Автор Тема: Што си купивте / сакате да си купите  (Прочитано 2028100 пати)

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 725
Одг: Што си купивте / сакате да си купите
« Одговори #13740 на: 09 Февруари 2024, 16:21:43 pm »
@fuzzjaw od ovie kumanovskive koe ti napraj najmnogu keif i ako moze da gi opishish koe kakvoe e na gorchina/kiselost/miris na chad.. blagost?

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 429
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #13741 на: 09 Февруари 2024, 16:30:04 pm »
Costa Rica и Uganda ми се фаворити. Costa Rica е овошно, киселко кафе и е прилично остро. Uganda е драстично помеко, да не речам досадно во споредба со Costa Rica, ама пак богати вкусови. Не е воопшто кисело/горчливо.

Присутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3878
« Одговори #13742 на: 10 Февруари 2024, 13:40:22 pm »
Само да не спомне некој 100% арабика, па да удриме пак на Дубаи...

Роџовци, колку бона излегува тоа Меинл или Илли од доза?
Баш би пробал да видам, ако е достапно и во капсули?

И воопшто не се зафркавам...
Ако е нешто што се арчи еднаш повремено - и најскапото би го купил.

НО

Има денови кога сјебам по 5-6...
Така да, еби му мајката, ама ни на гориво не би потрошил толку месечно како на кафе :D

https://mojmarket.mk/product/illy-espreso-classic-250gr/

625den

250/18=13-14 kafinja

625/14= 45denari

Не знам на што се темелат есапиве. Ова се капсули или зрно  есапите?
Бидејќи јас го мелам од мерица некаде 7-8 грама е доза за едно кафе, или околу 35 кафиња во 250 грама. Инаку јас последнава година овие ги посетувам и сосема задоволен сум со кафето од Carraro (Етиопија или Кенија ми се таман ама и Crema Esspreso ми дава сипер резултат и за парите е сосема солиден избор). Она што е многу битно кај рачна подготовка на еспресо кафе е да се стрефи дозата, гранулацијата на мелењето и да се загрее добро машината и шољите. Колку сака нека е добро кафето овие работи ако не се конзистентни тешко добро еспресо да излезе. Затоа капсула е сигурна опција. Ама кај мене есапот беше капсулуата е 4-5 пати поскапа од доза мелена ем со капсула не водиш сметка и цепаш кафиња многу почесто.

Каде има рачна мелница во Мк ?

Ова ти е буџетот само за кафемат? Ако е така, Gaggia Classic Pro. Баш околу 400 евра би требало да е.

Ако сакаш да се занимаваш наоколу и јас би ти рекол иста машина ем ќе имаш и дополнително хоби https://gaggiuino.github.io/#/?id=home. Инаку за 400 европејќи има добар избор на „од зрно во шоља на дугме“ што побрзо ќе те доведат до солиден резултат. За мене Гаџиава е полн погодок а и деловите за Гаџуино ми се спремни и куќиштето испринтано треба да најдам време да ги излемам и поврзам.
« Последно менување: 10 Февруари 2024, 13:55:32 pm bramovsk »

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 348
« Одговори #13743 на: 10 Февруари 2024, 17:51:30 pm »
Само да не спомне некој 100% арабика, па да удриме пак на Дубаи...

Роџовци, колку бона излегува тоа Меинл или Илли од доза?
Баш би пробал да видам, ако е достапно и во капсули?

И воопшто не се зафркавам...
Ако е нешто што се арчи еднаш повремено - и најскапото би го купил.

НО

Има денови кога сјебам по 5-6...
Така да, еби му мајката, ама ни на гориво не би потрошил толку месечно како на кафе :D

https://mojmarket.mk/product/illy-espreso-classic-250gr/

625den

250/18=13-14 kafinja

625/14= 45denari

Не знам на што се темелат есапиве. Ова се капсули или зрно  есапите?
Бидејќи јас го мелам од мерица некаде 7-8 грама е доза за едно кафе, или околу 35 кафиња во 250 грама. Инаку јас последнава година овие ги посетувам и сосема задоволен сум со кафето од Carraro (Етиопија или Кенија ми се таман ама и Crema Esspreso ми дава сипер резултат и за парите е сосема солиден избор). Она што е многу битно кај рачна подготовка на еспресо кафе е да се стрефи дозата, гранулацијата на мелењето и да се загрее добро машината и шољите. Колку сака нека е добро кафето овие работи ако не се конзистентни тешко добро еспресо да излезе. Затоа капсула е сигурна опција. Ама кај мене есапот беше капсулуата е 4-5 пати поскапа од доза мелена ем со капсула не водиш сметка и цепаш кафиња многу почесто.

Каде има рачна мелница во Мк ?

Ова ти е буџетот само за кафемат? Ако е така, Gaggia Classic Pro. Баш околу 400 евра би требало да е.

Ако сакаш да се занимаваш наоколу и јас би ти рекол иста машина ем ќе имаш и дополнително хоби https://gaggiuino.github.io/#/?id=home. Инаку за 400 европејќи има добар избор на „од зрно во шоља на дугме“ што побрзо ќе те доведат до солиден резултат. За мене Гаџиава е полн погодок а и деловите за Гаџуино ми се спремни и куќиштето испринтано треба да најдам време да ги излемам и поврзам.
Не бе другар мене поентата ми е да си направам вкусно кафе. Мелница посебно ќе земам, имаше препорака погоре за добра мелница

Присутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #13744 на: 10 Февруари 2024, 18:30:59 pm »
Најбрз пат до вкусно кафе е машина со капсула или патрон Illy или Nespresso. Може има и други јас и со Долче Густо сум задовлен за одредени сорти капсули.  Мислам дека ако цената на кфето не е проблем и ако не си ентузијаст  да научиш (кривата на учење не е баш брза, а спортот околу еспресо може многу пари да те натера да вложиш) добро еспресо да вадиш нема побрзо и поконзистентно решени за добрo кафе.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5558
« Одговори #13745 на: 10 Февруари 2024, 19:26:52 pm »
Мелница е патот до добро кафе, зрното е вкус, сите имаме нешто шо ни одговара. Кај нас нема добро кафе, конкретно за Битола знам, оти долги години шанкер работев, никој не се замара, ни газда,. ниту пак тие шо ја сервисираат машината., тие вшанк па по 18се години клаени за да работат за 600ки неосигурани уште помалце.  Мене ми беше фетиш, се замарав секој ден со штелање на мелницата секое сабајле, оставав и мерач за влажност, ако врнелопреправав, генерално секој ден играв поситно покрупно. После кога донесоа од Џулиус мелници шо мелат доза за доза беше уште полесно.
Ама не сме нација шо разбира добро кафе, све иде , затоа грците кога ќе дојдат бт, скоро никаде не пуијат кафе, на едно или две места само, кај нив во биртија да одиш нема лошо кафе.
Лани имав една девојка швеѓа, проблем јави, срам ме фате од шо немаме добро кафе, на Fika до Лерин одев секој ден :D
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5175
  • Пиши лаже
« Одговори #13746 на: 11 Февруари 2024, 12:54:07 pm »
Владимир, дали е моделот Noir, 7000 ки што е?
Јас имам еден од тие малите бели, ама рикна пумпата изгледа, па моментално си се вратив на Dolce Gusto со капсули. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 675
  • Pixel Perfect.
« Одговори #13747 на: 11 Февруари 2024, 15:04:46 pm »
Неспресо капсулите ми го сменија концептот за кафе, еве веќе трета година се дружам со нив и турско дали пијам 1-2 пати во годината, а капсули мавам по три дневно, без шеќер фала богу.
Пробав капсули и од познатите брендови Illy, Lavazza, L'Or, ама освен високата цена заради самиот бренд, друга разлика не гледам од тие кои ми се во циркулација и вредат за парите.
Би ги препорачал:
  • Carraro: Primo Mattino / Crema Espresso;
  • Kimbo: Intenso / Napoli;
  • Barbaro: Nera / Cremoso;

По дифолт давам предност на црните и јаки (Nero / Intenso) од сабајле да ме размрдаат, па после на кремастите. За крај на денот гледам да е повеќе накај Арабика.
Ако ве носи патот накај Бугарија, имате Кимбо 1кг пакувања за еспресо машини во Кауфланд за убава цена.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1641
« Одговори #13748 на: 11 Февруари 2024, 18:54:35 pm »
Еве го мојот сетап моментално. Delonghi Distinta ECI341 и Крупс GVX2 мелница, за парите е екстра, беше на попуст во Техномаркет за 3.600ден пред 1 месец, добро се носи со многу поскапи мелници. Беше по препорака од голем кафепијач :)

Sent from my SM-S908E using Tapatalk

Присутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #13749 на: 11 Февруари 2024, 19:11:02 pm »
Ја имам истата мелница и морам да кажам дека сум прилично резервиран да ја препорачам било кому. Многу е неконзистентна и не трпи нагодувања баш добро. Затоа и ретко го менувам кафето што го користам, ама  и со едно исто кафе екстракцијата не е баш да се пофалиш. Иако скоро да не менувам дози и стално користам дабл баскет и мелам само колку што користам во наредно правње (ставам само толку колку што ми треба и го мелам до крај).
Мислам дека наскоро ќе ја сменам со некој саглам сетап. Засега Еурека ми се фаворити ама зависи од тоа што ќе се појави на хоризонт со псаглам понуда. Некој ги фалеше Baratza Encore ESP во класата на профатливи со цена  но веројанто под 200 евра нема шанси да најдеш нешто што ќе ти даде добра платформа.
Ако сакаш навистина да уживаш во различни кафиња за секое кафе треба посебно подесување на мелењето за да добиеш екстракција која е ќе даде колу 30 мл кафе во реме впомеѓи 25 и 30s.

P.S.  акот ти се расипе кочето за вклучување јави ми се да ти испринтам едно, нема на кој не му се расипало еднаш.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
« Одговори #13750 на: 11 Февруари 2024, 20:21:43 pm »
Еве го мојот сетап моментално. Delonghi Distinta ECI341 и Крупс GVX2 мелница, за парите е екстра, беше на попуст во Техномаркет за 3.600ден пред 1 месец, добро се носи со многу поскапи мелници. Беше по препорака од голем кафепијач :)

istiot krups go imam .. za nijansa positno treba da mele. kaj mene prebrzo istekuva espresoto

Отсутен Ordevski

• Редовен
« Одговори #13751 на: 11 Февруари 2024, 20:33:17 pm »

istiot krups go imam .. za nijansa positno treba da mele. kaj mene prebrzo istekuva espresoto
Имаш pressurized или non pressurized корпа? Јас го користам со стандардната и го мелам на 3ка, супер ми го вади кафето. Немам пробано со non pressurized, таму сигурно на 1 би требало да се меле, е сега и така ако не е доволно ситно... Јбг, ќе треба друга мелница :)

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 429
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #13752 на: 11 Февруари 2024, 20:50:44 pm »
Најефтината локално достапна мелница што би ја препорачал е Rancilio Rocky, ама и таа не е најсјајна а е 300 евра.

Инаку Krups-от шо го дискутирате го користев пред некоја година. Го немаше во МК, па го влечкав во WizzAir од Германија. Со Krups кафемат, non-pressurized дупла корпа и убав тампер се вадеше “пристојно“ кафе. И да, и јас бев еден од тие на кои им се скрши копчето напред  ;D

Од таа мелница заминав на ептен стара Eureka Mignon, неа и ја извадив маста, и сега сум на Eureka Mignon Zero.

Некој спомна погоре дека мелницата е побитна од кафематот, би се сложил - џабе добар кафемат ако немаш конзистентно измелено кафе со соодветна гранулација. Тек откако ја зедов последнава успеав да добивам константно добро кафе со минимални подесувања меѓу различни кафиња.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
« Одговори #13753 на: 11 Февруари 2024, 21:02:28 pm »

Имаш pressurized или non pressurized корпа? Јас го користам со стандардната и го мелам на 3ка, супер ми го вади кафето. Немам пробано со non pressurized, таму сигурно на 1 би требало да се меле, е сега и така ако не е доволно ситно... Јбг, ќе треба друга мелница :)

gi imam i dvete korpi .. originalot sho si odeshe so delongi mashinata za espreso i non-pressurised. ne e tragedija..ama edno 5-6 sekundi do maksimum 10 bi trebalo da e posporo. probav ednash zemav taze meleno 100gr kafe i si istekuva bash kako shto treba, a razlikata vo krupnosta na melenjeto e mozebi 1 stepen positna vo odnos na krupsot na najmala vrednost.

Отсутен Ordevski

• Редовен
« Одговори #13754 на: 11 Февруари 2024, 22:38:07 pm »

gi imam i dvete korpi .. originalot sho si odeshe so delongi mashinata za espreso i non-pressurised. ne e tragedija..ama edno 5-6 sekundi do maksimum 10 bi trebalo da e posporo. probav ednash zemav taze meleno 100gr kafe i si istekuva bash kako shto treba, a razlikata vo krupnosta na melenjeto e mozebi 1 stepen positna vo odnos na krupsot na najmala vrednost.
Хау мач мани, дет мач мјузик :)

Засега сум задоволен, следно би одел заедно и на апарат и мелница. Гледав некои, најмногу ме привлекува моментално ова: https://www.breville.com/us/en/products/espresso/bes870.html

Ама не знам каде може во околината да се најде, кај нас го нема...