Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2235300 пати)

Отсутен PijsikavePijsitutun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 67
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #6945 на: 04 Јануари 2019, 19:43:35 pm »
Diznite se potrosen material, ako e zapusena od nasata losa NAFTA, aditiv ili izduvavanje bi ja oprailo, ako ne, si bara menuvanje, ne e nisto strasno, strasno e sto tipovive sto rasturaat sakaat da se zbogatat na brzina, pa polovna dizna bez garancija ti sitka za 75% od cena na nova...mkd  I se e obratno...
Колку пари оди грубо промена на дизни? Променува некој дизни без да прави комплет ремонт на моторот? Не сум запознаен со оваа проблематика, дури и да треба би одел со нови, за половните немаш никаква гаранција дека ќе функционират, или можеби грешам?
На нови дизни даваат гаранција? За ваков зафат, претпоставувам дека и работната рака не е под 100евра.
Нема потреба од ремонт на моторот, дизните само прскаат гориво во цилиндрите. Генерално се распоредени по една дизна на секој цилиндар, се вадат секоја одделно. Се проверува која од нив не работи. Најчесто може да се промени само една дизна доколку е само една дефектна. Може да се репарира, има луѓе што ги прават ама не знам колку е ефикасно. Промена на дизна не е некој сложен процес и не е којзнае каква филозофија, мислам дека не би требало да кошта работната рака толку многу. Како и да е дизните се доста скапи, доколку се нови и оригинални. Меѓутоа има повеќе решенија, ако сакаш можам да ти дадам бројче од мојот мајстор во Велес, ќе му кажеш за каква кола се работи, а он ќе ти објасни што како и колку кошта..

Ти благодарам, ќе пробам прво со адитив, реално не знам ни дека е 100% дизна, ако не се среди во текот на следна недела ќе ја носам на дијагностика во официјален на рено, чисто да ми кажат што е маката (се имам изгорено со дијагностика кај останатите механичари, ме натераа да сменам сосема други работи и да фрлам во воздух 200 евра минатиот пат, за на крај да испадне сосема трето), ако кажат во овластен дека е дизна не им ја оставам, ќе видиме чаре со друг мајстор дали нова/половна/репарација и работна рака.

Отсутен deksa

• Редовен
  • Пораки: 1037
« Одговори #6946 на: 04 Јануари 2019, 20:01:28 pm »
Decki da ne znaete nekoj majstor vo Skopje za Reno, treba da se smeni motorce za brisaci na Clio 2006, ama itna e rabotava za utre :)
Fala!

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Отсутен badnerves

• Почетник
  • *
  • Пораки: 28
« Одговори #6947 на: 04 Јануари 2019, 20:23:22 pm »
Некој да ми предложи Volkswagen сервисер во Скопје да не се маткам до Тетово ко идиот? Голф 4 1.9 SDI со 380.000 км е, најмногу се слуша шкрипење кога проаѓам преку легнат полицаец, веројатно некоја гумица пуштила уље (не разбирам многу што е, само покушавам да објаснам). У Тетово мајсторот смени дел и пак продужи да си чкрипи после месец дена затоа што веројатно стаел дел од отпад.

Исто антифризот има светла виолетова боја наместо розе, што би можело да е сем да шибнал некој мајстор зелен антифриз унутра?

Колата е тапа и тропа у кабина баеѓи и е доста гласно, ама барем механичкиот дел да функционира добро е доволно за мене.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #6948 на: 04 Јануари 2019, 20:54:09 pm »
Некој да ми предложи Volkswagen сервисер во Скопје да не се маткам до Тетово ко идиот? Голф 4 1.9 SDI со 380.000 км е, најмногу се слуша шкрипење кога проаѓам преку легнат полицаец, веројатно некоја гумица пуштила уље (не разбирам многу што е, само покушавам да објаснам). У Тетово мајсторот смени дел и пак продужи да си чкрипи после месец дена затоа што веројатно стаел дел од отпад.

Исто антифризот има светла виолетова боја наместо розе, што би можело да е сем да шибнал некој мајстор зелен антифриз унутра?

Колата е тапа и тропа у кабина баеѓи и е доста гласно, ама барем механичкиот дел да функционира добро е доволно за мене.

Колевски, Митревски, Др. Ауто (Саше или како се викаше, позади Топ Трејд бензинската.

Decki da ne znaete nekoj majstor vo Skopje za Reno, treba da se smeni motorce za brisaci na Clio 2006, ama itna e rabotava za utre :)
Fala!

Чинам Прчот дека ги фалеше Виталеда.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3929
« Одговори #6949 на: 04 Јануари 2019, 21:57:38 pm »
Fala!

Мазак, кажи им александар дека те пратил :)

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #6950 на: 05 Јануари 2019, 13:55:19 pm »
Дечки кој растура фиат низ Скопје? Ако имате и бројче да ми пратите би било уште подобро :)

Присутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
« Одговори #6951 на: 05 Јануари 2019, 15:29:07 pm »
Жаре 078455753 се наоѓа во Ѓорче на патот за накај гробиштата.

Sent from my Huawei P Smart using Tapatalk

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #6952 на: 05 Јануари 2019, 15:29:51 pm »
Фала Жиле :)

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
« Одговори #6953 на: 06 Јануари 2019, 08:57:52 am »
Периодов имам чести регенерации на ДПФ односно на околку 250-300км,можно е од лоша нафта или можеби ЕГР е за чистење?
Полнам само на Макпетрол.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #6954 на: 06 Јануари 2019, 09:42:18 am »
Какво уље користиш?

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #6955 на: 06 Јануари 2019, 10:20:15 am »
Какво уље користиш?

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #6956 на: 06 Јануари 2019, 11:06:28 am »

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #6957 на: 06 Јануари 2019, 12:21:00 pm »
Па и оваа е за ДПФ мислам...

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #6958 на: 06 Јануари 2019, 12:43:44 pm »
Тоа што ти си го ставил е мид сапс масло не лоу сапс и не подржува спецификација на твојот мотор како и да е. Така вика мотул така вика кастрол 5-30 ц3 масло така вика и ликви моли 5-30 топтел 4200 или 4300. Моја препорака е да си го смениш како што препишува производителот. 5-40 масло на модерен дизел со дпф многу ретко е во употреба да не речам ич.

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #6959 на: 06 Јануари 2019, 13:05:51 pm »
Фала Влатко,сега уште малку ке лежи у зимски сон Фиато,најверојатно летото ке го променам,тоа масло го возам 1 година и 1 недела точно 😂,летото имав поретко регенерации,баш сеа ми текна да идам на шипка да проверам да не фали 😊 иако не верувам дека би требало,мах 7-8000км нека имам поминато за година време и планирав на 2г да го возам 😊