Автор Тема: Храна  (Прочитано 1184338 пати)

Отсутен Bravo

  • Редовен
  • ***
  • Пораки: 1983
Одг: Храна
« Одговори #8190 на: 25 Мај 2025, 23:38:13 pm »
Нешто диетално плус шненокле.





« Последно менување: 12 Јуни 2025, 00:46:31 am Bravo »

Отсутен osmica8

  • Легенда
  • *****
  • Пораки: 11782
  • Архитект
Одг: Храна
« Одговори #8191 на: 26 Мај 2025, 12:35:28 pm »
Конечно пробано гиро праено на жар во Солун.
До сега најдоброто шо сум го јадел.
Не само шо месото беше одлично, компирите беа исто така одлични. Не користат од купечките по сендвичири шо ги стават.
Гирото го прат без додатни течноси и смеси. Класика. Месо, компири, цацики, кромид, домат и пита. Ќерка ми јадеше само месо и компири и тоа беше одлично.
Гирото се јади со солунско пиво Nymfi.

Кој сака да проба, повелете име и локација.

The Brother's Grill

https://www.google.com/maps/place/The+Brother's+Grill/@40.6343645,22.9420716,75m/data=!3m1!1e3!4m6!3m5!1s0x14a83916670fd253:0xe10cbebc8d83ca42!8m2!3d40.6343631!4d22.9421812!16s%2Fg%2F11bwywg5c8?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDUyMS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D


Отсутен balanar

  • Редовен
  • ***
  • Пораки: 2373
Одг: Храна
« Одговори #8192 на: 26 Мај 2025, 14:01:50 pm »
Ќе се проба  ;D

Отсутен smole

  • Сениор
  • ****
  • Пораки: 3110
Одг: Храна
« Одговори #8193 на: 26 Мај 2025, 17:32:16 pm »
Конечно пробано гиро праено на жар во Солун.
До сега најдоброто шо сум го јадел.
Не само шо месото беше одлично, компирите беа исто така одлични. Не користат од купечките по сендвичири шо ги стават.
Гирото го прат без додатни течноси и смеси. Класика. Месо, компири, цацики, кромид, домат и пита. Ќерка ми јадеше само месо и компири и тоа беше одлично.
Гирото се јади со солунско пиво Nymfi.

Кој сака да проба, повелете име и локација.

The Brother's Grill

https://www.google.com/maps/place/The+Brother's+Grill/@40.6343645,22.9420716,75m/data=!3m1!1e3!4m6!3m5!1s0x14a83916670fd253:0xe10cbebc8d83ca42!8m2!3d40.6343631!4d22.9421812!16s%2Fg%2F11bwywg5c8?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDUyMS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D



Одамна имам јадено. добро е иако локалот е мал.

На 31.12 на таа уличка има улична журка, скара за 1 - 1.5 еур, пијачки исто за толку пари, право дожувување е.

Присутен Jimny

  • Редовен
  • ***
  • Пораки: 2639
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Одг: Храна
« Одговори #8194 на: 11 Јуни 2025, 21:18:19 pm »
Дали некој знае каде можам да купам слатко од модри сливи (не пекмез, туку вистинско слатко – види слика)? Проверив низ маркети, ама не најдов.
Ако некој прави дома и продава, исто така нека се пријави – сакам да купам 2 тегли.
Благодарам однапред! 🙏


Присутен Jimny

  • Редовен
  • ***
  • Пораки: 2639
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Одг: Храна
« Одговори #8195 на: 11 Јуни 2025, 21:33:18 pm »
Да се надоврзам дали некој произведува или садел грав, конкретно сортата Butterscotch (Бутершут)? Познат е и како ‘пешак со црвено окце’ во нашиот народ верувам по села може уште луѓе го садат.
Ова се стари, квалитетни сорти според мене, најубавиот грав што постои! Фантастичен е со босански суџук.Сакам да купам 5 килограми. Ако некој има или знае некој што сè уште го сее и вади, нека пише. Благодарам однапред!


Отсутен pirat_07

  • Легенда
  • *****
  • Пораки: 8190
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Одг: Храна
« Одговори #8196 на: 11 Јуни 2025, 21:33:33 pm »
Нај убавото слатко, најмачно за правење.

Секоја слива да и ја извадиш семката, секоја да ја излупиш, па да стојат во вар...

Присутен Jimny

  • Редовен
  • ***
  • Пораки: 2639
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Одг: Храна
« Одговори #8197 на: 11 Јуни 2025, 21:42:01 pm »
Нај убавото слатко, најмачно за правење.

Секоја слива да и ја извадиш семката, секоја да ја излупиш, па да стојат во вар...

Да, јас се сеќавам како мајка ми со една жица ги вадеше семките, а целата слива остануваше непроменета и што потврда слива да е ..Денеска ми замириса некако  тој мирис, ама не најдов ни на пазарче, ни во маркетите сеа едно 12-13 сливи би сплескал со сан пелегрино... мњам мњам

Отсутен Bravo

  • Редовен
  • ***
  • Пораки: 1983
Одг: Храна
« Одговори #8198 на: 12 Јуни 2025, 00:49:01 am »
Баба ми правеше такво слатко.

Многу богата гастрономија имаме на овие простори, иако има се и сешто по светов, ама на балканов доста фино се јаде.
« Последно менување: 12 Јуни 2025, 00:59:59 am Bravo »

Отсутен pirat_07

  • Легенда
  • *****
  • Пораки: 8190
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Одг: Храна
« Одговори #8199 на: 15 Јуни 2025, 19:40:13 pm »
Ако најдам машина за обработка на сливите, ќе додадам и такво слатко во асортиманот покрај ракијата и виното.

Некои работи не смеат да изумрат.

Отсутен Festool

  • Јуниор
  • **
  • Пораки: 161
  • woodworker
    • Drvodelec.mk
Одг: Храна
« Одговори #8200 на: 23 Јуни 2025, 18:26:54 pm »
Дали некој во Македонија има видено слатка павлака која е чиста млечна без додатоци со маследност над 36%? 90% шо имам видено се е тоа со милион химии и растителни масти маргарини.

Отсутен pirat_07

  • Легенда
  • *****
  • Пораки: 8190
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Одг: Храна
« Одговори #8201 на: 23 Јуни 2025, 18:29:20 pm »
Тешко кај нас хај енд ствари со толку масленост.

Отсутен Festool

  • Јуниор
  • **
  • Пораки: 161
  • woodworker
    • Drvodelec.mk
Одг: Храна
« Одговори #8202 на: 23 Јуни 2025, 19:23:39 pm »
Сакам да направам вистински класичен сладолед со млеко, јајца, ванила, ама ми треба крем од 36% па нагоре а не можам да најдам.

Може да се најде до 20%, (иако со многу хемија внатре, ама барем нема растителни масти) (на мегле и на имелк има), ама тоа е cooking cream, мене ми треба чист whipping cream).

Отсутен AlexAl1en

  • Јуниор
  • **
  • Пораки: 433
Одг: Храна
« Одговори #8203 на: 23 Јуни 2025, 23:31:22 pm »
Во Лидл


Sent from my SM-A528B using Tapatalk
« Последно менување: 23 Јуни 2025, 23:37:48 pm AlexAl1en »

Отсутен Festool

  • Јуниор
  • **
  • Пораки: 161
  • woodworker
    • Drvodelec.mk
Одг: Храна
« Одговори #8204 на: 23 Јуни 2025, 23:42:39 pm »
Не, не зборуваме за кисела павлака, а за слатка павлака или на англиски cream, каj нас ја викаат хопла, исто како што сјајот го викаме сјај, по некој си бренд.

Постојат два типа на слатка павлака, cooking cream, што е од 10 и 20 % масленост, и се користи главно за сосови и супи.

И 36% и повеќе масленост, што е whipping cream (или од него ако се размати, се добива како шлаг), тоа ти е суров кајмак/маслото од млекото.

Проблемот со слатките павлаки кај нас е тоа што се тешки отрови на база на растителни масти.

Се бара слатка павлака со 36% масленост за правење на вистински сладолед. Вистинскиот сладолед се прави баш со тоа.