Автор Тема: Зелен картон  (Прочитано 31883 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
Одг: Зелен картон
« Одговори #90 на: 24 Април 2020, 11:18:05 am »
Е арно де. Ќе си извадам ако треба. Несакам да заразувам народ ако сум болен!

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7107
« Одговори #91 на: 24 Април 2020, 12:16:02 pm »
Daj boze da bide taka, ali uz pat ke treba i kartonce za proverka deka nemas Covid :D
Natamu ide rabotava

А со СИДА ќе пуштаат ?

Муабетот е дека има и пострашни од Ковид19 ама не се битни тие.

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1149
« Одговори #92 на: 24 Април 2020, 13:42:24 pm »
Абе а уште ојте Грчка.....Ебаве патриотите.  Јас на пример си идам кај брќава во Драч. Топ. Најчесто викендашки, немам гз 7-10 дена да лежам на плажа. Ко помлад пред да се оженам пред некој 5-6 години, цепав со мотор..после тоа седнав на г'з ама 7 дена на едно место тешко.

Отсутен Festool

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 155
  • woodworker
    • Drvodelec.mk
« Одговори #93 на: 06 Октомври 2020, 13:08:15 pm »
https://rs-lat.sputniknews.com/vesti/202010051123521199-zeleni-karton-potrebna-samo-severna-makedonija/

"Severna Makedonija je jedina zemlja sa prostora bivše SFRJ gde je još potreban zeleni karton, međunarodna isprava kojom se dokazuje da vozilo poseduje osiguravajuće pokriće u toku njegove upotrebe u inostranstvu i eventualne štete pričinjene upravljanjem vozilom. Ćirić napominje da je neophodno da i ona postane potpisnica Multilateralnog sporazuma kako bi posedovanje zelenog kartona bilo nepotrebno."

Пак ние последна дупка на свиралото.

Присутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1800
« Одговори #94 на: 06 Октомври 2020, 13:10:45 pm »
Нека не се жалаат србиве, мислам дека 10-15 евра е кај нив зелениот картон. Кај нас е  60 со 90 евра :D

А башка што годинава не закрпија и никаков поврат не направија. Јас со зелениот картон јадев едно гиро до Лерин и толку. Да не речам најскапото гиро :)

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3524
« Одговори #95 на: 06 Октомври 2020, 13:11:18 pm »
Катастрофа сме.
Место да направат фиксно на пример 600ден. секој да плаќа за превод на полиса, пари кои би се слевале во државен буџет. И да нема сакам, не сакам, секој што регистрира возило мора да си плати фиксна давачка и решен проблем, ама...

Отсутен Festool

• Јуниор
  • **
  • woodworker
    • Drvodelec.mk
« Одговори #96 на: 06 Октомври 2020, 13:15:41 pm »
Јас како што читам тоа што напишале србите, треба да сме потписници на некој договор, и нема да треба, зошто не сме, и зошто дремат? Пак штитат бизниси изгледа.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #97 на: 06 Октомври 2020, 13:19:48 pm »
Катастрофа сме.
Место да направат фиксно на пример 600ден. секој да плаќа за превод на полиса, пари кои би се слевале во државен буџет. И да нема сакам, не сакам, секој што регистрира возило мора да си плати фиксна давачка и решен проблем, ама...
Да бее, зошто да плаќам Зелен за колите што немаат намера да излезат преку граница?

3 коли х 600 = 1800
Не им давам, ќе си платам 3.600 за едната само.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3524
« Одговори #98 на: 06 Октомври 2020, 13:22:28 pm »
Катастрофа сме.
Да бее, зошто да плаќам Зелен за колите што немаат намера да излезат преку граница?

3 коли х 600 = 1800
Не им давам, ќе си платам 3.600 за едната само.
И ти си у право.

Отсутен Festool

• Јуниор
  • **
  • woodworker
    • Drvodelec.mk
« Одговори #99 на: 06 Октомври 2020, 13:23:46 pm »
Вест од 2019: https://kariera.mk/article/5136/gragjanite-kje-pochekaat-za-poevtin-zelen-karton

"Македонија има рок до крајот на годината да ја усогласи законската регулатива со директивите на ЕУ, со кои, меѓу другото, се предвидува подготовка на нов закон со кој ќе се овозможи зелениот картон да се спои со полисата за автоодговорност, но како што оценуваат упатените, најверојатно и тој рок нема да биде испочитуван."

"Нема никакви промени. И покрај најавите дека до крајот на годината Македонија ќе треба да ја усогласи законската регулатива со директивите на ЕУ, засега немаме добиено никакви насоки за евентуална промена. Но тоа не значи дека не би можело да се случи во скоро време – велат од Националното биро за осигурување."

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7067
« Одговори #100 на: 06 Октомври 2020, 13:23:59 pm »
А замисли ако ти воведат данок на луксуз и регистрација на 2 кола да е +50% а на 3 +100%

Отсутен Мартин_91

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 450
« Одговори #101 на: 06 Октомври 2020, 15:36:40 pm »
Нема да ја регистрирам третата, пак ќе сум во ќар 50%. Шо ги е*ам.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7107
« Одговори #102 на: 06 Октомври 2020, 22:27:05 pm »
Вест од 2019: https://kariera.mk/article/5136/gragjanite-kje-pochekaat-za-poevtin-zelen-karton

"Македонија има рок до крајот на годината да ја усогласи законската регулатива со директивите на ЕУ, со кои, меѓу другото, се предвидува подготовка на нов закон со кој ќе се овозможи зелениот картон да се спои со полисата за автоодговорност, но како што оценуваат упатените, најверојатно и тој рок нема да биде испочитуван."

"Нема никакви промени. И покрај најавите дека до крајот на годината Македонија ќе треба да ја усогласи законската регулатива со директивите на ЕУ, засега немаме добиено никакви насоки за евентуална промена. Но тоа не значи дека не би можело да се случи во скоро време – велат од Националното биро за осигурување."
Годинава не ми ни треба зелен, 100 евриќи чист ќар, уште 800-1000 евриќи што не идам на одмор, па уште 300-400 што не морам у шопинг у Солун, па уште 600-700 што нема скијање.....

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43792
  • Il Moderatore
« Одговори #103 на: 06 Октомври 2020, 22:40:26 pm »

Годинава не ми ни треба зелен, 100 евриќи чист ќар, уште 800-1000 евриќи што не идам на одмор, па уште 300-400 што не морам у шопинг у Солун, па уште 600-700 што нема скијање.....

Се збогати а? ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #104 на: 06 Октомври 2020, 23:00:17 pm »

За 10 години ганц нова Октавија ;D

Ако не ја прекрстат дотогаш ;D