Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 1956268 пати)

Отсутен Charlie

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 196
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #13155 на: 07 Февруари 2024, 19:05:45 pm »
Во последно време забележувам звук како на стругање на метал и тоа кога паркирам рикверц во гаража или во град кога ептен бавно се движи и под кумплумг. Инаку возење во рикверц нема ништо при поголема туража.
Што може да биде и нешто сериозно ли е?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Друк лагер ќе свири и во место, без движење на колата.
Најверојатно плочки од кочници.

Слично искуство имав со меганот, знаеше да зачкрипи при паркирање у рикверц додека лази колата. Отидов на сервис, ги зашмирглаа малку плочките на задните тркалаи го снема звукот.
Ке ја исперам со вапот убаво кај плочките па ке видам.
И тоа не секогаш се јавува звукот, може и да нема ништо 

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
« Одговори #13156 на: 07 Февруари 2024, 20:29:19 pm »
почни од тука, башка ако е по времено од гуртните ќе да е. Нз што се деси, ама тешко да се најдат добри гуртни. Ја текстерс кладов, пиштат, а истаите на другар му се одлепија, па кладе феродо и као ок се за сеа.

Отсутен vladimir123

• Почетник
  • *
  • Пораки: 14
« Одговори #13157 на: 07 Февруари 2024, 23:00:42 pm »
Чаре за корозија и мали дупки на хауба од камчиња?

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 692
« Одговори #13158 на: 08 Февруари 2024, 10:01:44 am »
Дечки, помагајте.
Татко ми има Опел Астра Г од 2002 година.
Модел Спорт, со 2 врати.
Има 16ки бандажи со ептен тресене гуми димензија 205/50 р16. Ова се бандажите.

Мака мачам да најдам ефтини гуми. Колата се вози и низ селски пат.
Татко ми назад стави 205/55 р16 и си тераат ок. Он ретко вози патници назад, па не се ни приметува да закачаат.
Кога ги ставив тие бандажи напред, гумите закачаа, особено при вртење на полн волан.
Па лани земав некој Саилун кинески 205/50 р16, 2 гуми само за напред, адно ама татко ми ја пукна едната 2-3 пати, и на вулканизер му ja фрлија, и моментано вози една од старите, која е од 2012 година.
Барам, но никако да најдам 205/50 р16 гуми низ Мк, Зимска или Гума за сите сезони, не Летна. Само мишелин наоѓам, ама не можам да дадам 11.000 ден за гума.

Да скратам, ми трема малце помош, ако некој знае и умее.
1. Да не знае некој каде можам да најдам Зимска или Гума за сите сезони (не летна) во Мк ? или Странство ? или некој да продава ?
2. Дали можам да ставам друга димензија, 195/50 р16 или 195/55 р16 а да не ги сјебам бандажите ?

Секоја помош е добредојдена.

Ако имаш некој да ти ја донесе од бугарија има овде за многу достапни цени.

Линкот нешто зеза па го ставив како код. Воглавно цените се од 40 евра за најефтините. Нексен и кумхо се 70 евра

https://diana-ltd.com/tires?mv_type=1&minSum=47&maxSum=1346&tire_type[]=1&tire_type[]=2&tire_type[]=3&width=205&aspect_ratio=50&diameter=16&points=0&countPerPage=42&ssort=0&currentPage=1&view=table&currency=BGN&scrollTop=200
Фала за препораката. Имаше една на лагер од овие https://en.diana-ltd.com/tire?36203 и завршив работа.
Си за пренесов на предно седиште :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #13159 на: 08 Февруари 2024, 10:56:24 am »
Чаре за корозија и мали дупки на хауба од камчиња?
kje klajs gaza ili nekoj tekstil ( mojs i sintetika, i pamuk), kje go poturis so antikorozin/antirost, kje go pokries so najlon za 2h seta 'rgja kje bidit otkopana, lkje pominish so cetka plasticna i so voda, kje ja izbrisis vodata, kje natopish edno krpce so  antirost kje prebrishish ushte ednash , posle naj verojatno kje treba da se pomine so filer da se izramnat dupcinjata kja shto imalo korozijai so boja, ama toa ako ne go prajt nekoj strucen kje se poznava. Ili primer i sprej,am sepak si bara veshtina. Wurth imaat nekoj gel rust converter, so nego premacaj ja, ostaj ja 1 saat, izbrishi so nitro i ofarbaj so malo cetce, kje bide zashtiteno no kje se poznavaat damki. ako e nova odnesi ja kaj venci kje ti ja doterat

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5923
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13160 на: 08 Февруари 2024, 12:53:45 pm »
Од тука пуштало антфриз, што може да биде?
Дали е нешто сррашно или може така да ја возам?
Сабота правам сервис, само дали е до термостатот или е друго?

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #13161 на: 08 Февруари 2024, 14:06:46 pm »
po moe od spojot na crevoto i alominot, ako e suvo crevoto. Izdelkaj go alominat da nemat rabovi i isplakni go na kraj. A moze da e od nekogash zashushen, taka kje si stoi so godini.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13162 на: 08 Февруари 2024, 15:02:29 pm »
Нивото е намалено за еден прст од око гледано, а дури и после flush како да има остатоци во антифризот (зелено-црн талог или не знам). Досега на колава антифризот е сменет 10 пати во неколку години, откако помешал стариот мотор масло и антифриз и прегреал можеби е така.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #13163 на: 08 Февруари 2024, 15:21:51 pm »
1 prst varirat toplo ladno. Abe ne mu se zamaraj tolku. Shto znam, imat sredstva za de-grass na antifrizot, ama ako ne gree, ako ne krivi dekli ic ne mu se zamaraj.
Edino da rasturish hladnaci creva i pak nekoe sredstvo ako nagrizit dihtung ili nekoja plastika, hajmo jovo na novo. Taka da kje go isfrlit "majonezot" so tek na vreme, menjaj antifiz na 2 god ili ako imash merac za antifriz i kapata na strana. A toa ako e suvo i odma posle vozenje i ko kje stojt den dva najverojatno e od nekogash speceno.
Oti i uljeto i plastikite se na baza na nafta, pa ako rastvarat mrznotija od kaj znajs plastikata dali kje ja rastvorim ili tamo kaj dihtungot dali kje nagrizit neshto.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13164 на: 08 Февруари 2024, 15:38:30 pm »
Фала ти Бицикле, најверојатно е од агресивното возење и превисоките вртежи, можеби од старата водна пумпа има остатоци или од некое црево, плус неколку црева сменив и затоа се валка, ќе сменам антифриз по 3 години оти стварно нема смисла да менувам 10 пати во 2 години...
Дихтунг не е.
Ме интересираше само дали има мака ако има точки црни на дното на казанчето. Сум го вадел и чистел казанчето, сум правел flush со средства, Маршер правеше flush, другиов механичар правеше flush со антифриз нов, ама ете што е тоа е. Се надевам нема проблем вака.
Плус ми изгледа суво, можеби кога се менуваше антифризот после ремонт на расплињача капнало тука, само знам дека е намалено од промената на антифризот пред 4.500км и 5 месеци.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #13165 на: 08 Февруари 2024, 16:05:28 pm »
не, дихтунгот го спомнав во смисла ако пробуваш со разно разни средства да го испереш, некое да не го нагризи, ако бил дихтунгот многу други симптоми ќе имало. А чим си мењал црева, нај веројатно имат покапано. Инаку по некое време закиселува антифризот и тогај може да нагризе нешто , но далеку си од тоа... Мењај на 3 год или колку е про пропис и немај гајле. А тоа 2-3 дамки на дното што имат ич не се замарај, дур стојат тука, немаш гајле :) Ни од обртаите нема гајле, едино да се загрее антифризот, па ако имало предходно смешано уље и антифриз да го до раствори негде ако се има залепено, но бидејќи е санирана причината, нема потреба од грижа.2-3 дамки не можат некоја особена беља да направат.
Кога тураш антифриз, не се пополнуваат 100% шуплините, па може со тек на возење тие „воздушни џепови“ да се пополнат со антифриз и малце да „легне“ антифризот. Нормална појава е тоа, и не треба да те загрижува. Чим се меки цревата, чим не чади од казанче, чим не клокоти на лер гас кај казанчето немаш никаков проблем. И ја се трипав и на крај испадна казанчето напукнато, ништо страшно :D

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13166 на: 08 Февруари 2024, 16:11:22 pm »
Тоа горното црево кај термостатот беше малку тврдо на допир, како внатрешна напумпана гума од велосипед  ;D но не претврдо.
Според неколку мајстори кога и претходно така ми правеше ми рекоја да не се замарам, туку ако сакам да го исчистам системот со средства и да сменам антифриз превентивно, сѐ додека тие ѓубренца не лебделе во водата и не биле како остатоци од масло било во ред. Што е како е не знам...
Инаку антифризов ми е 50/50 и е деклариран да се менува на 5 години и 250к километри.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1728
« Одговори #13167 на: 08 Февруари 2024, 18:10:56 pm »
Какви гаражни врати би препорачале и зошто?

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #13168 на: 08 Февруари 2024, 22:37:42 pm »
Тоа горното црево кај термостатот беше малку тврдо на допир, како внатрешна напумпана гума од велосипед  ;D но не претврдо.
Според неколку мајстори кога и претходно така ми правеше ми рекоја да не се замарам, туку ако сакам да го исчистам системот со средства и да сменам антифриз превентивно, сѐ додека тие ѓубренца не лебделе во водата и не биле како остатоци од масло било во ред. Што е како е не знам...
Инаку антифризов ми е 50/50 и е деклариран да се менува на 5 години и 250к километри.
Ако пуштат деклата буквално камен ќе биде цревото, значи пробај камен стегни, е така ќе биде. Или пробај надворешната гума од колата стегни ја. Нормално е да имат отпор, ама чим ги го стегаш безбедно е. Башка ќе пукне нешто ако е деклата, 20-30 бари прајт притисок во клипот. Е колега пасат со ПД мотор 2 год го возеше така :D  И да се масло 2-3 дамки, упиј ги со крпче или преполни го резервоарчето ќе излезат. Притоа одцрпи после до нормално ниво антифриз. Е ако имат 1 прст „мајонез“ тогај думај се, за сега свиркај си. Далеку си од тоа зло.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13169 на: 09 Февруари 2024, 00:01:30 am »

Чекав да излади, кога си дојдов дома проверив, вака по темница гледам дека е термостатот.
Од к**ево изгледа пушта.
Штетс што кај нас немам гаранција на делот... А треба да платам минимум 2000 ден за квалитетен термостат.