Автор Тема: Преносен климатизер  (Прочитано 4189 пати)

Отсутен Strumjan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 95
    • Македонска Џумла заедница
Преносен климатизер
« на: 19 Август 2014, 09:42:31 am »
Како да си направите преносен климатизер, едноставен и евтин за изработка?
Има повеќе варијанти на интернет, па ова е моја комбинација од тие сознанија и пробана практично.

1. Потребни ви се: еден пластичен сад, патрон или два со амонијак од оние за преносни фрижидери, вентилаторче од компјутер.

2. Се сече отвор на капакот од садот доволно за да налегне убаво вентилаторчето но не и да пропадне.

3. Се прицврстува вентилаторчето од горната страна на капакот.

4. Еве како изгледа тоа гледано од долната страна на капакот.

5. На долниот дел од садот се бушат издувни дупки низ кои ќе излегува ладниот воздух.

6. Еве како изгледа тоа гледано и од внатре на садот. Дупките ги бушев со обичен шилест штрафцигер, а можете со што сакате. Некои варијанти прават издувни дупки на горниот дел од садот или на капакот. Мојата логика беше од горе да го вовлекува топлиот воздух, а од долу да го издувува.

7. Вентилаторчето го поврзав со УСБ кабел за компјутер, за да може да се користи и покрај компјутер. Може да искористите некој кабел од стар, неисправен уред. Обично црната жица е минус а црвената плус. Вентилаторчето, во мојот случај е од оние за ладење на процесорот што работат на 12 волти.

8. Патронот (кај мене во садот собира и два) добро изладен во замрзнувач се поставува во садот.

9. Се затвора капакот и се приклучува климатизерот на УСБ приклучок. Вентилаторчето почнува да врти а од издувните дупки почнува да ви доаѓа ладен воздух. И така додека да се одмрзне патронот (на нив е обично декларирано 6 часа, но во пракса бидејќи е забрзано ладењето, трае пократко).

10. Бидејќи намената на климатизеров главно ми беше за во постаро возило кое нема вградено климатизер, одбрав прилучокот да ми биде на УСБ и да користи струја од адаптер за полнење мобилни телефони во кола кој се вклучува на местото на запалката а има УСБ излез. Стандардно таквите уреди имаат излез од 5 волти па вентилаторчето врти но со намалена сила. За да го постигнам максималниот ефект на вентилаторчето, во адаптерот направив преспојување за и на излез да даде директно 12 волти од акумулаторот, со тоа што ми останува УСБ приклучокот.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
Одг: Преносен климатизер
« Одговори #1 на: 19 Август 2014, 09:57:48 am »
E=cp dt m
E=(4.2 kJ/kgoC)((-10 oC)-(20 oC))(1 liter)(1kg/liter)
E=(4.2*30*1*1)
E=126KJ
E=35Wh

за m=0.33 liter

E=35/3
E=11Wh

Енергијата која може да ја одземе едно пакетче е околу 11Wh.
Енергијата која може да ја одземе клима уред во едно типично возило е 500Wh.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #2 на: 19 Август 2014, 10:28:20 am »
 е добро де, ке ставиш 50 комада :D

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7050
« Одговори #3 на: 19 Август 2014, 12:08:24 pm »
Интересно ..... едноставно решение. Али за кола со црна боја, печена 6+ часа на сонце, ни клима не помага ни бутур, само течен азот да се истури одозгора :)

Отсутен Strumjan

• Јуниор
  • **
« Одговори #4 на: 19 Август 2014, 12:34:20 pm »
@Deni зошто со пцовки? :)
@mmm121 :)
@AllMightyMe затоа моето е жолто :)

Отсутен Zvrki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 396
« Одговори #5 на: 21 Август 2014, 11:47:22 am »
Ако ти било за во кола има и полесно решение кое е веќе пробано. Ке земеш ќе замрзнеш вода во пластично шише или пак патрониве за фрижидерчиња и ќе го напикаш во просторот од каде што колата прима воздух за во кабина и добиваш клима, а не ти треба никави дополнителни вентилатори.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
« Одговори #6 на: 21 Август 2014, 14:25:48 pm »
ќе си земете ќесички за мраз, тие се поасални, може обликот да им го прилагодуваш... :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20634
« Одговори #7 на: 21 Август 2014, 14:34:13 pm »
Да бе, па коа ќе се стопи мразот за многу кратко време, ќе мора пак да се осврнеш на

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
  • Пораки: 5087
« Одговори #8 на: 21 Август 2014, 15:55:45 pm »
и добро сега мене ме интересира дали ова го проба и функционира :) ?

Отсутен Strumjan

• Јуниор
  • **
« Одговори #9 на: 21 Август 2014, 23:16:48 pm »
@Zvrki помислив и на таа варијанта, ем поевтина е. Кај мене на пример влезот за воздух во кабина е од кај тие трите решетки на хауба што се. Под нив има супер простор да сместиш 3-4 патрони, ама таму ќе се стопат многу брзо заради близината на моторот :)
@Simo - Carrier166 ќесичките се подобри заради обликот, но да не се испорастечат случајно/ Плус тие се со вода, а патрониве со амонијак, мислам дека тој многу побавно се одледува отколку водата како што вели ВелеШтрумф :)
@velestrumf најкомотна шоферска униформа, јас би и едно пешкирче околу врат... :)
@DARK MK1 GTI па функционира... кога го пробав првично директно со купечкиот УСБ адаптер за запалка вртеше нели многу побавно заради петте волти, па се осеќаше малку дувкање, но далеку од добро. Затоа и го преправив адаптерот на 12 волти да биде и сега треба да е многу подобро. Но од тогаш не ми излегло шанса да минам подолга километража за да се осети нешто, на релации од 5 минути не се исплати да ги спремам патроните.
Значи, ако сакаш и имаш прилика може да ти го позајмам уредот па да го тестираш, го давам со два изладени патрони :)