Автор Тема: Половна кола VS Нова кола?  (Прочитано 105873 пати)

Отсутен zippo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 443
Одг: Половна кола VS Нова кола?
« Одговори #180 на: 09 Септември 2011, 21:01:26 pm »
.
« Последно менување: 04 Мај 2012, 23:36:19 pm zippo »

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #181 на: 09 Септември 2011, 21:16:19 pm »
Дополнителните опции се допунска опрема Брат, ќе треба да си доплатиш  ;D ;D ;D ;D

Ова со допунска опрема со доплата - ваљда мислиш нешто како, си купуеш кука за твојата Алфа + една цистерна со гориво закачена на неа.

Смеј се сега

Ебати Братот, малце беа Спортекс и гОЈДе и уше ти фалеше ;D ;D ;D .

ps: Пушев сега цигара на балкон, и едно куче ти се помоча на Фикусот ;D ;D ;D ;D

Отсутен zippo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 443
« Одговори #182 на: 09 Септември 2011, 21:34:32 pm »
.
« Последно менување: 04 Мај 2012, 23:36:02 pm zippo »

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #183 на: 09 Септември 2011, 21:38:08 pm »
Хааааааа добар добар...! ;D

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #184 на: 09 Септември 2011, 23:06:55 pm »
@Zoki-Pet

Браво за постот. Многу конкретни совети и препораки.

Во контекст на муабетот и јас пред извесно време се најдов на крстопатот нов или стар автомобил. Единствено нешто кое ме одврати од нов автомобил беше драматичното опаѓање на цената на новиот автомобил. Имав Фиеста од 2004 со 84000 поминати и сите поголеми сервиси направени, нови гуми, едно чудо опрема и тн. Нејзината цена на времето беше 11500 евра и плус уште 2000 евра во додатоци. Кога отворив Пазар3 да видам како стојат цените за продажба ме фати депресија. Глеам Фиести ко мојата се вртат околу 4500. Во тој момент сакав да купам Фокус Седан 1.8ТДЦИ Титаниум со екстра озвучење кој со попусти чинеше 16500. Глеам на Пазар3 се продава ист таков само што не беше Седан, стар само 5 месеци се продава за 13500. Му вртам на човекот, вика го дадов 12500... И тогаш се запрашав зошто да сфуцкам едно чудо пари за нова кола и  по неколку години кога ќе ја променам да изгубам пола и повеќе од таа сума? Така се одлучив да купам половен автомобил кој сакав да не е постар од 3 години и да е Хонда Акорд, Тојота Авенсис или Мазда 6. Најпрво се оштрев на еден Акорд стар 3 години со 27000км но му бараа многу пари. Потоа најдов Мазда 6 од 2006, чувана во гаража и сочувана стакло со поминати 45500км, од прв газда купена од Аутокомерц и со оригинал сервисна книшка. Последна цена беше 8500 евра па така си ја спкаував и си ја донесов дома. :D Тоа беше лани во Ноември. Од тогаш до сега имам сменето само еден затегач со ПК каиш, предни плочки и акомулатор по потреба. Се на се тоа ме чинеше околу 220 евра. Направив и некои други промени и апгрејди, но не од потреба туку од к*рташак, а тие ме чинеа околу 1500 евра. До сега, за помалку од една година имам поминато над 17000км, задоволен од неа и без било каков проблем.
План ми е да ја возам уште 4 години и потоа да ја продадам. Мислам дека тогаш ќе ја дадам 5500 - 6000, т.е. дека ќе изгубам околу 4000-4500 евра што е драстично помалку од 11000 евра кои за ист временски интервал ги изгуби првиот сопственик.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #185 на: 10 Септември 2011, 00:54:40 am »
@Zoki-Pet

Браво за постот. Многу конкретни совети и препораки.

Во контекст на муабетот и јас пред извесно време се најдов на крстопатот нов или стар автомобил. Единствено нешто кое ме одврати од нов автомобил беше драматичното опаѓање на цената на новиот автомобил. ...

... Мислам дека тогаш ќе ја дадам 5500 - 6000, т.е. дека ќе изгубам околу 4000-4500 евра што е драстично помалку од 11000 евра кои за ист временски интервал ги изгуби првиот сопственик.- 2:0

Драго ми е што и двајцата сме избрале идентичен пат до половно возило и не воделе исти аргументи. И во периодот на експлоатација имаме идентично искуство - без никакви значајни и непредвидени трошоци од дефекти. А бидејќи имаме „заштеда“ од 10к+ во однос на цената на ново возило, тоа се приличен број на плочки, каиши, затегачи кои тешко да ги потрошиме во следните 100-тина години :)

Прилично се потрудив да пренесам едно видување и искуство и да им помогнам на сите кои допрва ке се најдат во дилемата „Половна кола VS Нова кола“.
Драго ми е и што откако го прочитав твојот пост сватив дека подобра потврда не можев да добијам. Ти благодарам што и ти го сподели твоето искуство и ти посакувам уште многу безгрижни километри.
А за сите оние кои мислат поинаку нека ги споделат со нас нивните искуства со продажни салони, преговори, попусти, подароци во опрема, редовни и вонредни сервиси, цена на препродажба и се останато со што ке ги разуверат останатите членови во нивната дилема.
резултатот на полувреме:
Половна кола VS Нова кола - 2:1

@Deni & @Carrier166
Благодарам и на вас
Ако имате и ваши искуства добро е да ги споделите со нас, без разлика дали се добри или лоши

П.С. Еве без мака пронајдов три кандидати за добар дил.
http://www.pazar3.mk/Listing/Detail/Index/624760?searchID=4916822&Idx=14
http://www.pazar3.mk/Listing/Detail/Index/591846?searchID=4916822&Idx=31
http://www.pazar3.mk/Listing/Detail/Index/654335?searchID=4916822&Idx=6

Упс, на ова не можев да одолеам, едно митско возило кое држи цена како во приказните, особено ако си прв газда и го купиш од салон...
http://www.pazar3.mk/Listing/Detail/Index/641627?searchID=4916822&Idx=61
Напомена: возилата на огласите ги наведов само како пример. За ниедно од нив незнам ништо подетално од тоа што е наведено во огласот и не гарантирам за нивната состојба и исправност - да не ги купи некој на слепо, па после „ти ми рече“

Сепак, заради рекламирање, сопствениците на гореогласените возила по заверувањето на купопродажниот договор Ги замолувам, кебапи и пиво за членовите на форумот :)
« Последно менување: 10 Септември 2011, 02:14:57 am ZokiPet »

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #186 на: 10 Септември 2011, 01:14:58 am »
Да купам Клио ново(или нешто од неговата класа)би ме чинело миниум 10.000евра,парите кои ке ги дадам за сервиси и поправки на моето БМВ од 95 година(купено на старо со 1КилоТон километри) купено за 3000евра(2000 + царини,марини,регистрација,табли)мислам дека ке поминат доста години да дојдат до цифрата од 10К евра
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #187 на: 10 Септември 2011, 02:32:36 am »

@Deni & @Carrier166
Благодарам и на вас
Ако имате и ваши искуства добро е да ги споделите со нас, без разлика дали се добри или лоши

Моето искуство е лично, не сакам да зборам „што ако“...
Мене ми требаше ауто кое ќе задоволи фамилијарни потреби (и лично задоволство), а немав доволно пари за нов ѕвер. Затоа избрав стар ѕвер :)
Моите критериуми беа: Алфа, барем 120 коњи, доволно гепек за плин и количка за дете, 2004 или поново годиште, по можност неувезувана. Имав време од Февруари до Август годинава да начекам асална понуда, не ми се брзаше :)
Кога би ги имал парите (дури и за кредит), секако би избрал ново ауто. За изборот на старо ауто, бев СВЕСЕН на „екстра“ трошоците што доаѓаат со секое (по)старо возило и тоа е тоа. :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #188 на: 10 Септември 2011, 02:37:54 am »

@Deni & @Carrier166
Благодарам и на вас

Мене ми требаше ауто кое ќе задоволи фамилијарни потреби (и лично задоволство), а немав доволно пари за нов ѕвер. Затоа избрав стар ѕвер :)
Моите критериуми беа: Алфа, барем 120 коњи, доволно гепек за плин и количка за дете, 2004 или поново годиште, по можност неувезувана. Имав време од Февруари до Август годинава да начекам асална понуда, не ми се брзаше :)
Кога би ги имал парите (дури и за кредит), секако би избрал ново ауто. За изборот на старо ауто, бев СВЕСЕН на „екстра“ трошоците што доаѓаат со секое (по)старо возило и тоа е тоа. :)
те читам погоре пријателе,и се чудам....значи купуваш кола со 120-130К километри и имаш толку многу поправки.....додуша јас не сум како тебе (колата да ми биди во ТОП ТОП ТОП состојба,значи од сијаличе до гребнатина да е ок),ама имам дома еден таков,и пак немам толкави трошоци колку тебе,а возам бааѓи постара кола од тебе(купена на старо,со многу повеќе километри)....заклучок.....не може да се кажува генерално,дека ако некој купи кола на старо ке се заеби,или обратно

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #189 на: 10 Септември 2011, 02:42:41 am »

@Deni & @Carrier166
Благодарам и на вас

те читам погоре пријателе,и се чудам....значи купуваш кола со 120-130К километри и имаш толку многу поправки.....додуша јас не сум како тебе (колата да ми биди во ТОП ТОП ТОП состојба,значи од сијаличе до гребнатина да е ок),ама имам дома еден таков,и пак немам толкави трошоци колку тебе,а возам бааѓи постара кола од тебе(купена на старо,со многу повеќе километри)....заклучок.....не може да се кажува генерално,дека ако некој купи кола на старо ке се заеби,или обратно
Мечето, мојата алфа е одлична. Јас ќе се потрудам да ја средам да биде ко` нова. Еве, денес - вечерва, ја видоа доста луѓе (некои и ја/се возеа), сами нека кажат. Муабетот е што ако сакаш да те вози од А до Бе, ќе те вози уште 100.000км, ама ако те нервира што гумицата на баланс штангла зачкрипува коа е под 15 степени, ќе дојдеш до трошоците што ги пишав..тоа кај ново ауто го нема.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #190 на: 10 Септември 2011, 02:47:58 am »

@Deni & @Carrier166
Благодарам и на вас

Мечето, мојата алфа е одлична. Јас ќе се потрудам да ја средам да биде ко` нова. Еве, денес - вечерва, ја видоа доста луѓе (некои и ја/се возеа), сами нека кажат. Муабетот е што ако сакаш да те вози од А до Бе, ќе те вози уште 100.000км, ама ако те нервира што гумицата на баланс штангла зачкрипува коа е под 15 степени, ќе дојдеш до трошоците што ги пишав..тоа кај ново ауто го нема.
епа затоа и ти пишав дека ако си бараш непотребни дефекти (трошоци) ке си ги најдиш....мене не мие важно дали била колата гребната или не,али генералната состојба мие важна,односно кога ке ја запалам да бидам сигурен дека ке ме однеси до саканата дестинација....
п.с. колку и да ја поправаш и да вложуваш твојата Алфа (за која сум сигурен дека е одлична) никогаш нема да биде ко нова,туку стално ке биде,одлично зачувана,затоа,не си фрлај безпотреба пари  ;) ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #191 на: 10 Септември 2011, 02:51:43 am »

епа затоа и ти пишав дека ако си бараш непотребни дефекти (трошоци) ке си ги најдиш....мене не мие важно дали била колата гребната или не,али генералната состојба мие важна,односно кога ке ја запалам да бидам сигурен дека ке ме однеси до саканата дестинација....
п.с. колку и да ја поправаш и да вложуваш твојата Алфа (за која сум сигурен дека е одлична) никогаш нема да биде ко нова,туку стално ке биде,одлично зачувана,затоа,не си фрлај безпотреба пари  ;) ;D

Таков чоек сум :) Не се мења тоа :) Кумот мој, другар од средно ми кажа еднаш „шо? браникот си го гребнал на стилото? Па од далеку не се познава, а ни од блиску многу многу“, а јас се туфкам цело време и мислам на корекција и фарбање :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #192 на: 10 Септември 2011, 02:54:42 am »

Таков чоек сум :) Не се мења тоа :) Кумот мој, другар од средно ми кажа еднаш „шо? браникот си го гребнал на стилото? Па од далеку не се познава, а ни од блиску многу многу“, а јас се туфкам цело време и мислам на корекција и фарбање :)
затоа ти реков,дека имам еден таков (според мене НЕНОРМАЛЕН) дома,и можам да замислам како вие....али да си признаеме дека и тоа ВАШЕТО не го бива  ;)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #193 на: 10 Септември 2011, 03:00:13 am »

затоа ти реков,дека имам еден таков (според мене НЕНОРМАЛЕН) дома,и можам да замислам како вие....али да си признаеме дека и тоа ВАШЕТО не го бива  ;)

Поздрав до таквиот (брат ли, татко ли се` едно) ;D  Кажи му има и други НЕНОРМАЛНИ :)

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #194 на: 10 Септември 2011, 03:07:49 am »

Поздрав до таквиот (брат ли, татко ли се` едно) ;D  Кажи му има и други НЕНОРМАЛНИ :)

Па и јас имам еден таков :) Пунтото во гаража му е почисто и посредено отколку оние во АутомобилеСК.
И никогаш не сме имале проблем да си го продадеме старото количе, ред се редат и никој за цена не праша, „само дај“ :)
Од друга страна душа ми вади, јас два дена не спиен, капнат од работа, црвен во очи ко зајак на стероиди, палам кола од под дрво и ескадрила од „црни врани“ ми врши десантен напад !!! Одам да го видам, а тој ми вели: - „Внеси го ова кокошарников да ти го исперам, неможам да го гледам“
« Последно менување: 10 Септември 2011, 03:18:23 am ZokiPet »