Автор Тема: Колку е смарт да се купи Smart?  (Прочитано 16564 пати)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6991
  • Бенве сие бенве
Одг: Колку е смарт да се купи Smart?
« Одговори #30 на: 11 Ноември 2014, 15:04:02 pm »
Скапи ми се тие, а и за еден метар подолги.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #31 на: 11 Ноември 2014, 17:12:31 pm »
А quad-че да и купиш на сопругата, тоа пократко и од Смарт е.
Јас блиска личност свесно не би ставил во ова возило, па и 12 ѕвезди на EURO NCap нека имало. Плус тоа за "тротинет" како што рече Cranium да даваш 200+ евра за гуми и 400+ евра за голем сервис е греота.

Убаво ти предложија C1/107/Aygo од првата генерација. Со стап да ти тепаш не идат, ама и не трошат. Нема да те боли душата кога ќе даваш пари за сервис и гуми зошто знаеш за кола си ги дал, а не за death trap.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #32 на: 11 Ноември 2014, 17:17:10 pm »
Гуми за Смарт е скоро невозможно да најдеш во Македонија.

Баш напротив се наоѓаат само се соленки :)

Истите димензии се за Буба или Спачек.

Во секоја локална продавница за нови гуми ако ги немаат на лагер ги имаат да ти ги донесат.

Е сеа ќе платиш 7500 денари од гума ама имаш

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #33 на: 11 Ноември 2014, 17:29:02 pm »
Мартин, нема паркинг дурни ни платен, оние кои што начекале да се паркираат никогаш не се редат прописно, а деновиве тоа гледам скоро секаде помеѓу коли може да се спровне смартот. Секако ние сме двајца, а ќе се вози исклучиво низ град па тоа што спомна лордот дека не е безбедно и не е толку опасно, за на отворен пат ќе се користи сегашнава кола. Гуми гледав во бугарија едната димензија беше 40еур парче барум нови така што не е проблем и за нив. Лошо ќе биде ако почне да се расипуваат скапите работи, стартер, алтернатор, компјутер итн. за ремонт веќе однапред знам дека ќе дојде денот. Ќе се 15-20км на ден што би дошло од 5 до 6илјади км годишно. Ц1, ајго и 107 се за метар поголеми и поскапи за над 1000еур.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3226
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #34 на: 11 Ноември 2014, 20:25:35 pm »
imas pp

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #35 на: 11 Ноември 2014, 20:29:49 pm »
Ако се информации за издржливоста сервисирањето итн околу колата не разбирам зошто ПП.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
« Одговори #36 на: 11 Ноември 2014, 20:53:41 pm »
Како бе да ти ги крадат бандажите, ццц... Јас се имам возено во Смарт, собира 2јца големи луѓе напред комотно. Вожњата е ко Тико. :D
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #37 на: 11 Ноември 2014, 21:06:01 pm »

Не се истата димензија. За Смарт се бројче помали и дупло пониски.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #38 на: 12 Ноември 2014, 00:20:38 am »
ја ако влезам у смарт, после ке треба да ме мачкате со маст за да ме извадите од него...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #39 на: 12 Ноември 2014, 01:06:48 am »
Ќе треба Смартот да го загрееме прво и да те пикнеме дур е топол. После кога ќе излади зимно време нема вадење ;D

Отсутен KRISS

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 198
« Одговори #40 на: 12 Ноември 2014, 02:53:36 am »
MARJAN, BI te sovetuval da ne baras poveke info od tuka, ovde samo seir se puka koga se raboti Smart
Jas vozam smart veke 5ta godina
Moja preporaka e model od 2001godso motor od 700cm3 benzinec, so potrosuvacka od 6l/100km

CRANIUM: so sakas ti od kola koja  Grupo Fiori ja vozea ko magarica?!

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #41 на: 12 Ноември 2014, 09:54:30 am »
KEISS ВИдов некаде дека ти си сервисер на смарт, не е лошо доколку не ти е проблем да пишеш некои цени на најчести дефекти, цени за резервни делови, рака не мораш доколку не сакаш. Веќе 90% сум сигурен дека ќе купам, ме плаши тоа со ремонтот, не сакам да ме стрефи некој примерок кој што ќе морам да го сервисирам генерално веднаш по купувањето. Пиши и интервал на редовен сервис, колку чини комплет масла филтри.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #42 на: 12 Ноември 2014, 10:07:00 am »
NHF ама ако сам си ја сервисираш колата, тогаш нормално е дека секоја кола ти е ок за одржување.

Јас (претпоставувам и другите) не сме против тоа да купи Смарт, ние сме за тоа многу да внимава со оглед на тоа дека тоа возило е поприлично непознато а деловите скапи па на крај да испадне повеќе главоболка ... Затоа и ако си сопственик на такво возило, те охрабруваме да ги споделиш твоите искуства, бидејќи другите знаеме за истото само од рекла-казала.

Отсутен Cranium

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 963
« Одговори #43 на: 12 Ноември 2014, 15:24:04 pm »
MARJAN, BI te sovetuval da ne baras poveke info od tuka, ovde samo seir se puka koga se raboti Smart
Jas vozam smart veke 5ta godina
Moja preporaka e model od 2001godso motor od 700cm3 benzinec, so potrosuvacka od 6l/100km

CRANIUM: so sakas ti od kola koja  Grupo Fiori ja vozea ko magarica?!

Јас не пишав овде за да се карам и не ја разбирам потребата од CapsLock и остали иронични прашања.. Кој и да ја возел и како да ја возел кола е, за тоа е напраена и треба да служи а не да и служиш.. Јасно дека секој со својата среќа и што кола ќе му се погоди (кога станува збор за кола на старо) али мој совет и искуство на брат ми и мое (бидејќи не беше моја колата туку како што претходно напоменав ја возеше само брат ми) е дека таа стрикно (смарт) ни кола ни мотор не вреди да ја одржаваш бидејќи сепак е тоа 13/14 години стара кола и секако ќе појави некој квар. Односно треба прво убаво да се изнатрошиш пари за да ја дотераш во состојба во која знаеш дека најпрво имаш сигурност во колата а потоа редовните сервиси и остало.. Сума сумарум не се исплати инвестицијата која вкупно би те коштала од прилика 3500/4000 евра за реано стара кола која е двосед а придобивката е само полесно наоѓање место за паркинг.
п.с. за тие пари има доста по солидни и понови коли.. (C1/107/Aygo/Colt)
п.п.с. мајка ми вози колт (2006то годиште) буквално немал никаков квар, ни дупната гума што се вика...

@МАРЈАН : Ако ти е мерак купи го бидејќи како што сите знаеме меракот не се мери со пари!

Поздрав и се надевам дека помогнав.

Cranium

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #44 на: 14 Ноември 2014, 11:54:33 am »

Не се истата димензија. За Смарт се бројче помали и дупло пониски.

Gumi za smart ima vo motocentar vo sekoe vreme. zadnite se okolu 4000 denari po guma, a prednite se mislam 135ki i kostaat otpilika 2500-2600 denari vo salonot kaj okta na noviot bulevar. Komsijata gi zema za fichoto od tamu. A i vo motocetar  i ne veruvam deka se nesto mnogu poskupi. Najmal problem se gumite za voziloto. Redovnoto odrzuvanje i rezervnite delovi moze da se problematicni ali veruvam deka vo solun ili vo sofija ima delovi za ovie vozila.