Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2237531 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #11520 на: 12 Јануари 2023, 07:01:13 am »
Абре аман шо стегате вие, железа? Мене најефтините од еуротулс и едни други без име брзи ми бркаат работа.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #11521 на: 12 Јануари 2023, 09:01:04 am »
За ваква стега правиме муабет, без никаков проблем го враќа клипчето на предните кочници.

https://www.kupialat.mk/index.php?route=product/product&path=3_41_42&product_id=1077

Во локална железарија цената е помала, јас ја купив 270 денари истава големина.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #11522 на: 12 Јануари 2023, 09:10:01 am »
Предни кочници не се проблем, со папагалка ги имам враќано или со штрафцигер помеѓу старите плочки.
Задните се поголем проблем ако се со винт. Винот служи за да го компензира за растојанието што се создава помеѓу дискот и плочката поради потрошеност на дисковите/пллочките, за рачната да функционира секогаш правилно. Потребно е да се „заштрафат“ назад секогаш кога се менуваат плочки и дискови. Акцијата на заштафување подразбира и притисок и ротација на клипчето. незгодно е со прирачни алатки. Некогаш е незгодно и со алатче за шепи, а не па со прирачни алатки.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #11523 на: 12 Јануари 2023, 09:27:54 am »
абе да ги зачистиш малце и да капниш глицен на гумичките олабавуваат малце, ама сепак .... али има и така и така враќано, некогаш се погодуваат спечени некогаш се по лабави. Е сега со шпицангли треба да си по внимателен да не се збрцаш :D
Абре аман шо стегате вие, железа? Мене најефтините од еуротулс и едни други без име брзи ми бркаат работа.
е ко ќе лепиш нешто... дрва, гума за бицикла, ладилници ...
Да но..
Веќе сум имал сусрет со некакви стеги, ептен малце стегаат, можда 10кг или 100n, и тоа за пола саат ќе пуштат, но чим Дуле вратил кочници би требало да се подобри. Прееска баш гледав топмастер брза стега држеше наводно 180 кг(1600ден), а и обичната задоволително стегаше, ~10 х 30цм беше и 300 ден, што ми е прифатливо, но да разгледам о во купи алат.

Немој Топмастер, Феста, Г-Хоцк или Ехтол тешка катастрофа се, на сам старт не стегаат воопшто а по одредено време се распаѓаат!
 Добри буџет стеги ти се Иримо(Еуроимпех,Хубо) или Инко.
кој модел овие брзостезни или со рачно штрафење ?
патем ирмо скапички.... http://www.alfaelektronik.com.mk/index.php?ime=&%20kat=24,3,22,0,0
« Последно менување: 12 Јануари 2023, 09:35:33 am Bicikle »

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #11524 на: 12 Јануари 2023, 18:03:19 pm »
Едит @fcwizard  дане имаш искуство со електрилни шмиргли? Или нркој друг...

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2276
« Одговори #11525 на: 12 Јануари 2023, 20:05:42 pm »
Дечки дајте линк од некој грчки сајт за делови. Со цени да биди пожелно е.

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 246
« Одговори #11526 на: 12 Јануари 2023, 23:54:15 pm »

кој модел овие брзостезни или со рачно штрафење ?
патем ирмо скапички.... http://www.alfaelektronik.com.mk/index.php?ime=&%20kat=24,3,22,0,0

Нема веза кој модел, Irimo имам брзи стеги се супер и се евтини(660 ден. за 60 цм ако не се лажам) си ги помешал со Irwin тие се скапите но и едни од најдобрите стеги на пазарот заедно со Bessey, а од Инко имам класични, изработката е квалитетна и е стега што ќе трае.

Едит @fcwizard  дане имаш искуство со електрилни шмиргли? Или нркој друг...
Каква шмиргла, за дрво?
Имам low budget од Тотал/Инко  125мм батериска и ексцентричнa 150мм со кабел и се лоши, ергономија никаква, раката боли по 5 минути употреба и немаш никаква контрола, dust collection ти е непостоечки, квалитетот е слаб, лагери тропаат и се пребучни.

Топла препорака за HVYST(имитација на Mirka) ако ти се чека од алиехпрес.

Достапни кај нас Bosch или Makita битно да е ексцентрична  задоволителен сооднос на цена/квалитет.

или нешто вака половно и евтино ама  квалитетно https://reklama5.mk/AdDetails?ad=4173540

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #11527 на: 13 Јануари 2023, 00:19:03 am »

Чеки сега, ексцентрична _округла? Дека во рекламата е четвртаста...
Абе зедов ја од екстул, што знам за сега е ок, ама имам поминато само 10 штици, ако останит така нема да е лошо, ако се расштракат јбг.. Можда се заебав што зедов од најголемата, претежно штиците се помали од неа,  но ми брка работа. Си имал ексул електричен алат, траат или  и тие се распаѓаат ко рачниот алат?
Оние што се шмирглине како со каиш што врти по што би се разликувале со овие?
Фала

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
« Одговори #11528 на: 13 Јануари 2023, 00:43:03 am »

Чеки сега, ексцентрична _округла? Дека во рекламата е четвртаста...
Абе зедов ја од екстул, што знам за сега е ок, ама имам поминато само 10 штици, ако останит така нема да е лошо, ако се расштракат јбг.. Можда се заебав што зедов од најголемата, претежно штиците се помали од неа,  но ми брка работа. Си имал ексул електричен алат, траат или  и тие се распаѓаат ко рачниот алат?
Оние што се шмирглине како со каиш што врти по што би се разликувале со овие?
Фала
Фестулот(брендот е на врвот заедно со Мирка за шмирглање/столарство) е постара верзија најобична шмиргла ама ќе заврши сто пати подобра работа од било кој нов Инко,Ехтол итн.
Ексцентичните прават рандом или неправилен круг(има два типа со 2.5 или 5 mm stroke )  со што побрзо и полесно отстрануваат материјал и не оставаат траги(како гребено)
Extol ти е исто како Тотал/Инко сите се копија една на друга.

Со тие на како на каиш само поголема штета можеш да направиш, намената им е брзо отстранување на материјал и воопшто не се за фина работа.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #11529 на: 13 Јануари 2023, 08:06:10 am »
Ај за следен пат ќе знам.. :)
Да прашам со повреме, ако не ти здосадив :) за бушење под 90 степени  што користиш?
Фала.
« Последно менување: 13 Јануари 2023, 09:00:30 am Bicikle »

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
« Одговори #11530 на: 13 Јануари 2023, 11:12:24 am »
Рака  :P  у wishlist ми е веќе некое време Boshc PBD 40 ама никако да ја земам  :-\

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #11531 на: 13 Јануари 2023, 12:51:06 pm »
Добро не мислев олку профи, сепак ја по некое дрво делка годишно, ова е за работилница :)
На ова целев https://mall.mk/p/9488/wolfcraft-shablon-za-tipli

Отсутен lorca007

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #11532 на: 15 Јануари 2023, 00:34:39 am »
Пробај исчисти ги контатките на бравата. Испрскај со некој контакт спреј.
Види убаво каде затвора и каде се наоѓаат контактите.

Ако после чистење не се оправи, тогаш или нова брава (нов микро свич) или каблите на преклопот.

Здраво на сите. Имам Q5 и последните неколку дена ми се појави едно проблемче. Во неколку дена, денес втор пат ми се случува назад да светат само долните светла исто така и трепкачи, кои работат само кога гепекот е отворен, (тие што ги имам означено на сликата подолу) наместо големите. Го отворив па го затворив гепекот и се префрлија на горните како што треба да работат. По неколку дена повторно се случи истото и повторно го решив со отворање и затварање на гепек. Имал некој сличен проблем или идеја до што може да е проблемот?

https://pasteboard.co/qh8nEJK8ESK2.jpg

Убаво ти кажа osmica8, имаш проблем изгледа со бравата. Мисли дека ти е отворен и ти ги пали тие светла.

Нема друго што да е.

https://www.youtube.com/watch?v=Os0CmZpzcps

Не е истиот проблем ама ќе го видиш каблето што е за тоа.
Благодарам на советите. Ова се случува некогаш еднаш на 2-3 недели, некогаш почесто. Претходниот пат воопшто не сум отворил гепек околу 10 дена, 9 дена работеа сосема нормално, десеттиот сабајле ја отклулувам, нормално трепкаат трепкачи на отклучување, влегувам, палам, светат само долните светла, приклучив и четири трепкачи и тие исто само долу. Па неколку пати отварав затварав за да префрлат на горните. Си велам доколку е бравата ќе разберам на отварање и затварање да не го регистрира, вака на воопшто неотворен гепек неколку дена да е се ок а потоа да префрлаат долу ми е малце чудно. Како потенцијален пробмел помислив дека е можно и ладното време да прави некоја забанција...

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #11533 на: 15 Јануари 2023, 00:57:00 am »
 Ги зедов иримото денеска, 600 ден 60 цм, одлична цена, да ти кажам право топмастерот ми изгледаше поцврста а и поскапи се, но чим си имал искуство, да не се правам поголем поп од папата :)

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
« Одговори #11534 на: 15 Јануари 2023, 12:19:32 pm »
Ги зедов иримото денеска, 600 ден 60 цм, одлична цена, да ти кажам право топмастерот ми изгледаше поцврста а и поскапи се, но чим си имал искуство, да не се правам поголем поп од папата :)

Супер не си ги фрлил парите за џабе на топмастерот, само да знаеш дека има и опција за подигање