Ако ви е фрка за ориз ќе ви пратам по DHL 
Ма не, релативно често си идам/ми доаѓаат на гости и специјално си земам/ми носат домашен ориз за ориз тава. 
а на ракијата шо и прајте мореее... тоа треба да се испие даа ебам... земи таму прави директен извоз на домашна македонска ракиица, има да ти иде како алва за 50 евра флаша...
во нов зеланд најдов ХРВАТСКА продавница (ептен нормално, хрватите се таму многу одамна) и најдов по нешто наши т.е. кај нас продукти.. како мало дете се радував на кисели крастајци од подравка, смоки од стоби, КРИСТАЛ МАРГАРИН јебо те, свршавав кога го видов, браво кафе, рио кафе (турско афкорс) и од баш ајвар имаше... али бурек си е бурек, и ништо не го мења тоа. и денес во сон скорни ме и прашај ме што за доручек, одма ти рецитирам бурек и јогурт... како оче наш ми е тоа, бурек ми е светиња.. јбг, дедо, татко, пекари сите, јас го прекинав тоа, ама генот останал
Малце не ми се тера преку 150 км за бурек 
почекај уште малце, па ке одиш... и тоа трчеечки ке одиш... 125 миљи по правец возев 10-тина пати за бурек... 250 миљи (околу 400 километри) идење враќање, за да лупнеш бурек.. ко за инат и уште по еден за дома си зимавме...

исто така кебапи потешко се наоѓаат... среќа моеш сам да си напраиш, тоа не е тешко, ама јас кај што акав, кебапи, јок... во аукленд имаше еден краток период шишкебап, ама и на тоа му удрија катанец... за во имачка, сигурен сум дека кебапи не се проблем...