Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2243204 пати)

Отсутен HugoG

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 85
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #14445 на: 03 Март 2025, 18:18:43 pm »
.
« Последно менување: 03 Март 2025, 22:59:14 pm HugoG »

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2000
« Одговори #14446 на: 03 Март 2025, 18:22:27 pm »
Ако е увоз не жали пари провери ја на кар вертикал

Отсутен HugoG

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 85
« Одговори #14447 на: 03 Март 2025, 18:30:23 pm »
 .
« Последно менување: 03 Март 2025, 18:39:07 pm HugoG »

Отсутен murgo96

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
« Одговори #14448 на: 06 Март 2025, 14:37:29 pm »
Во овој измеѓу период каков тип на ладење користите во возилата.Ако знаеме дека климата е штетна со отворени прозори исто е проблема а температурите деновиве со нагол раст.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 817
  • The best or nothing.
« Одговори #14449 на: 06 Март 2025, 14:52:52 pm »
@Simo - Carrier159 @Carpathian Lord да не ви пишувам пп, бидејќи можеби и некој друг имал алфа или знае.

Алфа ромео 147 120hp - jtd мотор. На сетквачила има комплет сет ламела + замаец, марка valeo, за 26к денари. Другаров на кој му треба сетот, читал по форуми дека валео е с*ање, и дека се ставал само sachs. Цената на sachs е малтене дупла. Имате ли некое искуство, што да се одбере?

Исто така, мајсторот му рекол, потребно е и ново уље (ова го разбирам), но препорачливо е да се видат пумпите на кумплугот и превентивно да се променат. Држи ли логика муабетов?
Јас не најдов на интернет цена за пумпа за кумплунг, или пак не знам како е заведена кај нас.
« Последно менување: 06 Март 2025, 15:07:49 pm nikola98 »

Отсутен murgo96

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
« Одговори #14450 на: 06 Март 2025, 15:03:31 pm »
Според мене Лук и Сач се ист квалитет а Валео малку поназад ама сепак се квалитетни.Многу битно е дали замаецот е варијабилен да не ви спукаат некој фиксен.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
« Одговори #14451 на: 06 Март 2025, 15:06:39 pm »
Јас колку шо знам лук и сач купуваат од валео,треба да се смени масло и има 2 пумпи.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1140
« Одговори #14452 на: 06 Март 2025, 18:37:25 pm »
@Simo - Carrier159 @Carpathian Lord да не ви пишувам пп, бидејќи можеби и некој друг имал алфа или знае.

Алфа ромео 147 120hp - jtd мотор. На сетквачила има комплет сет ламела + замаец, марка valeo, за 26к денари. Другаров на кој му треба сетот, читал по форуми дека валео е с*ање, и дека се ставал само sachs. Цената на sachs е малтене дупла. Имате ли некое искуство, што да се одбере?

Исто така, мајсторот му рекол, потребно е и ново уље (ова го разбирам), но препорачливо е да се видат пумпите на кумплугот и превентивно да се променат. Држи ли логика муабетов?
Јас не најдов на интернет цена за пумпа за кумплунг, или пак не знам како е заведена кај нас.
Нека клава валео проверено е јас имав клаено на 147 ката

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 817
  • The best or nothing.
« Одговори #14453 на: 06 Март 2025, 19:15:50 pm »
Фала клабери.

@vladimir_1 ги смени пумпите превентивно?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #14454 на: 06 Март 2025, 20:17:11 pm »

OEM производител е Valeo. Во Sachs кутија ќе најдеш Valeo продукти. Не се замарај. Земи си Valeo кит, веројатно ќе ја надживеат судбината на колата :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14714
« Одговори #14455 на: 06 Март 2025, 21:08:07 pm »

Искрено не знам, немав менувано јас на Алфата.

Valeo како што вика Симо. Гледам тоа и Србите го нудат

А тоа со пумпите, не знам за мене тоа ми се црна магија. Фала богу не сум имал таква мака ама знам дека е главоболка со нашите мајстори да се дијагностицира далу бил мастер слејв не знам шо.

Отсутен Kristi

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #14456 на: 09 Март 2025, 19:15:30 pm »
ДЕЧКИ ПОМОШ!
Ја однесов колата на сервис за проблем турбото да го поправи оти се исклучуваше после 100ка и не креваше појќе и ми се јавува мајсторот другиот ден и ми вика почна да зема сама колата туража и цркна моторот и што е најстрашно не сака да стави друг мотор дека тоа и мене ќе ми се случело и не сака да земи одговорност.
Ве молам за совет што можи да направам во ситуацијава, фала!

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
« Одговори #14457 на: 09 Март 2025, 20:16:19 pm »
Да кажеше шо кола,мотор...
Каде ја однесе?

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
« Одговори #14458 на: 09 Март 2025, 20:48:15 pm »
ДЕЧКИ ПОМОШ!
Ја однесов колата на сервис за проблем турбото да го поправи оти се исклучуваше после 100ка и не креваше појќе и ми се јавува мајсторот другиот ден и ми вика почна да зема сама колата туража и цркна моторот и што е најстрашно не сака да стави друг мотор дека тоа и мене ќе ми се случело и не сака да земи одговорност.
Ве молам за совет што можи да направам во ситуацијава, фала!
Не сум сигурен дали агенција за заштита на потрошувачи може да ти помогне, ама јас би пробал.

Отсутен Kristi

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #14459 на: 09 Март 2025, 22:23:35 pm »
Фала ви на советот, иначе колата е Голф 4, 1.9 ТДИ мотор ама многу е сочувана, утре ќе видам што ќе можам да направам.