Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2236354 пати)

Отсутен Diablo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 465
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #7365 на: 04 Мај 2019, 23:27:21 pm »
Здраво, на мотор 1.4 д4д 90 кс од Тојота пред некое време забележав црн чад од ауспух и слабо влечење на моторот за разлика од претходно.Моторот работи мирно, не троши масло кое е променето пред некој месец со сите филтри а имам поминато 78000 илјади км.
Некој совет или препорака за мајстор што нема да ме игра.

Исчисти му го ЕГР-от и усисната грана ако е возен само градска многу време. Друго, вади ја еднаш неделно на автопат и давај многу гас во трета/четврта за да исчистиш гареж по усисот. Откако ќе ги извади сите наслаги и ќе излетаат низ ауспух ќе работи помирно и ќе влече.

Друга работа, ако прима паразитен воздух или губи бууст од цревата по турбопатиштата (ради скинато црево/дупнат интеркулер) ќе губи притисок и ќе има богата смеса (црн чад) и нема да влече.

Колата се вози 95% отворено и тоа се вози доста агресивно за тој мотор, но ќе го однесам на мајстор еве Митревски ќе го побарам да видиме што е проблемот, фала ви многу на советите.

Отсутен Blue

• Почетник
  • *
  • Пораки: 11
« Одговори #7366 на: 05 Мај 2019, 01:15:23 am »
Здраво, на мотор 1.4 д4д 90 кс од Тојота пред некое време забележав црн чад од ауспух и слабо влечење на моторот за разлика од претходно.Моторот работи мирно, не троши масло кое е променето пред некој месец со сите филтри а имам поминато 78000 илјади км.
Некој совет или препорака за мајстор што нема да ме игра.
Можно е да биде и МАФ сензор. Незнам за твојата кола конкретно но на повеќето дизели доколку МАФ сензорот не е исправен и колата не влечи добро, само извади го џекот од МАФ сензорот и колата прима како што треба. Сепак ќе речам незнам за твојата кола конкретно :)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #7367 на: 05 Мај 2019, 08:59:31 am »
Колата се вози 95% отворено и тоа се вози доста агресивно за тој мотор, но ќе го однесам на мајстор еве Митревски ќе го побарам да видиме што е проблемот, фала ви многу на советите.

Јасно. Мојата така си потчурнуваше после возење низ град без да излезам на автопат. После уклучување на автопат првите пет минути вадеше минијатурни црни облачиња позади. После тоа моторчето си пееше и си влечеше нормално. Кај тебе најверојатно си има некој механички проблем или некое црево/штекер/електроника е чепнат/откачен за време на сервисирањето.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #7368 на: 05 Мај 2019, 11:40:51 am »
Ќе јавит на копјутер. Т.е. би требало да јавит, најчесто јавувало.

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
« Одговори #7369 на: 06 Мај 2019, 17:31:11 pm »
Во последно време имам проблеми со пристап до форумот и со пишување постови, ме носи на некој error page. Само кај мене ли се случува или кај сите? Од било кој уред ми дава ист проблем.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
« Одговори #7370 на: 06 Мај 2019, 18:05:15 pm »
Ногу си брЗ изгледа 😂.
Јас немам 😊

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен Vwlover

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 604
« Одговори #7371 на: 06 Мај 2019, 18:48:59 pm »
Во последно време имам проблеми со пристап до форумот и со пишување постови, ме носи на некој error page. Само кај мене ли се случува или кај сите? Од било кој уред ми дава ист проблем.
До ИП Адресата е, пробај пушти се на 3/4г

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #7372 на: 07 Мај 2019, 14:30:07 pm »
Kako bese brojot na deckoto sto idese po doma za korekcija na zucki na sofersajbni

Отсутен Oliverco777

• Почетник
  • *
  • Пораки: 20
« Одговори #7373 на: 08 Мај 2019, 15:17:58 pm »
Здраво дечки,
Пред извесно време барав тел. од сервис Влатко Митревски, бев кај него, испадна дека моторот е отиден, треба ремонт(500-1000еур) или др мотор, најдов мотор ист за 200еур+демонтажа 50еур,монтажа 50еур, севкупно 300еур, прашањето ми е, дали знае некој мајстор што ќе го провери ,,горе-доле'' моторот дали е ок, па и да го монтира...реон Ѓорче Петров-може и било која др населба...
Се работи за Ауди а3, 98година бензин-плин.
Фала ви многу!!!

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #7374 на: 08 Мај 2019, 16:11:07 pm »
Здраво дечки,
Пред извесно време барав тел. од сервис Влатко Митревски, бев кај него, испадна дека моторот е отиден, треба ремонт(500-1000еур) или др мотор, најдов мотор ист за 200еур+демонтажа 50еур,монтажа 50еур, севкупно 300еур, прашањето ми е, дали знае некој мајстор што ќе го провери ,,горе-доле'' моторот дали е ок, па и да го монтира...реон Ѓорче Петров-може и било која др населба...
Фала ви многу!!!
Кога се зема мотор од отпад му се прави ремонт, иначе како ќе го провери некој и гарантира за него ако не е монтиран на кола? Ќе провери компресија и толку?

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Отсутен Oliverco777

• Почетник
  • *
« Одговори #7375 на: 08 Мај 2019, 17:11:49 pm »
Здраво дечки,
Фала ви многу!!!
Кога се зема мотор од отпад му се прави ремонт, иначе како ќе го провери некој и гарантира за него ако не е монтиран на кола? Ќе провери компресија и толку?

Sent from my MI 6 using Tapatalk
Монтиран е моторот на кола, не напишав..

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14719
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #7376 на: 08 Мај 2019, 17:42:43 pm »
Zapali go i slusaj kakp raboti.Kako poinaku bi poznal motor.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #7377 на: 08 Мај 2019, 22:51:44 pm »
Па ремонт напрај го.
Што мотор носи 1.8т или...?

Отсутен Oliverco777

• Почетник
  • *
« Одговори #7378 на: 09 Мај 2019, 06:34:47 am »
Па ремонт напрај го.
Што мотор носи 1.8т или...?
Мислам дека не се исплати ремонт, од 500 до 1000еур, а колата вреди 2000еур, 1.6
Иначе по звук не знам да проверам дали е добар моторот......

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #7379 на: 09 Мај 2019, 09:11:30 am »
@Oliverco777 Претпоставувам половниот мотор е на кола без документи па не може да се одвезе на мајстор? Во спротивно, тој што ќе ти го монтира тој треба да го провери моторот дали е добар....во секој случај на половниот мотор ќе мора одма сервис (масло и филтри), со сет каиши, значи плус околу 200 евра, под претпоставка да е добар моторот
Претпоставката е мајката на сите заебувања