Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2814601 пати)

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1838
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #9540 на: 20 Февруари 2021, 19:43:29 pm »
@Silvester Може ќе звучи чудно, ама си имам некој договор со себе направено - јас (а и ти исто) имам возило од 2003та, така?

Ако дадам 6к евриќи за возило кое е 2-3 години постаро, исто многу извозено колку Алфата, особено дизел, ништо не сум постигнал, подобро да останам со моменталново возило. Ова ми беше пресудно да прекинам да гледам А3ки и останати модели од слична класа.

Почекај малку, размисли убаво, може понова и подобра понуда ќе излезе, сигурен сум дека ќе те издржи 147цата од Карпатијан уште малку :)

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1930
« Одговори #9541 на: 20 Февруари 2021, 23:59:31 pm »
Секојдневно возам Фиеста 2006 година, а 147ката ја возам само во викенд (не ми е викенд кола, само такви се околностите ). Така да, ако купам ауди 2006 година, уствари ќе возам кола од исто годиште, единствено што ќе биди една класа поголема и демек (500к извозен) премиум возило.

Можеби не е разумна постапкава но така одлучив, што не значи дека така ќе постапам на крај.

Моментално не сакам понова и поголема кола бидејќи немам гаража, а страшно ми одат по нерви гребаници од паркинзиве. Затоа сега барам преодна хечбек кола за 2-3 год макс. После може да улета и седан/(интересен) караван.

Еден период имав W211ка и многу ми беше проблем со паркинзиве низ градов. Секаде задницата стрчи, не секаде паркинзите се направени за толкави возила и многу често си добиваше гребаници. Кога ќе се опремам со гаража можи да се размислува за поасолна кола.

Ти на што би преминал после 147ката?
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3076
« Одговори #9542 на: 21 Февруари 2021, 00:12:00 am »
@Silvester Фиестата или 147-ца нема да издржат уште 2-3 години? Според ова што го кажуваш некако како да немаш потреба од нова кола. Ако купуваш за поголем простор или нешто друго тогаш океј, ама да дадеш 6000 евра и да ја смениш за 2-3 години, подобро чувај парите и после ќе купиш некоја понова.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1838
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #9543 на: 21 Февруари 2021, 11:53:42 am »
Горе долу тука некаде сме со поентите со @Dule_

Бидејќи сега немам некоја неопходна потреба за друго возило, би си ги задржал средствата и понатаму би ја заменил 147ката со барем некој седан од 2010та како Мондео кој повторно ќе ми служи за патување.

Секако мали градски возила ми се отфрлени од избор. Во краен краен случај може да биде и некој понов (2010+) хечбек со турбобензин мотор.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #9544 на: 21 Февруари 2021, 14:28:07 pm »
Мене повеќе ми мириса работава на мерак, отколку на потреба. Ако сум во право, направи си го меракот :D

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9578
« Одговори #9545 на: 21 Февруари 2021, 16:08:49 pm »
Некој да каже искуство за Ауди а3 2005-2007 година? Дали е подобро од голф 5ка и во што? На изглед ми е многу поубаво, голфот е ко трупка :)

Ако некој го поседува моментално може да кажи некој збор повеќе.

@Silvester

1.9tdi go imavme od novo. 2007ma kupeno od porsche i samo tamu servisirano so nekoj ispad kako na primer lamela potisna bla bla poso baraa 1200 evra.

Kolata se prodade 2020 so 185 iljadi pominati. Use mi e krivo so ne ja zacuvav.

Generalno vozenjeto e potvrdo. Nasata imase 17ka bandaz. Sedenjeto e nisko ama mene toa mi se svighashe. Prostor ima dovolno za 4 vozrasni.

Nemashr nikakvi problemi ili defekti. Se slucuvashe cesto odnosno vo ovie 180 iljadi 4 ili 5 pati se menuvaa nekoi manzetni na predni trkala mislam bea od koi pricini neznam gi jadrshe kolata, dali so nasive patishta ili ne neznam.

I drugo so primetiv gumite mi gi trosheshe pobrzo posebno napred. Primer ednen set dunlop za 35 iljadi ubavo gi istroshi.

Drugo absolutely nishto. Taka da ako najdesh zdrav primerok so servisna istorija ic ne mu ja misli

Отсутен Silvester

• Редовен
« Одговори #9546 на: 21 Февруари 2021, 17:01:12 pm »
@Dule_ и @dbl.dzo ќе издржи фиестата уште 2-3 години без проблем. Имам направено голем сервис, променив сет ламела, ремап, 2 сета бандажи, скоро нови 2 сета гуми и сл но ја имам веќе 2 години па сакам да сменам. Не е баш рационална одлукава, ама сакам почесто да менувам коли додека сум во можност.

Што вика @зоки-златен повеќе за мерак е работава или што би рекле домашниве, ме фатил бесот

@MarceCvarce фала за искуството. Јас лично сакам ниско седење, некако попријатно се чувствувам. Тоа што била тврда вожњата, најверојатно влијае и на тоа да биде постабилна во кривини што ми одговара.
Дали случајно трошеше масло? Дали имаше дпф и дали имавте проблеми со него?
 Е сеа за гумите, ги трошеше рамномерно или не? Макар што со 2 сета на гуми, мислам дека комотно би истерал 2-3 сезони и после ќе ја мажам

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6090
« Одговори #9547 на: 21 Февруари 2021, 17:32:12 pm »
Вакви "лимчиња" кабелот шо минува и се прицврстува со поп клешта има некој видено да се продават?

Sent from Poco X3 NFC using Tapatalk

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6316
« Одговори #9548 на: 21 Февруари 2021, 17:56:27 pm »
Јас имам импровизирано со лајсна за гипс картон :D

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9578
« Одговори #9549 на: 21 Февруари 2021, 17:56:57 pm »
@Dule_ и @dbl.dzo ќе издржи фиестата уште 2-3 години без проблем. Имам направено голем сервис, променив сет ламела, ремап, 2 сета бандажи, скоро нови 2 сета гуми и сл но ја имам веќе 2 години па сакам да сменам. Не е баш рационална одлукава, ама сакам почесто да менувам коли додека сум во можност.

Што вика @зоки-златен повеќе за мерак е работава или што би рекле домашниве, ме фатил бесот

@MarceCvarce фала за искуството. Јас лично сакам ниско седење, некако попријатно се чувствувам. Тоа што била тврда вожњата, најверојатно влијае и на тоа да биде постабилна во кривини што ми одговара.
Дали случајно трошеше масло? Дали имаше дпф и дали имавте проблеми со него?
 Е сеа за гумите, ги трошеше рамномерно или не? Макар што со 2 сета на гуми, мислам дека комотно би истерал 2-3 сезони и после ќе ја мажам

Nema dpf. Beshe PD tehnooogija. Ulje trosese da, litar na 10iljadi km.

Za gumite ne se sekavam tocno ama mislam deka ne beshe bash najramnomerno. Treba pazenje i redovno rotiranje

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #9550 на: 21 Февруари 2021, 21:03:24 pm »
Јас имам импровизирано со лајсна за гипс картон :D

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Кога ја видов лајсната одма ми дојде слика за ваква трака 🙂
Заборавив како се вика 😁

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #9551 на: 21 Февруари 2021, 21:05:24 pm »
Вакви "лимчиња" кабелот шо минува и се прицврстува со поп клешта има некој видено да се продават?
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

По пазари и сите железарии ја има. Перфорирана метална лента

https://cache.tashev-galving.com/eyJhbGciOiJIUzI1NiIsInR5cCI6IkpXVCJ9.eyJmbiI6IjA2OCBWQUwxMzM1LmpwZyIsImZvcm1hdCI6ImpwZWciLCJtb2RpZmllZCI6MTU1NzkyODg5Niwib3BlcmF0aW9uIjpudWxsLCJwYXJhbXMiOm51bGwsInR5cGUiOiJwcm9kdWN0IiwidXJsIjoxfQ.RvmUZtShuzasISpj9XzzX3-Kf0nET_dfIZyM1FxbN4k

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #9552 на: 21 Февруари 2021, 21:09:34 pm »
Да,таква лента ќе искористам,овакви како на сликата неможам да најдам.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2907
« Одговори #9553 на: 21 Февруари 2021, 21:49:58 pm »
@Silvester Битно ти е да е 1,9 тди, заради сила, брзина? Ако не ти е тоа најбитното а сепак сакаш А3 тоа годиште, не ти е опција 1,6 бензин со 102 кс?.....другар ми лани зема од Велиновски (увоз Швицарска) 2008 година со 130 ккм (сервисна, проверена) за 5500 е. Колата внатре беше како нова, тивок мотор (за многумина слаб, јас имав 5-ка со тој мотор и бев задоволен, барем за мојот стил на возење), (по)евтино за одржување, нема дпф, егр, дизни (проблематични), турбина, замаец.....
Своерачен потпис ;)

Отсутен Silvester

• Редовен
« Одговори #9554 на: 22 Февруари 2021, 14:03:42 pm »
@Filip MK Не сум заинтересиран за 1.6 бензин, сепак потромава би била со тој мотор. Едно време се загреав за 2.0 тфси но не прочитав добри искуства за тој мотор, посебно не во кола со многу (никој не знае колку) поминати километри, а и потрошувачката најверојатно не би ми одговарала бидејќи поминувам 15-20к км годишно. Затоа мислам дека најдобар избор би бил 1.9 тди плус ремап и ќе се добие солидна кола за на отворено (каде и поминувам најмногу километри).