Автор Тема: Совет за бела техника  (Прочитано 506569 пати)

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 312
  • МАЗДАШ
Одг: Совет за бела техника
« Одговори #2640 на: 29 Јуни 2025, 21:10:10 pm »
Здраво. Незнам каков вентилатор да земам за во бања. 100ка. Немора да е мн тивок битно да влече и да има неповратна клапна
Mazda's never die, they just get faster.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8890
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #2641 на: 30 Јуни 2025, 00:46:56 am »
Мал проток е тоа, секако ќе треба да биде нешто појако, а во исто време и побучно.

ЕлектроМетал имаат секакви различни варијанти, само да ти се погоди службеникот и да ти објасни кој е добар, да не налеташ на некој од оние "Јане Знам" што се викаат... :)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен savage

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 627
  • Сузуки Витариче
« Одговори #2642 на: 30 Јуни 2025, 04:10:40 am »
Здраво. Незнам каков вентилатор да земам за во бања. 100ка. Немора да е мн тивок битно да влече и да има неповратна клапна
Види Awenta во Хубо дали имаат сеуште. Моја препорака за нив.
Потпис.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2276
« Одговори #2643 на: 30 Јуни 2025, 11:48:07 am »
  +1 за Авента еве веќе 5та година си работи без проблем.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #2644 на: 01 Јули 2025, 07:22:57 am »
Јас на времето земав Diplon од Меркур, не знам далк уште ги има, имаше најголем проток за 10цм. Е сеа не е дека е тивок ама се осеќа дека влече.

Отсутен bozoo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 136
« Одговори #2645 на: 01 Јули 2025, 19:48:32 pm »
Предлог за ѕиден вентилатор на вода? може и стоечки подвижен.
Користел некој? ги бива или џабе парите.
Ќе се користи во дворот на камп приколка, секој предлог е добредојден (монтажна клима итн итн)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2614
« Одговори #2646 на: 20 Јули 2025, 13:02:20 pm »
Препорака за инвертер клима за приземна куќа (гарсоњера), сега изградена, со "сендвич" ѕид (цигла-стаклена волна-цигла, со класичен кров со изолација и рамен таван со гипс картон, пвц столарија, површина 30 м2, локација Демир Капија.

За ладење секоја ќе врши работа, битно е да затоплува како што треба во зима (имајќи во предвид какви се зимите во Демир Капија).

Мислам дека 3,5 кв (12-ка) ќе врши работа, само која, ова е нешто што се гледа:

https://klimi.mk/product/789?fbclid=IwY2xjawLpqvBleHRuA2FlbQIxMQABHiouH2FMEsQINaU-m7O6_ZGVABWM9w1BO3yEL6GsVeQgaua8Ga6fCs_Hhngh_aem_k2Awrl59mwuaKdN1U46r3A

https://www.facebook.com/share/p/1Acfv4WfXc/

https://krusel.mk/klimatizeri-inverter/4434-neo-eco-prime-35kw-12000btu-n12af15-inverter.html

Има голема разлика во цени кај ист производител и иста моќност.

Ако имате некоја препорака, барем до кај 25.000 ден, благодарам
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6830
« Одговори #2647 на: 20 Јули 2025, 13:50:58 pm »
Вивакс Аери земете: https://klimi.mk/product/563

Со иста ваква, 60 квадрати во куќа греев, надворешна изолација, но стари прозори.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 779
« Одговори #2648 на: 21 Јули 2025, 09:45:04 am »
Препорака за инвертер клима за приземна куќа (гарсоњера), сега изградена, со "сендвич" ѕид (цигла-стаклена волна-цигла, со класичен кров со изолација и рамен таван со гипс картон, пвц столарија, површина 30 м2, локација Демир Капија.

За ладење секоја ќе врши работа, битно е да затоплува како што треба во зима (имајќи во предвид какви се зимите во Демир Капија).

Мислам дека 3,5 кв (12-ка) ќе врши работа, само која, ова е нешто што се гледа:

https://klimi.mk/product/789?fbclid=IwY2xjawLpqvBleHRuA2FlbQIxMQABHiouH2FMEsQINaU-m7O6_ZGVABWM9w1BO3yEL6GsVeQgaua8Ga6fCs_Hhngh_aem_k2Awrl59mwuaKdN1U46r3A

https://www.facebook.com/share/p/1Acfv4WfXc/

https://krusel.mk/klimatizeri-inverter/4434-neo-eco-prime-35kw-12000btu-n12af15-inverter.html

Има голема разлика во цени кај ист производител и иста моќност.

Ако имате некоја препорака, барем до кај 25.000 ден, благодарам

aj da se razberime edna rabota... kolku pari tolku muzika se nadevam poznata ti e pogovorkata.

NIEDNA KLIMA ISPOD 30 iljadarki nema da te gree ubavo zimno vreme. (vaka na kratko kazano)

eve ti go podolgoto objasnuanje.

ako si vo gevgelija moze i kje ti zavrshi rabota nekoja poeftina klima ama od tunelite navamu (toa znachi i demir kapija) nema da ti brkaat eftinite klimi rabota.

minimum shto bi odel e so vivax aeri (ona shto ti go preporachaa i drugive chlenovi)

povekje pati imam pishuvano ama ajde kje se povtoram ushte ednash:

doma imam daikin, vivax aeri i mitsubishi (ne go znam tochno modelot i me mrzi da go baram)

daikinot e mnogu poskap od aerito (skoro duplo) 56.000 vs 29.000 denari. e sega daikinot mnogu retko otide vo defrost zimovo za razlika od aerito. toa e edinstvenata razlika vo korist na daikinot vo odnos na aerito. buchava e skoro ista.. duri vnatreshnata edinica na aeri e potivka, od taa na daikin (nadvoreshnata na aeri e pobuchna ama ne e strashno), aerito duri ima i nekoi opcii povekje od daikinot... AMA!!! seto ti e dzabe ako zimoto mesto da te topli vleze vo defrost mod i ti mrznish doma.

kaj mene e zemena namerno zatoa shto e da rechime "pomoshna" edinica vo trpezarija i ne mi smeta shto chesto vleguva vo defrosti zimoto... no ako e edinstvena za greenje moze (zavisi od zimoto ) da ne te zgree ubavo i posle da si nezadovolen.

e sega ako e vikendica togash teraj so aeri i ne se misli. (optimalno neshto pomegju daikin i aeri bi ti doshlo mitsubishito .. ama i so cena e megju nuv .. 36-7 iljadi BESHE pred godina dena)

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #2649 на: 21 Јули 2025, 13:01:10 pm »
Благодарам за советите, денеска после работа ќе одам до клими.мк, гледам ги држат скоро сите клими, дефинитивно ќе се зголеми буџетот до кај 30.000 денари, на тел веќе ми ги понудија двата модели на Вивакс 26к и 29к денари, Хисенс Винг про 27к денари (со два грејачи на компресорот, -22) и Грее Charmo артик од 30к денари (-25), па ќе видам понуда и на лице место, па ќе се реши

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 779
« Одговори #2650 на: 21 Јули 2025, 13:47:58 pm »
Благодарам за советите, денеска после работа ќе одам до клими.мк, гледам ги држат скоро сите клими, дефинитивно ќе се зголеми буџетот до кај 30.000 денари, на тел веќе ми ги понудија двата модели на Вивакс 26к и 29к денари, Хисенс Винг про 27к денари (со два грејачи на компресорот, -22) и Грее Charmo артик од 30к денари (-25), па ќе видам понуда и на лице место, па ќе се реши

ushte eden detal dokolku ne sledish klimi i sitnici povrzani so niv, moze kje ti koristi vo odlukata.

MIDEA/VIVAX se poznati po podobra modulacija (poekonomichni vo rabota, no ne great tolku kolku GREE)

GREE e poznat po toa shto slabo modulira odnosno znae da duva epten toplo (AMA SO TOA I LAPA STRUJA)

e sega ti ako si tip na lichnost shto saka da mu duva bash toplo klimata togash odi na opcija gree (ne znam koj model) .. ako ne si zimurliv i bitno ti e kulturna rabota odi na opcija vivax/hisense i na niv slichni

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #2651 на: 29 Јули 2025, 19:52:21 pm »
Делој за ќенеф? Капак инона за пуштање вода ми треба.

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #2652 на: 30 Јули 2025, 15:15:32 pm »
Не стигнав да апдејтирам, вечерта кога пишав бевме до клими.мк и решивме за Хисенс Винг про. Инаку презадоволен од услугата на клими.мк, за да не луташ од продавница до продавница (сите држат по 2-3 модела на клими), тука ан едно место ги имаш сите по иста цена. Понеделник вечер беше нарачана и платена климата, следниот ден ја испорачаа во Демир Капија, а веќе следниот ден и ја монтираа.

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 360
« Одговори #2653 на: 08 Септември 2025, 20:45:16 pm »
Еден другар на викендица има Ободин од седумдесетите, функционален, никогаш непоправан...

Конвенционалните фрижидери не се толку подложни кон расипување,си тераат години, некои фаќаат поќе мраз во замрзнувачот, некои помалку и тоа е тоа.

Кај No Frost фрижидерите, конретно кај горење, често се случува да има протекување на фреон и тоа е непоправливо, но најчесто се случува во гарантен рок (5 години) и го признаваат дефектот, даваат заменски фрижидер или враќаат пари, само остануваш без фрижидер додека се изјасни позитивно сервисот :)

Според ценовниот ранг кој го посочи колегата клабер погоре, заинтересиран е за No Frost (што е нормално, зошто би купил нов фрижидер со застарена технологија).

Друг момент, изработката на Горење е на пониско ниво за разлика од споменатите Самсунг, ЛГ... можеби иноксот на вратата делува примамливо, ама слободно кој сака нека провери по продавниците, нека ја види изработката позади, на кое ниво е Самсунг, на кое ниво е Горење.

Друг момент е волуменот, ист ценовен ранг со Самсунг, околу 500 евра, 185ка, пример, Горење е околу 5 сантиметри поплиток, внатрешниот дел е потесен...
Некои модели се произведени во Србија, некои во Кина, тие од Србија се поокеј. Компресорите претежно им се исти, GMCC.

Ако мора Горење, тогаш овај, од Србија:
https://www.neptun.mk/categories/KOMBINIRANI_FRIZIDERI/GORENJE-NRK-6192-AXL4
Ама е над 28 000...

Баш за таков се мислив. Реално овој Горење што го гледав е ценовно ист со Samsung. А реално Samsung се што сум имал ништо не ми издржало повеќе од 5-6 години. Ете фрижидерот издржа 10 години, ама тие фиоките внатре се искршија после 3-4 години.
машина исто, направена да трае одреден период и толку.

Gorenje највеќе ми фати око дизајнот и квалитетот внатре кој според мене е класа повисок ( пример кај Samsung сеуште неколку фиоки им се од тврда пластика, а тие се кршат) Кај Gorenje тие се на пример стакло

https://tehnomarket.com.mk/product/29387560/gorenje-nrk6202axl4-ladilnik
го гледав овој модел тогаш ако добро се сеќавам