Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2040247 пати)

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #1545 на: 24 Март 2016, 15:34:20 pm »
А му измери компресија на твојот опел? Колку покажа?

И како изгледа тоа првата карика да е здрава а втората и уљната отидена?

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #1546 на: 24 Март 2016, 15:34:48 pm »
Абе купете си половна кола, направете си комплетен ремонт и лишете се од сите заебанции.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #1547 на: 24 Март 2016, 15:43:57 pm »
Абе купете си половна кола, направете си комплетен ремонт и лишете се од сите заебанции.
Е сеа го запали фитиљот :)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6676
« Одговори #1548 на: 24 Март 2016, 15:45:24 pm »
А му измери компресија на твојот опел? Колку покажа?

И како изгледа тоа првата карика да е здрава а втората и уљната отидена?

Никогаш немавме мерено компресија. Немаше проблем со палењето откако сменивме карбуратор, платина и разводна капа таму негде 2012 година. И во возење имаше добар одзив на гас согласно неговата моќност што ја имаше.
А јас колку што знам вака од општа култура, на еден клип има 3 карики поставени една врз друга. Најгорната е компресиона што не дозволува мешавината од гориво/воздух да продира надоле према картер, втората под неа е бришачката и најдоле е уљената карика.

Еве и онак тука има добро објаснето: http://forum.carclub.mk/index.php/topic,13152.msg617631.html#msg617631

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #1549 на: 24 Март 2016, 15:48:52 pm »
Ахх Фило Фило... Убаво прочитај што ти посочи колегата, не туку праќај предавања од Онак :)
Иако си 90% у право, сепак НЕ си измерил компресија, а тоа што тебе ти се ЧИНЕЛО дека иде добро колата за таа снага, не значи дека е така, а и мотор со намалена компресија, не значи дека нема да прима добро...

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6676
« Одговори #1550 на: 24 Март 2016, 15:51:07 pm »
Види додуша тој опелов мотор од пред 40+ години нема ниту гумички на вентили, само воѓици, плус течеше од сите можни семеринзи и дихтунзи, така да тоа 1 литро на 1500 километри снемување беше склоп на сите тие фактори што би допринеле за да го троши и тече уљето.

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
« Одговори #1551 на: 24 Март 2016, 15:51:12 pm »
Па ако не си мерел што збориш дека не е релеванто мерењето?

Не е возможно да биде здрава првата карика, а другите две оштетени, заради тоа што секогаш првата карика трпи највеќе терет при работа на моторот.

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #1552 на: 25 Март 2016, 23:12:32 pm »
Возможно е, многу е возможно, сум вадел повеке такви случаеви, запече уљена карика и почне да троши уље, а другите во добра состојба ;)
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2845
« Одговори #1553 на: 26 Март 2016, 00:30:23 am »
Ја заебав малку работата .Малку помош ако може

Кога ке ја отворам вратата освен на кровот имам и долу на нозете ламби (фабрички се)
Прегеска несакајки брцнав во фасонката со штрафцигер пошто сакав да направам нешто без да ми текне дека вратата ми е отворена и дека има струја.
Замириса малку откако чепнав.Сега имам друг проблем.Не се гасат ламбите нон стоп светат сите комплет и таа на кровот и двете на нозете.и кога ке ја заклучан продолжуваат да светат.Воопшто не се гасат

Ако може некој експресно брз одговор да ми каже што да направам пошто планирам да ја вадам клемата до утре сабајле дури да отидам на мастор.

Однапред ви благодарам и чекам некој да ми врати што е можно побрзо

Отсутен Strumjan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 95
    • Македонска Џумла заедница
« Одговори #1554 на: 26 Март 2016, 00:38:41 am »
Јас би пробал да најдам кој осигурувач е за тие сијалички односно светло во кабина и него да го извадам. :)

Отсутен godofspeed

• Редовен
« Одговори #1555 на: 26 Март 2016, 00:59:40 am »
Јас би пробал да најдам кој осигурувач е за тие сијалички односно светло во кабина и него да го извадам. :)
Ги извадив осигурачите неможам да најдам посебен осигурач за таа намена
Имам осигурач ROOM  и кога го вадам ја исклучува цела струја во кабината комплет се......
Ете сега направив така и се изгаснаа....Кога го ставам пак се вклучуваат и не се гасат.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55053
  • Махер
« Одговори #1556 на: 26 Март 2016, 10:42:12 am »
Прекидачето во вратата мислам дека се стопило. Таа што била отворена.

Отсутен godofspeed

• Редовен
« Одговори #1557 на: 26 Март 2016, 13:21:24 pm »
Прекидачето во вратата мислам дека се стопило. Таа што била отворена.
Друго беше проблемот денес е санирано.
Во главната контролна табла пошто сум ги споил + и - прегорела една мала како коцкичка што постепено ја намалува светлината откако ке се затвори вратата.
Имам еден многу добар мајстор за такви работи и ја расклопивме денес и го сменивме.Сега е се како што треба пак си работи како што беше.

Инаку да не се фалам сега ама кога ја отворивме колата таму каде што е комплет цела електроника и компјутерот мајсторот ми вика подобро смислена и склопена електроника досега не сум видел на ниту една кола.Ми ја потрнцира тојота јарис како најкатастрофална кола на која што некогаш работел.Исто така беше и изненаден од квалитетот на деловите што се внатре и во компјутерот и во плочите....

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1558 на: 26 Март 2016, 15:00:08 pm »
Добар мајстор за воланска летва?

хидро лаб златановски.. во синЏелиЧ е, близу макоил бензинската... профи е човекот...

http://zk.mk/hidro-lab-zlatanovski?lang=en
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #1559 на: 26 Март 2016, 15:02:13 pm »
Абе на вуферот што осигурувач да му врзам ? Моментално нема никаков.. бев барав по градов никаде нема, освен на едно место ама таму е 750 денари...
Електричар (за домашна струја) ми рече да земам 2 женски приклучоци и да го врзам на + обичен осигурувач од кола..

Што во ствари ќе ми излези вакво нешто.. (само домашно секако)..

Ќе функционира ? И ако да, колкав осигурувач да ставам ?