Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2236432 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #1245 на: 25 Јануари 2016, 10:08:08 am »
Издувни гасови и по правило се мерат на добро загреана кола.

Да али не со бензин во резерварот верувај ми :D
Не испитуваат квалитет на гориво за жал, испитуваат количество штетни материи во издувни гасови. Не само кај нас, и во европа ако некој е вон толерираните вредности, прво пробива со „магии“ да помине МОТ или ТУВ (или кој веќе процес за техничка исправност го имаат), па ако не бива, тогаш мајстор ќе „игра“.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен hrn

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 530
« Одговори #1246 на: 25 Јануари 2016, 10:53:13 am »

Не испитуваат квалитет на гориво за жал, испитуваат количество штетни материи во издувни гасови. Не само кај нас, и во европа ако некој е вон толерираните вредности, прво пробива со „магии“ да помине МОТ или ТУВ (или кој веќе процес за техничка исправност го имаат), па ако не бива, тогаш мајстор ќе „игра“.

Па затоа викам знам како мерат издувни гасови, а за горе спомнатото дали на сабајле да ја пали со бензин незнам јас можеби ти знаеш нешто да му објасниш на членов погоре?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1247 на: 25 Јануари 2016, 10:56:44 am »
За неговиот проблем, јасно е. Треба да си ја поправи колата. Друго све е прикривање на проблемот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен hrn

• Јуниор
  • **
« Одговори #1248 на: 25 Јануари 2016, 11:02:30 am »
Да си прашам јас дали има мака антифризот што не беше испуштен од штопна туку го шмукав со црево летото и скоро на 0 го оставив и му дотурив исто нов тотал, секако планирам пак да го сменам ама сега целосно како што е процедура од штопна.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1249 на: 25 Јануари 2016, 15:50:52 pm »
Во склоп на муабетот за исправување бандажи.. пред некој месец купив половни бандажи од Охрид и на непроверено т.е на збор на продавачот ги пазарив пред да ги проверам во каква состојба се, ги донесов Битола и кога си ставив на кола заприметив дека треси колата. Следниот ден ги однесов на проверка и беше констатирано дека си 4 бандажи се криви, 2 беа повеќе а 2 помалку искривени... е сега кај нас имаме еден "специјалист" за исправување на бандажи, а воедно тој е и единствен кој има машина за оваа работа во Битола. Ги однесов, ги виде, се пазаривме за цена и по една недела си ги зедов... еве како успеа да ги исправи ВОЛКОТ

Сите 4 бандажи се исполепени со безброј тегчиња за балансирање, ги повозив само една недела после тоа бидејќи температурите паднаа и ги вратив 13ките... не тресеше колата, но не успеав доволно да осетам како се исправени.  Ќе видиме на лето како ќе се покажат и колку ќе држат тегчињата.

легендарно. 3500 денари комплет ги зеде?

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1250 на: 25 Јануари 2016, 15:51:51 pm »

Имам пријател на технички. Вели 9/10 не поминуваат на издувни.  Не е можно да се спроведе законот за издувни кај нас.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #1251 на: 25 Јануари 2016, 17:24:02 pm »
Да си прашам јас дали има мака антифризот што не беше испуштен од штопна туку го шмукав со црево летото и скоро на 0 го оставив и му дотурив исто нов тотал, секако планирам пак да го сменам ама сега целосно како што е процедура од штопна.

како тоа си го шмукал и зошто ? :D
иначе нема врска дали од штопна дали од црево битно си го сменил

Отсутен hrn

• Јуниор
  • **
« Одговори #1252 на: 25 Јануари 2016, 19:01:57 pm »

како тоа си го шмукал и зошто ? :D
иначе нема врска дали од штопна дали од црево битно си го сменил

Така фино лепо цмок цмок, киселко бљак пљук ахахахаххаха иначе да сменет е Г12 ставам на тотал ;D

Отсутен hrn

• Јуниор
  • **
« Одговори #1253 на: 25 Јануари 2016, 19:04:45 pm »

Имам пријател на технички. Вели 9/10 не поминуваат на издувни.  Не е можно да се спроведе законот за издувни кај нас.

Пред некое време како да слушнав дека ќе воведувале катализатори, и ќе требале да се мењаат на незнам колку време пошто нели еуропа сакаме ;D а што како незнам и не верувам дека тоа ќе им текне да го стават е дури тогаш ке си одам пешки него ли да давам 400 евра за катализатор

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7220
  • French diamond
« Одговори #1254 на: 25 Јануари 2016, 22:24:18 pm »
легендарно. 3500 денари комплет ги зеде?

1250 плус на то попуст  ::) 

Си ги платив колку што коштат 14ки половни, 12 илјадарки плус до ОХ и назад ми излегоја 13 000, плус 1 500 за исправување... 14 500.
Ама сам си го напикав кој ми е крив, башка ги дотерав како што треба па не жалам ич  :) Само сакав да го изрекламирам фалениот вулканизерски сервис во Битола ВОЛК.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1255 на: 25 Јануари 2016, 22:31:18 pm »
За 200 евра се зема зачуван комплет 16ки. Сепак, придонесе за легендарна тема, да погледнеме уште еднаш:

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1256 на: 25 Јануари 2016, 22:50:28 pm »
n1kola, опомена за лични навреди. Постот е избришан.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #1257 на: 25 Јануари 2016, 22:55:33 pm »
Прифатено, само незнам дали се прај на удрен или како...

ЛП бандашите ги зедов без тегчиња, нормални бандаши... тие тегчињата ги залепија на вулканизер кај што требаше да ги исправат машински, а уствари толку разбират од исправување на бандаши... сваќаш полека полека ?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1258 на: 25 Јануари 2016, 22:59:29 pm »
Абе човекот веројатно разбрал да ги избалансира, и ги избалансирал. Веројатно немал опција за исправање. Направил што можел да направи. Јас така гледам.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #1259 на: 25 Јануари 2016, 23:10:38 pm »
Дени, му беше кажано дека 4те бандажи ми се криви, ќе ги донесам, да ги видиш и кажи дали можи и цена ако можиш да ги исправиш... видени, ветено исправање и платено според договорот. Ама касно видов дека вака ги исправил па не се вратив да се расправам, здравје на лето ако недај боже има некој проблем ќе видиме како ќе се оправда тогаш на неговото квалитетно исправување.