Автор Тема: Половна кола VS Нова кола?  (Прочитано 105812 пати)

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 674
Одг: Половна кола VS Нова кола?
« Одговори #60 на: 07 Септември 2011, 15:54:41 pm »
Мое лично искуство со нова VS половна кола?
Во 2002 година кога имаше исто дозволен увоз на стари коли увезов Форд Ескорт(бензин) од Германија и го возев 3 години без никаков проблем освен тековно одржување.
Во 2005 година купив Опел Корса Ц нова од салон, редовно сервисирана во овластен сервис секоја пролет(без разлика дали сум за редовен сервис или не) и на 30000 км. ми се деси посериозен проблем(скршена брегаста) за која во овластен сервис ми побараа 1200 евра(срека јас ја направив за 400 евра)
Во 2010 го земав Толедото и еве во ноември ке направи 1 година кога е кај мене и до сега не сум имал никаков посериозен проблем.

Се сложувам со некој членови дека не е исти квалитетот на возилата кај нас и во Европа па затоа некако повеке ме влече кон поволно возило од странство отколку ново од кај нас.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #61 на: 07 Септември 2011, 15:58:28 pm »
@Stratro: Апсолутно не. Но барем 3-5 години ќе спијам мирно, без неочекувани шокови, трошоци и нервози, и со мирна глава ќе тргнам на пат.

Mozda nema da gi zalepis odma..ali so tek na vreme.. i na toj Nisan mu nema spas od popravki so razlika na toa sto ke popravas i vozis Nisan, a ne Mercedes CL ili BMW 850 V12.

Edinstveno na sto treba da si spremen e potrosuvackata na gorivo ..ali toa e sporedna stvar ako veke si car fan.

Ако земеш нова кола, која е под гаранција, и ја продадеш за 2-3 години, нема да ги дадеш парите. Гаранцијата си е гаранција. Тоа ми е муабетот. Опрчи еднаш 20к за нова кола, и после на секои 2 години додавај 5, и зимај нова, пред да се појават било какви проблеми или да истече гаранцијата.

И ја никогаш не реков дека ќе земам Нисан. Скраја да е.
јас досега незнам некој човек кој гаранцијата му покрила некој трошок....барем не кај нас,кај овие арамии...мој другар си купи Цитроен Ц1 НОВ,без никаков судар и слично,кога го мие внатре му влегува вода,во сервисот креваат раце....кај нас одма ке ти речат дека тоа не е подлежно на гаранција или дека ти сам си го направил дефектот па тие немора да ти го платат итн.итн....така да не се палете многу на тоа со гаранциите

Колку и да видов лошо со Ц4/та во смисла на дефекти, морам да кажам дека освен тоа што чекав малку повеќе, во Авто Нова сите можни дефекти ми ги признаа без и еден збор!

ете еден,друг не постои  ;) ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7561
« Одговори #62 на: 07 Септември 2011, 16:05:33 pm »
Мое лично искуство со нова VS половна кола?

Се сложувам со некој членови дека не е исти квалитетот на возилата кај нас и во Европа па затоа некако повеке ме влече кон поволно возило од странство отколку ново од кај нас.

Делиме исто мислење ..  ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #63 на: 07 Септември 2011, 16:07:38 pm »
Ако зборуваш за некоја конкретна марка и модел не би требало да си во право. Ако зборуваш генерално во просек тогаш веројатно си 50-50% во право :)

Другари мои браќа отидоа во виена да купат тојота корола и авензис по една за двајцата, демек таму биле јапонски. Одат и купуваат. На враќање авензисот мава во камен и криви бандаж и ја ебе гумата. Одат во сервис некој за поправка на гуми и бандаши ама елитен од тие за поскапи коли. И сервисерот им вика: супер ви се тојоткиве, со здравје да си ги возите, турциве добра работа завршија.
Како бе му викаат турски од јапонија се овие, затоа доаѓавме специјално да ги земеме во Виена. Типов им проверува по број на мотор и шасија и стварно турски...

Во трката по профит превари имало и ќе има.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
« Одговори #64 на: 07 Септември 2011, 16:16:47 pm »
Ima prikazni  i  so hepiend.
Primer, kalimero od Germanija si zema top Vektra kakva sto otsekogas sakal.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #65 на: 07 Септември 2011, 16:16:59 pm »
Ако зборуваш за некоја конкретна марка и модел не би требало да си во право. Ако зборуваш генерално во просек тогаш веројатно си 50-50% во право :)

Другари мои браќа отидоа во виена да купат тојота корола и авензис по една за двајцата, демек таму биле јапонски. Одат и купуваат. На враќање авензисот мава во камен и криви бандаж и ја ебе гумата. Одат во сервис некој за поправка на гуми и бандаши ама елитен од тие за поскапи коли. И сервисерот им вика: супер ви се тојоткиве, со здравје да си ги возите, турциве добра работа завршија.
Како бе му викаат турски од јапонија се овие, затоа доаѓавме специјално да ги земеме во Виена. Типов им проверува по број на мотор и шасија и стварно турски...

Во трката по профит превари имало и ќе има.
моето Рено 5 1.6 Д кое го купивме ново во 1992год,беше склопувано во Словенија па си тераше супер,поминавме некаде над 350К километри и го продадовме,така да тоа нема врска кај е склопувано возилото,кога машините и технологијата е иста како во матичната земја на компанијата....јас мислам дека пријателот сакаше да каже дека кај нас се пуштаат колите со ‘фабричка мана‘,како што е случајот со облеката-работ на страна сошиен итн.итн
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #66 на: 07 Септември 2011, 16:33:14 pm »
И тоа е точно Мече ама тоа е веќе превара казнива со закон.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #67 на: 07 Септември 2011, 17:01:07 pm »
Фаланга ова твоиве другари што се зезнале, не е превара. Каде е произведена колата се гледа по број на шасија, така да они сами си се превариле што не провериле ;) Слушнале муабет во Виена се само јапонски, отишле и слепо верувајќи во тоа купиле.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #68 на: 07 Септември 2011, 17:06:44 pm »
Фаланга ова твоиве другари што се зезнале, не е превара. Каде е произведена колата се гледа по број на шасија, така да они сами си се превариле што не провериле ;) Слушнале муабет во Виена се само јапонски, отишле и слепо верувајќи во тоа купиле.
Не мислев на тоа, мислев на колите што ги продаваат со фабричка мана. Значи не ти носи ново возило исправно него ти носи возило со мана а наместо да ти го продаде по цената дадена од производителот за возила со мана ти дава регуларна цена. Тоа треба и царина да го контролира ама се е тоа срање корумпирано.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #69 на: 07 Септември 2011, 17:15:57 pm »

http://www.analogx.com/contents/vinview.htm

Еве шо кажува за мојата.....Убаво си пишува Јапан.....иако некој рече дека е прозведена не знам Филипини или каде?

Само годинава на прозводство малку ја утнале...хахахахах!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #70 на: 07 Септември 2011, 17:43:32 pm »
Твојата на крај може да испадне од Косово Републик дека е

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #71 на: 07 Септември 2011, 18:40:54 pm »
Ima prikazni  i  so hepiend.
Primer, kalimero od Germanija si zema top Vektra kakva sto otsekogas sakal.
Он у ствари тргна по друга кола, ама оваа му се угоде :D

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4019
« Одговори #72 на: 07 Септември 2011, 19:09:40 pm »
Top gear, Season 17 Episode 3.

...couldn`t agree more.

http://swagthegame.com/video/OW7MMA5OMX8Y/Top-Gear-Season-17-Episode-3

И како што предвиде James May  по две недели Мерцедесот се расипа, поправка околу 1000 евра.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #73 на: 07 Септември 2011, 19:28:46 pm »

http://www.analogx.com/contents/vinview.htm

Еве шо кажува за мојата.....Убаво си пишува Јапан.....иако некој рече дека е прозведена не знам Филипини или каде?

Само годинава на прозводство малку ја утнале...хахахахах!

Добра страна! Еве што кажува за мојата ;D

Region:                                  1   J   Asia
Country:                                  1-2   JH   Japan
Manufacturer:                          2-3   HM   Honda
Model Specific:                  4-8   EJ934   Unknown
Check Digit:                          9   0   Invalid
Year:                                10   W   1998

Натаму не е битно ..
« Последно менување: 07 Септември 2011, 19:31:40 pm Igor »

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #74 на: 07 Септември 2011, 19:41:16 pm »
Novo si e novo. 2000 godina novo Polo 1.9SDi, 80000Km do sega samo potrosen materijal i ednas rebrast kais (poradi starost).
Lada Niva 1.7i, 2004 godina, nova na plin 200000Km, nikakov problem samo menuvav semerinzi na sekoja promena na maslo skoro (ili na sekoja 1.5 promena) i ednas krstaci na zaden kardan na 90000Km.
redovno podmackuvanje i promena na maslo vo diferencijali i reduktor na sekoi 10000Km....
Mercedes E290TD automatic poloven 1998 godina uvezen od Italija 1 sopstvenik, pominav 5000Km dodeka ne go istumbav i iskrsiv :) nikakov defekt.
Opel Corsa 1998 1.0 so 105000Km od prva gazdarica, kupena vo Italija, ja vozev do 2010 godina napraiv 30000Km bez nikakov problem i samo maslo i filtri menuvav. Kola za sekoj den..
Sum imal dobro iskustvo so novo i so polovno no novo e novo, drug e feelingot.
Jas koga bi bil dovolno bogat bi kupuval polovno i bi menuval cesto a ako sum so normalen standard togas samo novo i 5 godini vozenje i prodavanje i posle pak novo.