Автор Тема: Замена на масло во моторот (туторијал)  (Прочитано 195301 пати)

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2241
Одг: Замена на масло во моторот (туторијал)
« Одговори #120 на: 29 Мај 2012, 11:12:23 am »
Драги форумџии де некој совет за филтер за масло,до сега користев маан филтер,ама некако тешко да најдам во Кавадарци,пред тоа еден сервисер на фиат ми го порачуваше,па ако може некој совет за некоја друга марка.
Пред малку прашав на едно место ми препорачаа некој си СТИ ,ЦТИ ли беше на него пишуваше по стандардите на маан филтри,маде ин германија 250 ден. а манот го земав за 300 ден.

Бев да земам масло ама од MoS2 Leichtlauf 10 W-40 немало,во понеделник ќе имале,па имам време до понеделник да искомбинирам и некое филтриче,па давајте предлози и совети.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
« Одговори #121 на: 29 Мај 2012, 11:48:37 am »
Пoбарај Hengst или Bosch филтри нема да згрешиш и со едните и со другите.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
« Одговори #122 на: 17 Август 2012, 21:28:11 pm »
Вака: тие дихтунзи за штопната на картерот (гумените), универзални се или се различни за секој автомобил/мотор? Ја пролистав темава, никаде не сретнав пост за тоа..

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #123 на: 18 Август 2012, 01:39:29 am »
Kaj има гумени дихтунзи на штопна? Да не мислиш на бакарните торуси ? Уљето ја „јаде“ гумата ...

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2241
« Одговори #124 на: 18 Август 2012, 01:47:29 am »
Не сум сретнал јас гумени дихтонзи за штопна на картер,или се бакарни или алуминиумски.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #125 на: 18 Август 2012, 09:48:27 am »
Не сум сретнал јас гумени дихтонзи за штопна на картер,или се бакарни или алуминиумски.
Kaj има гумени дихтунзи на штопна? Да не мислиш на бакарните торуси ? Уљето ја „јаде“ гумата ...
Така ли? Јас цело време мислев дека се гумени, дури од некој слушнав силиконски.. ???

Djidji, ти го менуваш тоа чудо на сервис? Знам дека го менуваш. Какво ставаш? Универзални се, можат да се купат од поснабдена продавница за авто-делови, или точно за Z14XEP се, па мора да се набават од Опел дилер..?

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #126 на: 18 Август 2012, 19:20:56 pm »
Колку знам Опел не користи ништо, тоа французите ставаат углавно :D Иначе ја земам за АХ-от у Цилаз, а за Астрата нема потреба ;) За сваки случај консултирај се ти и со marsher, пошо он ја 'рчка - ја само му праам друштво :)

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #127 на: 18 Август 2012, 20:44:58 pm »
Колку знам Опел не користи ништо, тоа французите ставаат углавно :D Иначе ја земам за АХ-от у Цилаз, а за Астрата нема потреба ;) За сваки случај консултирај се ти и со marsher, пошо он ја 'рчка - ја само му праам друштво :)
Ах, неам појма и јас, само гледав од фактурите од овластен сервис.. Уље, филтри и дихтунг за штопна - 30 денари. Каква е, што е, нит знам, нит сум ја видел. Е па, нека одговори marsher, ако види, да не го замарам сега!

Башка, види го ова:

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #128 на: 18 Август 2012, 22:31:28 pm »
Има на штопната гумичка и канал за неа каде што стои.Доколку е во ред не мора да се менува, но и ако е смениш, ништо нема да изгубиш.Гумичката посебно не ја продаваат, барем мене не ми понудиле, оди со се штопна.Иначе во опеловиот каталог за делови гумичката постои како посебен дел .Во овластените сервиси сигурно ја имаат.Ова важи за другите продавници.Штопната не е повеќе од 150 ден.Почесто страда местото каде што се става torx клучот.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #129 на: 19 Август 2012, 10:15:43 am »
Има на штопната гумичка и канал за неа каде што стои.Доколку е во ред не мора да се менува, но и ако е смениш, ништо нема да изгубиш.Гумичката посебно не ја продаваат, барем мене не ми понудиле, оди со се штопна.Иначе во опеловиот каталог за делови гумичката постои како посебен дел .Во овластените сервиси сигурно ја имаат.Ова важи за другите продавници.Штопната не е повеќе од 150 ден.Почесто страда местото каде што се става torx клучот.

Аха, значи вака изгледа тоа. Штом е така.. Гледам, досега сервисите што ги правев во овластените сервиси, обавезно имаше на сметката "дихтунг на штопна - 30 денари". Затоа и не ми беше јасно. Сега е ОК! Фала marsher.

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #130 на: 19 Август 2012, 10:29:24 am »
Сосем е во ред што ја менуваат, а и не е некоја ставка за секирање.. :D

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #131 на: 19 Август 2012, 10:39:19 am »
Сосем е во ред што ја менуваат, а и не е некоја ставка за секирање.. :D
Да, да апсолутно. Не е, тамам работа - на 30 денари ако му се секирам. Него, друга ми беше целта - веќе не ја носам во овластен, па кога ќе дојде ред за сервис, дали да ја барам таа гумичка - или може и без тоа да помине..

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #132 на: 19 Август 2012, 10:58:45 am »

До сега поминувало. Меѓутоа ќе се потрудам да најдам една стара за мустра, па имам каде да ги побарам...не е лошо да се има во секој момент.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #133 на: 19 Август 2012, 11:15:21 am »

До сега поминувало. Меѓутоа ќе се потрудам да најдам една стара за мустра, па имам каде да ги побарам...не е лошо да се има во секој момент.
Така е.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #134 на: 19 Август 2012, 15:07:19 pm »

Така е.

+ Катаљарда !!!