Автор Тема: E46 318i  (Прочитано 17834 пати)

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Одг: E46 318i
« Одговори #45 на: 23 Јули 2016, 19:52:54 pm »
Луки, колку км помина со овие свеќици? Се гледа фино чисто гориво и прописно согорување.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17564
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #46 на: 23 Јули 2016, 20:51:48 pm »
Мора да се фабрички тонирани. Проѕирно стакло заврши со употреба на коли заедно со последните Лади Ниви или Југовци :)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5058
  • The Spartan General
« Одговори #47 на: 23 Јули 2016, 23:54:11 pm »
...

Јас ги стегав на истиот начин. Само наместо обичен клуч користев момент клуч наместен на 29 њутн метри. Значи прво четврт лак и после околу осмина лак. После само проверував дали ќе штракне клучот. Инаку нема логика наеднаш да стегам и да чекам да штракне. Главата е алуминиумска и не се натега со сила и да се ослонам само на момент клучот. Си треба осет и на рака, момент клучот е само да осигури дополнително дека се е во ред.

....

....

Да бидам искрен, јас очекував да бидат во многу полоша состојба. Вака, ќе си ги возам во гепек за резерва.
Инаку, јас прв пат ги менувам на мојата кола (околу 33к километри). Возена е 95% од километрите на  98/100ка бензин.
Според сервисната историја и книшка, најверојатно се менувани на 100к километри. Значи околу 73к километри.
Освен, ако не се сменети превентивно од автокуќата кадешто ја купив (сериозен продавач со сопствен сервис). Во тој случај, овие свеќици се на 33к, а се лонглајф (имаат живот за уште двојна километража).

Исто заклучив дека едната бобина ми е сменета (НКГ), а трите се фабрички.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #48 на: 24 Јули 2016, 00:05:19 am »
Му фалат културни фолиички. Како е таму низ Германија законот? Лепат напред или строго само назад? Не можам од слика да видам, дали се фабрички тонирани или не се?

Фабрички тонирани се. Фолии немам лепено. Законот е ист како и во Македонија (задни + задно стакло дозволено). Кај предните е забрането. Цените се германски. Прашав за цени на едно место и ова е ценовникот.

Добро тонирање со 3М фолија околу 350 евра.
Тјуф (технички со дополнителни мерења штотизнамкако) 100че
Нова сообраќајна 10. 

Со термини, бензин, губење време, ово оно, 500че.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #49 на: 24 Јули 2016, 03:41:36 am »
Јас ги стегав на истиот начин. Само наместо обичен клуч користев момент клуч наместен на 29 њутн метри. Значи прво четврт лак и после околу осмина лак. После само проверував дали ќе штракне клучот. Инаку нема логика наеднаш да стегам и да чекам да штракне. Главата е алуминиумска и не се натега со сила и да се ослонам само на момент клучот. Си треба осет и на рака, момент клучот е само да осигури дополнително дека се е во ред.

Ако добро те разбрав, од моментот кога со рака неможеш понатаму да ги стегаш, го ставаш момент клучот и затегаш 135 степени ? Ги стегна 1/4 круг, потоа уште 1/8 ги дозатегна ?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #50 на: 24 Јули 2016, 12:12:57 pm »
....

Точно. Ги стегав како што се стега свеќица по пропис. Момент клучот ти е ист како и секој друг клуч (на изглед).
Ја имаш вградено сигурноста да штракне за да не престегнеш. Да немав моментклуч, ќе беше стегање само по пропис (четврт + осмина лак) и тоа е тоа.

Мојот изгледа вака.   

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5834
« Одговори #51 на: 24 Јули 2016, 13:13:14 pm »

Тууу, па тебе поише ти се исплати само за фолии да дојдеш специјално во Мк и пак поефтино ќе ти излезе... Тука нема да те фатат повеќе од 5000 денари со квалитетна фолија. А прават проблеми пример ако имаш и напред не толку темни? Обрнуваат многу внимание на тоа, казнуваат или ако ти се погоди ептен некој? Јас би залепил, не потемни од 50 чак дури може и посветли. Му фалат.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #52 на: 24 Јули 2016, 13:42:07 pm »
Точно. Ги стегав како што се стега свеќица по пропис. Момент клучот ти е ист како и секој друг клуч (на изглед).
Ја имаш вградено сигурноста да штракне за да не престегнеш. Да немав моментклуч, ќе беше стегање само по пропис (четврт + осмина лак) и тоа е тоа.

Ја не ги стегам толку, само осмина лак од моментот кога ке со прсти понатаму неможам да ја стегам свекицата. И кај мене е алуминиумска главата. Дури и на осмина лак почнува да запнува со клучот, така да некако ова со момент клучов до 135 степена да стегаш ми гледа како претерано, али ок.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #53 на: 24 Јули 2016, 22:33:12 pm »

Тууу, па тебе поише ти се исплати само за фолии да дојдеш специјално во Мк и пак поефтино ќе ти излезе... Тука нема да те фатат повеќе од 5000 денари со квалитетна фолија. А прават проблеми пример ако имаш и напред не толку темни? Обрнуваат многу внимание на тоа, казнуваат или ако ти се погоди ептен некој? Јас би залепил, не потемни од 50 чак дури може и посветли. Му фалат.

Можеби грешам но мислам дека ако стави фолии кај нас без разлика дали има или нема атест повторно ќе мора да ги помине на технички преглед во Германија на следна регистрација (ТУФ или како го викаат).
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #54 на: 25 Јули 2016, 10:43:15 am »
Точно. Мора пак да минам технички. Самошто не да чекам регистрација, туку веднаш по инсталацијата на фолии. Ако ги местам во Македонија, единствено што ќе заштедам е местењето на фолии. Но, при патување од МК до Германија, барем два-три пати полиција ќе ме праша за нив, можеби и ќе ме казнат и натераат да ги љуштам на сред пат. А дали загледуваат за фолии на предни? Да. Сите сообраќајни контроли имаат и мерачи на пропусливост. Казната е околу 20тина евра. 10 евра за возење на возило со намалена видливост и уште 10 затоа што немаш минато технички преглед за нив.

....
Кај мене малце е тоа. Осмина лак го стегам со еден прст. Се осеќа дека ќе биде лабава свеќицата. Плус, во БМВ Тис и на самите свеќици е напишано 30Нм плусминус 3. Јас ставив бакарна маст и затегав на 29. На стегање на рака се вртеа буквално со два прста без никаков напор (меѓудругото, ги менував на топол мотор).

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #55 на: 03 Септември 2016, 19:35:46 pm »
Пресно перена. I'll miss that ass.  :-\

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #56 на: 03 Септември 2016, 19:39:08 pm »
Здравје, ќе си купиш понова. Сепак BMW си е BMW.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #57 на: 03 Септември 2016, 20:09:42 pm »
Што е следно Луки?
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #58 на: 03 Септември 2016, 20:15:41 pm »
Чекај да се официјализира, сега оште се натегаме за цени со швабите...

Следно, или пропелер или ѕвезда.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #59 на: 03 Септември 2016, 20:19:55 pm »
Млад си за звезда :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.