Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2595184 пати)

Отсутен Johnny625

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 195
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #5805 на: 01 Јануари 2018, 23:38:17 pm »
Дечки имам некој проблем со колата, се појавува некој чуден звук сличен како на видеото.Не до толку изразит
E сега наградно прашање е
-летвата е при крај
-серво пупмата
-јабучица некоја
-зглоб ....

Проверив во резеварот за течност за сервото има до max течност ама е црна скроз.Колта е 96 honda civic.

Имал некој сличен проблем ...
В година прво нешто оди на мајстор колата

https://youtu.be/0evGYOpEXGw

Мене тоа на видеото ептен ми звучи на чкрипење на јабучица или гумици на баланс штангла.

Ако е летвата или нешто директно со нејзе поврзано би требало и на волан да се чуствува нешто, да влече настрана при забрзување, да сецка воланот и сл.
« Последно менување: 02 Јануари 2018, 00:18:53 am Johnny625 »

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7118
« Одговори #5806 на: 02 Јануари 2018, 05:03:57 am »
Дечки имам некој проблем со колата, се појавува некој чуден звук сличен како на видеото.Не до толку изразит
-летвата е при крај
-серво пупмата
-јабучица некоја
-зглоб ....

Проверив во резеварот за течност за сервото има до max течност ама е црна скроз.Колта е 96 honda civic.

Мене тоа на видеото ептен ми звучи на чкрипење на јабучица или гумици на баланс штангла.

Ако е летвата или нешто директно со нејзе поврзано би требало и на волан да се чуствува нешто, да влече настрана при забрзување, да сецка воланот и сл.

Кај мене кога не чинеше летвата, не се чувствуваше ништо на волан, туку само тапи звуци при преминување на нерамнини кои се чувствуваа на патосот. И мрдаше по малку воланот лево-десно.
Звукот на видеото мене ми личи дека е некој лагер на тркало отиден.
Али посекако на дизалица и најубаво да се види така, да се провери секоја јабучица, спона, чаури, летва, да се завртат тркалата и така ќе се детектира најдобро што е.
Ја се додека не ја однесов на мајстор мислев дека чаурите на виљушките се, испадна тие коска, летвата партал.

Присутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2360
« Одговори #5807 на: 02 Јануари 2018, 08:44:26 am »
-летвата е при крај
-серво пупмата
-јабучица некоја
-зглоб ....

Баланс штангла нема, денес ќе ја однесам на се провери убаво што е.
Воланот нема луфта, си држи правец нормално. На канал треба да се провери одоздола дали се здрави компонентите од летвата , на изглед колку што можев да видам здрави се манжетните.

Звукот се јавува и кога во место ќе вртам на волан, може да е до каишот знаеше на пишти на сабајле....
Бев еднаш го затегнаа ама пак кога врне ако прсни вода си квичи...

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5808 на: 02 Јануари 2018, 10:41:25 am »
Се обратив во овластениот сервис на Рено во Битола,абе страшна работа.Прво два дена звонев на телефонот за  закажување дури се јави некој.Го прашувам дали ги имаат држачиве и која цена се со нивна монтажа.Ми вика ево ти друг број (мобилен) напиши таму на вибер што ти треба и ние ќе ти кажеме.Ево кај што чекам три дена никој не одговори
Ги потсетив уште еднаш и ништо.Значи ова нее нормало а гледам дека ги читаат пораките.Незнам што да кажам освен срамота.
Генерално се поскапи деловите/раб.рака за некоја/неколку стотки отколку што ти би си ги зел истите од продавница. Оригинал не се, афтермаркет се.
Ако е некој дел поскап, ти нудат и опција за поефтин ама обично со послаб квалитет и најверојатно ќе ти напоменат.

Тоа што не креваат е заради тоа што се и често во сервисот, ги пробуваат/тестираат возилата и слично. Александар е покрут и избегнувам со него да комуницирам, со Борче (тој со наочари, помладиот) скоро секогаш договарам, прашувам, пофер е полабав како да ти кажам...

Исклучиво на фиксен ѕвонам јас само...

Отсутен Johnny625

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 195
« Одговори #5809 на: 02 Јануари 2018, 13:22:29 pm »
Дечки дали некој се сретнал со  ваков проблем што го имам на ксарата:

Кога колава поминува преку дупки со левото предно тркало нешто како тивко тропкање се слуша од кај десната страна. Звукот доаѓа долу ниско од кај нозете на сопатникот и како да патува од лево на десно.  :o

На волан не се чуствува ништо.

Типувам на стабилизатори или гумици на баланс штангла иако на технички проверија се не можеа да најдат ништо.

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #5810 на: 02 Јануари 2018, 21:30:28 pm »
На технички неможат да ги проверат стабилизаторите и гумиците, во некој сервис иди.
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен srgjan

• Почетник
  • *
  • Пораки: 33
« Одговори #5811 на: 02 Јануари 2018, 22:52:04 pm »
Се обратив во овластениот сервис на Рено во Битола,абе страшна работа.Прво два дена звонев на телефонот за  закажување дури се јави некој.Го прашувам дали ги имаат држачиве и која цена се со нивна монтажа.Ми вика ево ти друг број (мобилен) напиши таму на вибер што ти треба и ние ќе ти кажеме.Ево кај што чекам три дена никој не одговори
Ги потсетив уште еднаш и ништо.Значи ова нее нормало а гледам дека ги читаат пораките.Незнам што да кажам освен срамота.
Генерално се поскапи деловите/раб.рака за некоја/неколку стотки отколку што ти би си ги зел истите од продавница. Оригинал не се, афтермаркет се.
Ако е некој дел поскап, ти нудат и опција за поефтин ама обично со послаб квалитет и најверојатно ќе ти напоменат.

Тоа што не креваат е заради тоа што се и често во сервисот, ги пробуваат/тестираат возилата и слично. Александар е покрут и избегнувам со него да комуницирам, со Борче (тој со наочари, помладиот) скоро секогаш договарам, прашувам, пофер е полабав како да ти кажам...

Исклучиво на фиксен ѕвонам јас само...

Абе и јас на фиксен се јавив и му го објаснив проблемот.Тогаш зошто ми вика на мобилен да му пишам,кога еве до ден денешен никаков одговор нема.
И друго нее битно дали се во сервис или зафатени,таму има контакт телефон и некој мора да го слуша.Неможе два дена да звонам ко будала по 15-20 пати и никој да не се јави.Мислам крајно непрофесионално.

А и тој Борче што го спомна.Пред месец ипол одев на кај Прилеп и застанав узпат(бидејки сум од Струга)во сервисот таму беше баш Борче пошто го прашав како се вика.Ме интересираше дали имаат челични бандажи за меган 16ки пошто нигде неможев да најдам.Тој рече дека немале но можел да ми најде и ми зеде тел. и рече ке те барам за ден два.Никаков одговор до денеска недобив(во меѓувреме си купив бандажи).
« Последно менување: 02 Јануари 2018, 22:58:23 pm srgjan »

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5812 на: 03 Јануари 2018, 07:38:18 am »
Да бидиме реални, официјален сервис, бандажи на старо или било каков дел, никогаш нема да се замараат за нив, па после можи нема да те бендисаат, многу криви, скапи и слично, а нови не држат. Тоа со мобилен што ти дадоа, па и вибер, чист аматеризам, не знам што да ти кажам.
Пиши им мејл ако сакаш уште да се замараш, со код на мотор, или број на шасија, па ако вратат арно ако не пак арно.  :)

Отсутен vlatko05

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 341
  • k24a3
« Одговори #5813 на: 03 Јануари 2018, 11:05:41 am »
Дечки да препорачате добар сервис за проверка на подвозјето во Битола (гумици, стабилизатори, амортизери, пружини, бафери...) ?

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6295
« Одговори #5814 на: 03 Јануари 2018, 11:10:00 am »
Of kaj  Avramo vo bukovski, bi trebalo da zavrshish rabota.

Sent from my A1-810 using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #5815 на: 03 Јануари 2018, 14:17:58 pm »
Дечки да не знае некој мајстор, не знам како да го наречам, што решава „крцкачки“ проблеми на интериер.

Пред некој нешто почна да ми вади звук од шалт таблата на BMW-то и многу ме нервира.

Се случува само кога одам преку дупки и има звук пластика на пластика.

Не можам да дешифрирам од каде доаѓа, а ме нервира.

Погледни тука:

https://1drv.ms/b/s!AsAPEdIUFoRgg_tOrBKAjZHuMtYz5A

Тоа беше ! Денес се престегна. Крцкањето исчезна! :D

Отсутен vlatko05

• Јуниор
  • **
  • k24a3
« Одговори #5816 на: 03 Јануари 2018, 17:46:35 pm »

Поточно кај се наоѓа Аврамо?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #5817 на: 03 Јануари 2018, 18:25:04 pm »
https://zk.mk/avram?lang=en

Кога ќе влезиш Буковски ливади, прашај некој ќе ти кажат каде е точно. Мада на мапата се гледа.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6295
« Одговори #5818 на: 03 Јануари 2018, 18:26:28 pm »

Поточно кај се наоѓа Аврамо?
Незнам како да ти објаснам ама еве звони ќе ти кажат
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен vlatko05

• Јуниор
  • **
  • k24a3
« Одговори #5819 на: 03 Јануари 2018, 19:25:44 pm »