Автор Тема: Лоши вибрации од блокот на моторот кај C2  (Прочитано 10419 пати)

Отсутен c2c4

• Почетник
  • *
  • Пораки: 14
Колата ја купив на старо пред 9 месеци, мотор 1.4i 8V VTR. Купена од втор газда, 70000км, 2006 година, првично купена од Авто Нова од Битола. Откако ја земав, само се расправам со проблеми и ситници, што и ја потврдува мојата сопствена теорија, ова ми е прв и последен пат да купувам кола на старо. На почеток сакав да ја продадам, но се заљубив пошто е многу супер за возење за низ град, и решив да ја дотерам до крај. За споредба, прв сопственик сум на C4, веќе 100.000 км и не сум имал никакви проблеми.

Прво дознав дека колата е удрена, од десна страна. Сменето нов фар, браник, држачот за моторот (исправан, швајцуван). Удрена одоздолу, сменет картер, течеше уље од мењач (SensoDrive автоматик), актуаторот едвај работеше и сл. Двата задни амортизери заникаде, спони, стабилизатори.

Досега, се направи SensoDrive актуаторот (се смени федер, и се подмачка). Се зацементира местото од каде што течеше уљето од мењачот (специјален индустриски лепак). Сменив 2 амортизери, спони, стабилизатори. Ставив нови гуми, и на ред доаѓа следното:

Од моторот уште коа ја купив, осеќав чудни вибрации (звук на тресење како нестегнат метал) при возење над 2000 - 2500 обртаи. Мислев дека е нешто ситно, парче метал, пластика.. на кое му треба стегање или слично. На англискиот форум за C2 ми викаа дека е топлотниот штитник на ауспухот, бил лабав и вибрирал. Ова бил чест проблем и требало или да се смени или да се затегне. Ова тотално се поклапаше со звукот што го добивав. Еден мајстор ја ѕирна и ми рече да ја однесам на мајстор за ауспуси, од долу биле вибрациите (исто така, добра теорија на металните вибрации). Денес ја однесов кај мајстор за ауспуси, и тачно ме увери дека вибрациите доаѓаат од блокот на моторот и од ниедно друго место. Ова се дешава кога колата е загреана, кога е ладна не се толку воочливи. Не се осеќа никакво тресење, на волан, каросерија, освен звукот на разлабавен метал внатре во блокот.

Дајте ми дијагноза што би можело да е ова, предложете мајстор, дај да ја отвориме и да видиме.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8013
  • Плинаш!!!
Одг:
« Одговори #1 на: 21 Јули 2014, 16:57:56 pm »
Полесно би ти дале дијагноза доколку успееш некако да го снимаш звукот и да ни го приложиш клипчето.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5213
Одг: Лоши вибрации од блокот на моторот кај C2
« Одговори #2 на: 21 Јули 2014, 17:11:27 pm »
Џабе сеа милион претпоставки ќе ти кажат, таков проблем се решава само од стручен кадар на лице место.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8013
  • Плинаш!!!
Одг:
« Одговори #3 на: 21 Јули 2014, 17:15:30 pm »
Така е најубаво, ама човекот воедно и мајстор бара, може некој од форумов ќе се најде што ќе се нафати да отиде на лице место и да види за што се работи.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14736
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #4 на: 21 Јули 2014, 17:31:42 pm »
Jas pak tipuvam na nesto so se vrzuva okolu motorot (grana, stitnikot, lonec I sl.).ako e vnatre vo motorot (neznam dali toj motor e na lance) dosega sigurno ke doznaese od kaj idi toj zvuk. ;)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14747
« Одговори #5 на: 21 Јули 2014, 17:35:13 pm »
Држачите на моторот исправни се? Иако навидум можат да ти изгледат ОК, можи да се упропастени.

Јас мислам дека ќе да е до тоа.

Иначе ако е внатре во моторот, треба да се види радилицата, дали е добро се балансирано...бара отворање со други зборови.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34300
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6 на: 21 Јули 2014, 18:38:21 pm »
Високо или ниско фреквентен звук? Вентили штелувани се? Семеринг на радилица, брегаста?

Отсутен c2c4

• Почетник
  • *
« Одговори #7 на: 21 Јули 2014, 18:41:47 pm »
За некое време ќе ви доставам аудио снимка од звукот уз вожња. Држачите не сум ги проверил. Како што кажав колата е удрена од десната страна, можно е да се има десено нешто од тоа. Добро би било да ми препорачате специјалист да го ѕирне / слушне проблемот.

Отсутен c2c4

• Почетник
  • *
« Одговори #8 на: 21 Јули 2014, 18:46:30 pm »
Високо или ниско фреквентен звук? Вентили штелувани се? Семеринг на радилица, брегаста?

Средно фреквентен. Вентили не се штелувани, другото не знам уопште :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34300
  • Таков е животот... јебига
Одг: Re: Лоши вибрации од блокот на моторот кај C2
« Одговори #9 на: 21 Јули 2014, 19:01:43 pm »
Ako e sredni ili nisko frekventen zvukot moze da doagja od semering pa da prenesuva vibrqcii niz cel motor.

Dali nekade e mrsno okulu motorot? Kakvo maslo upotrebuvas? Sum slusnal tropanje id motorot poradi ne Soodvetno podmackuvanje.

Isto moze da se drzaci na motor, moze da e razlabavena ili izvitkana makara na alternator, kompresor za klima.

Dali tropa samo koga motorot e optereten pri 2500 vrtezi ili sekogas dodeka vrti?

Отсутен c2c4

• Почетник
  • *
« Одговори #10 на: 21 Јули 2014, 19:08:32 pm »
http://www.filedropper.com/kola eve link do audioto. Mnogu slabo se slusa, ali kaj 15 sekunda najdobro se slusa vibriranjeto vo zvukot. Ova e snimeno vnatre vo kokpitot so spusteni prozorci.

Отсутен c2c4

• Почетник
  • *
« Одговори #11 на: 21 Јули 2014, 19:13:08 pm »
Ako e sredni ili nisko frekventen zvukot moze da doagja od semering pa da prenesuva vibrqcii niz cel motor.

Dali nekade e mrsno okulu motorot? Kakvo maslo upotrebuvas? Sum slusnal tropanje id motorot poradi ne Soodvetno podmackuvanje.

Isto moze da se drzaci na motor, moze da e razlabavena ili izvitkana makara na alternator, kompresor za klima.

Dali tropa samo koga motorot e optereten pri 2500 vrtezi ili sekogas dodeka vrti?

1. Ima mnoogu malo protekuvanje na maslo kaj dihtunzite samo na edno mesto, no epten minimalno. Ne sum zabelezal pogolemo trosenje na ulje.

2. Drzaci na motor, mozno e, ne znam, za drugite raboti treba nekoj da pogledne.

3. Tropa i pri naglo oopteretuvanja nad 2500, no i koga vrtezite se odrzuvaat konstantno na 2000, 2500, 3000 itn. Rezonanca e. Na avtopat na 120 na nekade okolu 3000 obrtai mnogu buci. Koga ke dodadam gas ke ja snema, koga ke ja zadrzam, pak ke se pojavi.

Ajde ako ima nekoj zainteresiran neka vidi i slusne :)

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 901
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #12 на: 22 Јули 2014, 00:43:01 am »
c2c4, имаш ПП :)

Отсутен c2c4

• Почетник
  • *
« Одговори #13 на: 22 Јули 2014, 09:59:58 am »
c2c4, имаш ПП :)

Прочитано, thanks

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #14 на: 22 Јули 2014, 10:29:22 am »
држачот за моторот (исправан, швајцуван).

Јас би почнал прво од ова па би одел понатаму...
Не може да се слушне вистинскиот од клипот, па така да најдобро е некој да го слушне во живо и да ти каже што би можело да биде..
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.