кога ќе ми ги „захефтаат“ со миљон торк со пиштол и кога мора со цевка од метро врз клучот да ги отштрафам ;D

Си ги ротирал шрафовите да ги пробаш на другите три тркала ?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #8344 на: 21 Април 2020, 08:32:10 am »
По грешка да не ти ги замениле штрафовите со други при некое менување гуми, па да не се со ист агол како лежитето на бандашот? Колку што знам немаат сите бандаи исто лежите.

Не, штрафовите се тие...

Си ги ротирал шрафовите да ги пробаш на другите три тркала ?
Секако дека не, гуми се ротираат, не штрафови ;D Али ќе ја пробам и таа варијанта.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #8345 на: 21 Април 2020, 11:48:14 am »
Навојот изгледа ти е преебан кај левото тркало.

Отсутен Indigo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 455
« Одговори #8346 на: 21 Април 2020, 16:35:56 pm »
мислам имаше отворено специјална тема за ова меѓутоа не можам да ја најдам. што мислите за febi bilstein како бренд за предница/подвозје ? имате ли искуство и дали има некоја подобра алтернатива? при демонтажа на амортизерите на калибрата ми се скрши навојот на фабричката GM спона (270.000km има колата, а немаше луфта), па сега сакам да ставам нешто што ќе вози уште 270.000 без разлика на цената.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #8347 на: 21 Април 2020, 16:45:03 pm »
Квалитет како фабричка уградња тешко да биде.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #8348 на: 21 Април 2020, 17:30:53 pm »
Јас Лемфордер гумици стаив пред 70 и некоја илјада км. скоро на целото подвозје и еве уште мака немаат (окативно и функционално). Стабилизатори од истиот бренд променив пред 110 000 уште не се растропани. Имаат препорака од мене, е сега незнам дали има кај нас од тој бренд за Опел.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #8349 на: 22 Април 2020, 13:08:39 pm »
Здраво дечки, кога сме кај подвозје, од лани ми се провлекува еден проблем, тропкање од предница кога се поминува на нерамнини и дупки (асоцира на стабилизатор) и кога правам маневри пун лев/десен се слуша само еднаш звук „так“. Откако менував дихтунг (и пред тоа се чувствуваше ама поблаго) при тргнување во рикверц без гас, само со отпуштање на квачилото колата затресува и тоа се случува само во рикверц (асоцира на полуосовина). Од пред 2 дена приметив една дамка под колата, напред поблиску до страната на возачот и после сликнав, па кажете ми на што ве асоцира (сликата е направена после возење на киша затоа е така мокро ама сепак се гледаат и мрсни траги, благодариме

Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #8350 на: 23 Април 2020, 23:53:13 pm »
Сакам да прашам за бмвто дали се мењава и колку е тешко само главината (ако се вика така кај што е централната дупка на бандажите)  ?

Напред некој нешто пробувал предходно, некако се одземани/стружени главините(ваљда ставале бандажи со помала централна дупка) и одамна ме мачи тоа што од 120 до 140 ми се јавува тресење на воланот... Истото со 2 пара бандажи сите балансирани и прави..

Наместив и пиксни/прстени али ништо подобро кога не лежат итие како што треба... Приметив така дека десниот бандаж мора да го мавам од сите страни за да се одлепи од кај центарот..

Отсутен Johnny625

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 195
« Одговори #8351 на: 24 Април 2020, 21:01:34 pm »
Дечки ми треба контакт од некоја продавница во СК која има доста голем избор на семеринзи.

Ми требаат два со доста специфични димензии во Прилеп нема никаде, не ми се чека да порачувам од нет за побрзо ми требаат.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #8352 на: 24 Април 2020, 21:06:18 pm »
http://www.seal-engineering.com.mk/

Јас овие ги знам како едни од поголемите.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #8353 на: 24 Април 2020, 21:17:36 pm »
^- Ќе ги препорачав истиве, вчера бев кај нив земав семеринг. :D

А можеш да провериш и тука:

https://mfseals.com.mk/

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #8354 на: 25 Април 2020, 16:12:51 pm »
Здраво, што мислите за оваа понуда (со делови и цена), дали Ви изгледа ок, за Рено Сеник?

Претпоставката е мајката на сите заебувања