Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2573339 пати)

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #390 на: 08 Јули 2015, 21:52:14 pm »
Од пред некој ден при работа во место на колата вртежите ми се зголемуваат од 800 на 1000. гледав по интернет, вика алтернаторот не полни доволно па затоа се зголемуваат вртежите или па температурниот сензор.

Возев под повисоки вртежи некое време, потоа при застанување доста подолго колата работеше на 800 врт. Потоа кога се покачија земав исклучив клима, светла, сите потрошувачи на ел. енергија но вртежите не се намалија, а потоа дадов малку гас и веднаш потоа се вратија на нармала (800 врт.) и така си останаа(3-4), не се покачија на 1000. Потоа ја вклучив климата (и вентилаторите со тоа се вклучија) и светлата по некое време(пола минута) се зголемија пак вртежите. Па вајда е алтернаторот?

Да не имал некој случајно ваков проблем?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #391 на: 08 Јули 2015, 22:02:05 pm »
Не мора да значи дека е проблем. Можеби ECU-то на моторот оценило дека има потреба од повисоки вртежи. Условите за возење се незгодни, високи температури, клима рока на максимум, воздухот е редок без многу кислород, и ред други летни работи. Знам дека Стилото мое знае да го направи истото (покачени вртежи при одредени услови) и потоа се` да си биде ок. Дури и е опишано, дали во сервисната или во корисничката документација, не ми текнува.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7209
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #392 на: 09 Јули 2015, 09:17:46 am »
Вчера ја наполнав климата, и прв пат со клима воопшто да возам.

Е сега, знам дека со клима се зголемува потрошувачката на гориво, но дали таа потрошувачка зависи и од одбраниот степен на ладење (позиција од 1(слабо) до 4(силно))?
Климата е обична/мануелна, не е автоматска/климатроник или како и да е.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5850
« Одговори #393 на: 09 Јули 2015, 09:25:55 am »
Јас не приметувам некоја ептен значајна разлика. Да јаде од пола до литро максимум зависно од стилот на возење и околностите. Јас на 3-ка 4-ка ја пуштам на почеток да издува убаво или на семафор, инаку додека возам е или на кец или на двојка. Исто на почеток додека постигне го пуштам она за да не прима воздух од надвор, така се зголемува јачината на дувањето и доволно добро дува и на 2-ка.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #394 на: 09 Јули 2015, 17:54:14 pm »
Не мора да значи дека е проблем. Можеби ECU-то на моторот оценило дека има потреба од повисоки вртежи. Условите за возење се незгодни, високи температури, клима рока на максимум, воздухот е редок без многу кислород, и ред други летни работи. Знам дека Стилото мое знае да го направи истото (покачени вртежи при одредени услови) и потоа се` да си биде ок. Дури и е опишано, дали во сервисната или во корисничката документација, не ми текнува.
Не правеше така предходните лета...
Барајќи по интернетов налетав на клипов, па пробав денес, и кај мене е заглавена ременицава и исто рипа затегачот. Најверојатно кога ќе намалат вртежите на моторот со нив се успорува и алтернаторот, односно го губи залетот што го добил на високи вртежи па и послабо полини, односно се јавува потреба од качување на вртежите.
Утре ќе идам во колевски да прашам колку пари е, и по локални продавници ако го има.
Најверојатно ќе се реши проблемот со тоа, па ете може на некој ќе му се најде постов.  :)

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #395 на: 09 Јули 2015, 22:47:20 pm »
Тоа што ти рипа каишот малку ти е најверојатно од кумплунг шајмната на алтернаторот, блокирала е.
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #396 на: 09 Јули 2015, 22:58:25 pm »
Да де, тоа го вика и во клипов, утре ќе се растрчам, ќе го побарам делчево кај го има.
Неовластениве сервиси можно е да имаат клуч за промена на делов?

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #397 на: 09 Јули 2015, 23:15:50 pm »
Зависи кој како е снабден, инаку можеби ке ти бараат за мустра да видат да не го утнат продавачите.
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #398 на: 13 Јули 2015, 00:03:32 am »
Eve edno prasanje do vlasnici na  fiat/ punto. Vo setot kaj rezervo trkalo osven kljuc itn. ima i edno plasticno kure so navoj mislam deka bese. Za sto sluzi toa ???

http://5dcac05ecb17dc47e345-bbe3fac58700bd627b7986538e547fd7.r47.cf3.rackcdn.com/user_cars/large/5f05c7f0045c0be44a7b2c647ffe73ef.jpg

Pod br. 1
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #399 на: 13 Јули 2015, 00:25:20 am »
Ако е пунто кец, (а верувам дека е), тогаш тоа ти е алтаче за отштрафување на штоповите за да си смениш сијаличиња ;)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #400 на: 13 Јули 2015, 00:29:34 am »
Dvojka, bas ke probam utre da vidam.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #401 на: 13 Јули 2015, 00:33:49 am »
Dvojka, bas ke probam utre da vidam.

Може е исто и на двојката. Задниот штоп се држи на два штафа кои може да ги одвртиш со тоа алатче и штрафцигер:

Јас имам исто алатче за 166-ката, веројатно и некое задно светло на 166 се отвара на ист начин - не сум го употребил на оваа кола до сега, за разлика од пунтото.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Darkovski

• Редовен
  • Пораки: 1285
« Одговори #402 на: 13 Јули 2015, 00:34:56 am »
Дечки дали некој има искуство со уредов и ако знае кај можам да го најдам кај нас?

http://www.amazon.de/Eufab-EUFAB-Packung-Mini-Klimaanlage-%C2%BBMini-Klimaanlage%C2%AB/dp/B0013T0B6A

Отсутен Mikky

• Почетник
  • *
  • Пораки: 26
« Одговори #403 на: 15 Јули 2015, 10:55:05 am »
Дали може да добијам совет и помош при избор на делови за сет клинест каиш + ременица на радилица. Ми треба помош што марка (brand) се покажал најдобро ако сметаме price/performance.
Исто така ми треба совет и за марка на MAF сензор.

Може и препорака на добар мајстор кој би ги сменил горенаведените работи.
Благодарам,

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7209
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #404 на: 15 Јули 2015, 11:13:23 am »
Ми треба помош што марка (brand) се покажал најдобро ако сметаме price/performance.
Не знам преформанси колку можиш да добиеш од еден каиш(најверојатно зиро), ама битно е да не се скини.
А пошто по втор пат го поставуваш прашањето а немаш добиено одговор, јас кај мене ставив Gates Powergrip сет, нешто слично да имам со јузерот,
и еве едно 5 иљади километри се е на место.

Маф сензор немам сменато.

Добар мајстор за Пежо не знам.  :)