Автор Тема: Што си купивте / сакате да си купите  (Прочитано 2298810 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Одг: Што си купивте / сакате да си купите
« Одговори #10305 на: 28 Јануари 2021, 12:51:01 pm »
Мислам дека не ти е јасно баш дека сензорите што ги користат Шаоми во телефони како Ми10Т Про, Ми10, Ми11 се флегшип сензори на ниво на другите премиум брендови(обично Сони сензори). Софтверот им е проблем и нема врска со цената тоа.

Звучниците е исто мизерија да не ги средат затоа што пак е софтвер проблем. Ако ти е проблем што Ноте9 ми е половен замисли си дека ми е нов и спореди ги телефоните тогаш. 3 години стар телефон е подобар во се освен процесор во споредба со Ми10/Ми10Т про.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #10306 на: 28 Јануари 2021, 12:52:55 pm »
OVA DA TREPKA !!!

@KaZaN
iPhone е вештачки преценет, додека Xiaomi (бар кај нас) е вештачки подценет. менталитетот И ТЕ КАКО има улога тука (бар кај нас).

Ороспииве, pardon my french, ако немаш Ајфон не те рачунаат за жив :D И на таа фора кај нас се фураат ајфоните. Шиаоми по македонска логика се за голтари :D А Шиаоми во моментов се толку развиени и се бр.3 фирма во моментов, мислам дека го презедоа 3тото место од Хуавеи. А планираат кај и да е и светов да го преземат, така да кој сака да е на победничката страна, нека си земе Шиаоми и гајле ќе нема. Освем ако телефонот му треба за show off, разликата во цена со другиве телефони е преголема, а разликата во квалитет премал

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #10307 на: 28 Јануари 2021, 12:53:00 pm »
Ја најдов екран за мојот Xiaomi телефон во Македонија само 2 месеци откако имаше светска премиера.

Во официјален сервис, за 5200 денари со промена, AMOLED, кој доаѓаше со целосна алуминиумска рамка, немаше одлепување и лепење екран.

Има, кој сака да побара.

За споредбите со Ајфон немам што да кажам, лично сметам дека не таргетираат ни иста популација. Епл си прави пари на база на екосистемот на уреди, нешто што кинезиве пробуваат да го копираат, ама очигледно најдобро им оди производство и продажба на самостојни уреди.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #10308 на: 28 Јануари 2021, 12:54:44 pm »
p.s. Ako ti se rasipe ekran od Xiaomi, nema potreba da baras ekran, odma si kupuvas nov telefon ;)

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #10309 на: 28 Јануари 2021, 12:58:45 pm »
Ја најдов екран за мојот Xiaomi телефон во Македонија само 2 месеци откако имаше светска премиера.

Во официјален сервис, за 5200 денари со промена, AMOLED, кој доаѓаше со целосна алуминиумска рамка, немаше одлепување и лепење екран.

Има, кој сака да побара.

За споредбите со Ајфон немам што да кажам, лично сметам дека не таргетираат ни иста популација. Епл си прави пари на база на екосистемот на уреди, нешто што кинезиве пробуваат да го копираат, ама очигледно најдобро им оди производство и продажба на самостојни уреди.

Добро е, имало напредок во споредба со пред 2 години.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
« Одговори #10310 на: 28 Јануари 2021, 12:59:24 pm »

И хуавеи почнаа како xiaomi пa еве ги до кај стигнаа со квалитет на телефони. Тоа што ги банираа во америка е политика.

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

баш така. ама нели, НЕЕЕЕЕ.... самсунг и ајфон само.

ништо чудно истата судбина да ги снајде и Xiaomi... како тргнала работава....
Pa pocna. Bitno apple recordi prsi vo profit, poshto eden telefon e ista cena so extra dobar lap top

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #10311 на: 28 Јануари 2021, 13:01:34 pm »
@DarthJe5us

eве по трет пат, или не ме читате, или зборите од инает.

најдов и екран и батерија конкретно мојот телефон. без никаква мака. не знам зашто зборите, кога не сте упатени.

затоа е и Xiaomi-то поевтин нели. си има зашто. вкусови и потреби се у прашање. ништо повеќе. само тоа нема никаква врска генерално со квалитетот на уредите, па затоа и нема потреба да се оспорува истиот.

Kazan.
Te читаме јасно.
Ама ти теоретски ги гледаш работите.

Ќе ти најдам и јас се шо сакаш за шајомито за 15 мин.
Ако тој телефон некој „екперт“ го отвори да го поправа, толку од тој телефон. ТУри му пепел.
Не ти зборувам на памет. На нов шајоми ова ни се деси. Го искршија децата и одма најдовме екран. Врска немаше екранот.
Телефонт без везе беше после сервисот.

Сега си стои искршен, чека наводно оргинален екран, се купи хуваи замена.

Цел телефон е со лепаци и преси составен. Нема сервис кој ќе го поправи и ќе го врати во иста состојба.
Затоа се и тие телефони најчесто непоправливи. Види на огласи колку такви стојат за продажба.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #10312 на: 28 Јануари 2021, 13:05:05 pm »
@DarthJe5us се си има врска со цената. конкренто камерата е таква каква што е, послаба од самсунг, поради хардвер/софтвер, затоа е и поевтин тој телефон.

звучниците се такви какви што се, затоа се поевтини. а не реков дека се поврзани било како со софтверот, за камерата реков.

не ми е воопшто проблем за твојот телефон, тоа си е твоја работа. само ако споредуваш, спореди НОВИ телефони, или ПОЛОВНИ телефони. глупаво е да споредуваш телефон што вредел 50 - 60к, со телефон што вреди едвај 30к.

мене лично, твојот телефон, без разлика тебе колку ти е убав и добар, за мене е само 2 и пол години стар самсунг, ништо повеќе. и во секое време би го одбрал Mi10t или Mi10t Pro, наспроти твојот 2 и кусур години стар самсунг.

нормално дека има напредок, ама кој да се информира.

@Inter1 не бе, немало врска менталитетот.

@MartinAlfista е не, немало. ние не знаеме што збориме, а тие што никогаш не користеле Xiaomi знаат повеќе. истото пробувам да го објаснам, Xiaomi е бренд кој има сосема друга цел и целна група споредбено со ајфон и самсунг. Xiaomi сака да ги привлече своите редовни и потенцијални клиенти прво со НИСКА ЦЕНА, друго со BANG FOR THE BUCK моментот (највеќе добиено за вложеното) и тоа е тоа.

@MarceCvarce политика бе. така им одговара.

@osmica8 не гледам нишо теоретски, зборам од искуство. 10 телефони Xiaomi до сега.  затоа и не се носи телефон кај секој експерт и сервис. јас имав слично искуство со Samsung таблетот на малиот. чекав месец дена за џекче за полнење, у овластен сервис, и пак не го средија како што треба. и пак ти кажувам, од информација од прва рака, грешиш за моментот сервис за Xiaomi. ако си имал ти такво искуство, не значи дека треба да е генерално и општо прифатено стање тоа. тебе ти се десило со еден телефон, и одма НЕ ЧИНИ. како што можеш да видиш, не сум единствен што го тврдам тоа.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #10313 на: 28 Јануари 2021, 13:09:26 pm »
@DarthJe5us се си има врска со цената. конкренто камерата е таква каква што е, послаба од самсунг, поради хардвер/софтвер, затоа е и поевтин тој телефон.

звучниците се такви какви што се, затоа се поевтини. а не реков дека се поврзани било како со софтверот, за камерата реков.

не ми е воопшто проблем за твојот телефон, тоа си е твоја работа. само ако споредуваш, спореди НОВИ телефони, или ПОЛОВНИ телефони. глупаво е да споредуваш телефон што вредел 50 - 60к, со телефон што вреди едвај 30к.

мене лично, твојот телефон, без разлика тебе колку ти е убав и добар, за мене е само 2 и пол години стар самсунг, ништо повеќе. и во секое време би го одбрал Mi10t или Mi10t Pro, наспроти твојот 2 и кусур години стар самсунг.

нормално дека има напредок, ама кој да се информира.

@Inter1 не бе, немало врска менталитетот.

@MartinAlfista е не, немало. ние не знаеме што збориме, а тие што никогаш не користеле Xiaomi знаат повеќе. истото пробувам да го објаснам, Xiaomi е бренд кој има сосема друга цел и целна група споредбено со ајфон и самсунг. Xiaomi сака да ги привлече своите редовни и потенцијални клиенти прво со НИСКА ЦЕНА, друго со BANG FOR THE BUCK моментот (највеќе добиено за вложеното) и тоа е тоа.

@osmica8 не гледам нишо теоретски, зборам од искуство. затоа и не се носи телефон кај секој експерт и сервис. јас имав слично искуство со Samsung таблетот на малиот. чекав месец дена за џекче за полнење, у овластен сервис, и пак не го средија како што треба. и пак ти кажувам, од информација од прва рака, грешиш за моментот сервис за Xiaomi. ако си имал ти такво искуство, не значи дека треба да е генерално и општо прифатено стање тоа.

Не знам што не ти е јасно дека Ми10Т Про има 3/4, а можеби и 5 не ме фаќај за збор за ова генерации ПОНОВА И ПОДОБРА камера значи има флегшип сензор и вади полоши видеа, со полош звук и слики што у главно се или еднакви со мојот телефон или полоши.

Основни ствари како звучници и микрофони нека средат. Не смее телефон да снима 50кбпс звук. Звучник и микрофони ги коштаат нив помалце од 1$ да го направат ко што треба. Нема да смени на цена ништо.

Ако ти е само стар Самсунг дојди ќе ти ги покажам двата телефони, пушти музика на двата, земи сликај и снимај видеа и ќе видиш и сам дека не се споредува ни со 3 години стар телефон Шаомито.

А за залиха на делови, ќе видиме кога веќе нема да е актуелен модел колку ќе остане залиха. :)
« Последно менување: 28 Јануари 2021, 13:16:27 pm DarthJe5us »

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #10314 на: 28 Јануари 2021, 13:23:56 pm »
@DarthJe5us мене ми е многу јасно све тоа. ама тебе не ти е јасно дека САМОТО ТОА што е СЕ ТАКА КАКО ШТО Е, го прави Xiaomi ПОЕВТИН. и самото го кажуваш ти, флегшип сензор, а вади послаби слики (значи ете ти доказ дека е до софтверското средување на сликите), или исти слики (што и моите очи е за пофалба што телефон вреди 500е, вади слики исти како телефон што вредел 1000е).

звучниците микрофонот си се супер, може не се на ниво на квалитет како флегшип самсунг, ама НЕ НИ ТРЕБА ДА БИДАТ, затоа што се поевтини. НЕ ТРЕБА НИ ДА СЕ ОЧЕКУВА повеќе. ти не можеш да знаеш дали е 1$ разликата у цена, или нешто сосема друго во прашање.

имам по фамилија корисници што користат самсунзи, па не се ни блиски до квалитет на слика или видео како мојот Xiaomi. а имам и луѓе по фамилија, што од самсунг се префрлија на Xiaomi.

залихата на делови, за сите постари телефони, без разлика од кој бренд, е се помала и помала од месец во месец, па и од година во година. истото важи за сите брендови.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #10315 на: 28 Јануари 2021, 13:31:55 pm »
Ок пошто гледам тешко ти е да сфатиш што зборувам, ми10 беше 1000 евра лани. Пак беше полош од цела конкуренција во сите тие работи што ги кажав.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #10316 на: 28 Јануари 2021, 13:32:42 pm »
Мене не ми се даваат повеќе од 300 евра за телефон.
Откако ја надминав првобитната скепса во тој ранг најдобри се Шаоми за мене  :)

Воопшто не се замарам при купувањето дали ќе се расипел бидејки НЕ се расипува, ниту за евентуална продажба дали и колку ќе изгубел од вредноста бидејки НЕ го продавам дур работи.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #10317 на: 28 Јануари 2021, 13:36:36 pm »
Ок пошто гледам тешко ти е да сфатиш што зборувам, ми10 беше 1000 евра лани. Пак беше полош од цела конкуренција во сите тие работи што ги кажав.
очигледно и тебе ти е тешко да сватиш некои работи. кога ми10 бил 1000евра, "конкурентот" од самсунг бил у најмала рака 1200евра. така? па за 200 евра помалце (у најмала рака), и очекувам во некое поле да биде послаб од поскапиот. само таа разлика, не е РЕАЛНО 200евра разлика, него можеби 30, 50, 100...

@Mikius да ме прашаш мене, пред да го купам првиот Xiaomi телефон, најверојатно би се нашле у муабетот :D

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #10318 на: 28 Јануари 2021, 13:43:48 pm »
очигледно и тебе ти е тешко да сватиш некои работи. кога ми10 бил 1000евра, "конкурентот" од самсунг бил у најмала рака 1200евра. така? па за 200 евра помалце (у најмала рака), и очекувам во некое поле да биде послаб од поскапиот. само таа разлика, не е РЕАЛНО 200евра разлика, него можеби 30, 50, 100...

@Mikius да ме прашаш мене, пред да го купам првиот Xiaomi телефон, најверојатно би се нашле у муабетот :D

Не бил, конкурентот беше с20+ кој беше иста цена.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #10319 на: 28 Јануари 2021, 13:50:17 pm »
#самоајфон све друго со пи-4ки-це!