Автор Тема: CARclub Тест: Mazda 6 2.2 CD 175 SKYACTIV-D Ultimate  (Прочитано 12810 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
Одг: CARclub Тест: Mazda 6 2.2 CD 175 SKYACTIV-D Ultimate
« Одговори #30 на: 03 Октомври 2014, 10:14:52 am »
Можеби лупам глупости ама БМВ 3  и Мерцедес Ц класа не ли се во иста класа со Мазда 3?

Можеби во должина, ама толку. Мазда 3 е компаративна со Џета, А3, Фокус Седан, Лансер, Круз, Флуенс и другите коли од хечбек-трансформиран-во-седан класата.

Бог да чува,вие како новинари треба да ги свестувате вакви занесени импортери,а не да ги охрабрувате.
За тие пари во Мерцедес ми нудеа Ц-класа,уште беа во гаражите долу,неизложени. Можеби не беа автоматик,ама дизел и кожа имаа.
Во БМВ се земаше убава тројка за тие пари,не М-пакет,ама 328и со некоја средна опрема почнуваше од 38 000. А тој мотор со задна вуча и те како ќе замени се од глупоштарии што може Мазда да ти понуди. Нема да ти текне на Мазда.

Еве колку кошта компаративно опремена и моторно наоружана C-Class. 58.000 евра. Секако, тука зборуваме за официјални цени. Да речеме дека оваа Ц-класа ќе се земе за 50.000 евра, исто како што Маздата ќе се земе за 30.000 евра.

За BMW можеби си добил добра цена - заради тоа што дилерот пропаѓаше па пробал да продаде тоа што може да продаде гз преку глава за нешто од нешто да спасат. Еве, на германскиот сајт на BMW конфигурирав BMW 320d со 184 коња и опрема приближна на Маздата (добри седишта, 19-инчни бандажи, сончев кров, камери-мамери и уште милион ситници), и дојдов до цена од скоро 55.000 евра. Сигурно може и нагоре да оди.

Поентата ми е - да, 35-36.000 евра делува како висока цена. Реално, таа цена оди 5.000 евра надоле ако си упорен и сериозен, како и кај сите други импортери и дилери. За 30 бона е еден од најдобрите автомобили што може да се купи во Македонија во моментов (замисли, не препорачувам Volkswagen!!). Тоа што прошлиот импортер на Мазда успеа да го усере брендот во нашите очи до максимум, не значи дека брендот не си вреди.

Во иста се де,ти би купил Мазда?

Не велам дека е лоша кола,имаме една од претходните во фамилија и тврдам дека е прекрасно возило,ама 38000 прекрасно ни од блиску.

Претходната Мазда 6 и сегашната Мазда 6 немаат ама баш никаква врска.

Присутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2744
  • Слобода или смрт
« Одговори #31 на: 03 Октомври 2014, 10:18:56 am »
Во кола најмалку што ти требаат се ситници. мотор, волан, седишта и заден погон неможе да се замени со никакви ситници во маздава,

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #32 на: 03 Октомври 2014, 10:20:31 am »
Можеби лупам глупости ама БМВ 3  и Мерцедес Ц класа не ли се во иста класа со Мазда 3?

Можеби во должина, ама толку. Мазда 3 е компаративна со Џета, А3, Фокус Седан, Лансер, Круз, Флуенс и другите коли од хечбек-трансформиран-во-седан класата.

Мала корекција. Лансер и Круз си беа седани, кои беа трансформирани во хечбеци.

Во Германија истата Мазда со истата опрема, мотор и мењач кошта нешто над 38.000 евра.

Мене стварно не ми е јасно во кој свет живеете и зошто толку ја потценувате колата.

Не знам дали и колку е паметно како референци да ги земаме цените во Германија. Рецимо, Лансер у второ ниво на опрема, има почетна цена од 17500 евра. Да бидам искрен, ако е ист како тие што се продаваа кај нас, онда едноставно не вреди толку.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #33 на: 03 Октомври 2014, 10:25:40 am »
Ги земам германските цени како референтни заради тоа што во моментов BMW не се продава кај нас.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #34 на: 03 Октомври 2014, 10:26:05 am »
Колку што беа претходните Мазди 6 своевремено добри и подобри од некои од класата,толку е и оваа. Не прајте дека е до толку спектакл колава. У прилог моментално и оди што др од косооката конкуренција моментално одат со постари модели и тоа е тоа.
Нашата купена на ново,со дизел,клими и др некои глупости,без кожа,ја купивме 17500е,и тоа на исплата,не кеш.
Извини ама за 6-7 години неможе да се дуплира цената.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
« Одговори #35 на: 03 Октомври 2014, 10:55:22 am »
Е тоа драг куоре159 се вика инфлација ;D

Битно официјалната е 0-3% ;D ;D ;D

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20114
« Одговори #36 на: 03 Октомври 2014, 11:37:11 am »
Која е цената на Пасат ЦЦ?

Отсутен aronmacedon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 238
« Одговори #37 на: 03 Октомври 2014, 21:33:15 pm »
Кога има попуст зошто има попуст, кога нема зошто нема... Различни маркетинг стратегии си има секоја фирма.

Не сака секој иста кола. Има милион опции за опрема, најчесто групирани во пакети. Скоро секаде е така. И се игра со тие опреми најчесто кај повеќето производители. Верувам дека на основниот модел нема да има некој голем попуст. Или воопшто.
ако напумпаш цена и после ја намалиш на реална вредност тоа попуст е или? зошто да не ставиш реална цена па да нудиш гратис опрема? Погледни кај колку потенцијални купувачи оваа стратегија предизвикува негативни реакции и деградира една препрекрасна кола. И да сe повторам,ептен ми е "ромски" моментот со ценкање во автосалон небаре на пазар си.  or simply put, what banzai wrote.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #38 на: 03 Октомври 2014, 22:13:04 pm »
Јас не гледам причина да се ценкам ко` ром во салон за автомобили. Одам, прашувам или гледам која е цената и очекувам таа да биде. Глупо е јас да платам 5000 евра повеќе од некој кој се ценка. Тоа не го разбирам. Не го разбирам моментот „волку е цената, ама ако се ценкаш 5 бона подолу“... Стварно не го разбирам...Не сакам ценкање, не ме бива, ако не објават реална цена, туку надувана, многу веројатно дека нема да ги вклучам во потесен избор за автомобил. Тоа не важи само за (преценетава) мазда, туку за сите.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #39 на: 03 Октомври 2014, 22:23:03 pm »
Се слагам, ама за жал таква е ситуацијата помалку или повеќе за се во Македонија. Не продава квалитетот, туку продава цената, а во голем дел од случаите, продава попустот.

Мене ми се случило да земам проект ради тоа што на одредена сума пари сум дал 3% попуст. За тие 3% нити ја посиромашен, нити они побогати, ама ете, тие 3%, односно дадениот попуст направил разлика.

Македонците имаат потреба да се чувствуваат дека те заебале. Да можат да кажат на пријателите „абе цената е 35.000, ама мене за 30.000 ми ја дадоа.“

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14288
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #40 на: 04 Октомври 2014, 07:56:04 am »
Se slozuvam so Simo, sum stavil 30 bona vo dzeb I sea ke odime ke se cenkame glupost nevidena ali ajde.Kolata e malku poveke od dobra malku pomalku od odlicna, barem vaka odnadvor so ja imam videno mi se bendisuva.Okolu cenata japoncite od stalno si bile skapicki taka da neznam sk tolku dramatizacija ovaa I ne idi tplku skapa.
Mene me interesira kako motorot raboti kako vlece na koi vrtezi I sl.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6150
« Одговори #41 на: 04 Октомври 2014, 23:31:23 pm »
Или кога ќе ти кажат "За тебе, толку"..

А прв пат те гледа во живот.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #42 на: 23 Јануари 2015, 17:16:45 pm »
izgleda samo ja budala se soglasiv na kataloskata cena.od sto zavisi popustot?
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #43 на: 23 Јануари 2015, 18:03:01 pm »
Од тоа колку те бидува за ценкање и пазарење, претпоставувам :)

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #44 на: 23 Јануари 2015, 19:05:02 pm »
ja barav ponisko nivo na opremenost,na mejl mi rekoa deka ista takva im stiga kraj na januari.gledam 25000
idam vo salon,takva e ama plus fog led gas amortizeri i sportski trakatanci,cena 26000
utre denta agentot mi se javi,vika cenata bila 26500,so popust 24500
da bidam iskren,agentot sam kaza za popustot
edit-ova se odnesuvase za kiata.pogresna tema,sea mi svetna
« Последно менување: 11 Февруари 2015, 04:27:03 am lans »
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020