Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2240453 пати)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #5985 на: 05 Февруари 2018, 19:54:29 pm »
Па има притисок, затоа што целиот горивен систем е под притисок од 2-4 бари (зависи од кола). На празен резервоар се создаваат бензински пареи во самиот резервоар заради поголемиот празен волумен клумкањето и повратниот бензин. Кај помодерните коли самата вентилација на резервоарот ја носат со црева до усисната грана за да ги согори и тие бензински пареи.

Од друга страна,  статичкиот електрицитет е многу опасна работа кога полниш гориво на празен резероар и повеќето пумпи си имаат заземјување за да нема  Ка-буууум од бензинските пареи.  :)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #5986 на: 05 Февруари 2018, 20:20:04 pm »
Koga e pametno da se polni benzin? Spored pisanovo ne treba da cekame da svetne crveno. Jas obicno koga mozam polnam i na pola i na crveno i kako dojde, ama ako ima podobar nacin pisete :-) thx na info

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #5987 на: 05 Февруари 2018, 20:23:18 pm »
Ќе ја ебеш пумпата ако често возиш на резерва и близу резерва. Таа се лади од горивото. Полни кога ќе имаш малку повеќе кеш на кој што нема шо да му правиш и гледај секогаш да е на третина минимум

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #5988 на: 05 Февруари 2018, 20:24:23 pm »
Па има притисок, затоа што целиот горивен систем е под притисок од 2-4 бари (зависи од кола). На празен резервоар се создаваат бензински пареи во самиот резервоар заради поголемиот празен волумен клумкањето и повратниот бензин. Кај помодерните коли самата вентилација на резервоарот ја носат со црева до усисната грана за да ги согори и тие бензински пареи.

Од друга страна,  статичкиот електрицитет е многу опасна работа кога полниш гориво на празен резероар и повеќето пумпи си имаат заземјување за да нема  Ка-буууум од бензинските пареи.  :)
Јас секогаш чим дојде до резерва полнам, и така еднаш месечно.

Сеа зимово по два пати ставам.
 До сеа никад неам приметено вака да направи.

Ова е првпат.

Затоа и прашав.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #5989 на: 05 Февруари 2018, 20:54:13 pm »
Ја не памптам некогаш 155 -та да не издиши кога ја носам на бензинска ...

Тоа му доаѓа ко воздишка, оххх коначно бензин ;D

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #5990 на: 05 Февруари 2018, 20:56:07 pm »
Среќа што пумпашот не му е матичен мајстор на @Bumb, до сеа веројатно ќе сменеше резервоар, пумпа за гориво, инјектори и поврат за у резервоар :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #5991 на: 05 Февруари 2018, 20:57:27 pm »
Заебавај се ти ако

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #5992 на: 05 Февруари 2018, 23:48:40 pm »
Точно дека парее бензинон, ама пак нели треба вакуум да се напрај не притисак?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5993 на: 05 Февруари 2018, 23:53:58 pm »
Еве тука кратко и јасно: https://itstillruns.com/causes-buildup-gas-tanks-cars-6899381.html

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #5994 на: 06 Февруари 2018, 00:07:29 am »
Епа како шчо разбрав, ќе испари, ќесе кондензира и па вакум(ако нема вентил). Како и да е, ни сум му се замарал, ни планирам да му се замарам, али чисто онака да го чепна умов( да поработит нешто :)  )

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5995 на: 06 Февруари 2018, 07:13:01 am »
Па не си разбрал баш :)  Вакуум никој не спомнува :D

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #5996 на: 06 Февруари 2018, 09:46:14 am »
Epa toa velam i jas deka ne sum razbral :D posto nespomnuva nikoj vakuum, tukunpritisak. Eve na pr da zemime rezervoar od 60l i go krcash do kapace. Kako shto vozis pumpata ko vshmukuva benzinot i na mesto od benzinot.se.pravi vakuum i nekoj mal del parea. E sega kako shto go vshmukuva pumata benzinot, taka se zgolemuva toj vakuum prostor, shto znaci koga kje dojde strelkata na crveno i koga kje go otvoriskapaceto neli treba da bide vakuum, a ne pritisok? Posto jas go razbrav bumb deka imalo pritisok vo rezervoarot a ne vakuum. Edino da e lete pa da e epten zesko pa da ppcne da vrie benzinot, shto ne bi trebalo da se desi na 10 stepeni..

Отсутен igor_xxxx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 440
« Одговори #5997 на: 07 Февруари 2018, 09:06:44 am »
Овие два дена почна тешко да ми крева температура на разладна течност, едвај крева до 80 степени (нормална темп.) после 15-20 минути возење и тоа со малце поагресивно возење од нормално.Ниво на антифриз е во ред.

Пред година дена го сменив термостатот, најверојатно пак е за менување или нешто друго може да биде?

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #5998 на: 07 Февруари 2018, 11:59:49 am »
Ladno e :) kaj mene 80 kreva vo guzvi samo, inace ni tolku ne kreva. Kaj mene e termostatot.

Отсутен DukeMk

• Почетник
  • *
  • Пораки: 26
  • Renault Clio 1.5 dci
« Одговори #5999 на: 07 Февруари 2018, 17:26:43 pm »
Масло за редуктор ,каде да се набави ( инфо ) ....?