Каиши+водна пумпа мораш да смениш. Уште еднаш да ти нагласам последново, водна пумпа. Бидејќи незнам каква ти е сегашната, некои модели на 16в ЈТД доаѓаа со водна пумпа со пластични перки и имало случаеви да заглави перката (јбг пластика и метал не е исто) а со тоа и каишот па да го скине. Моторот нема да се оштети освен некои rockers кои служат за тоа, дихтунг и нов сет каиши. Така да не си играј оваа работа си требал да ја имаш во предвид. Може да те служи и две години а може да ти се скине и во 2 км. Коцка.
Моторот ЈТД е поприлично чест, не бара некои специјални алатки, али се е до мајсторот. Понудата можеби е добра но тие пари што ќе ги заштедиш обично ќе ги дадеш во продавницата каде ќе купиш делови. Запомни, мајсторите обично имаат некој попуст кај дилерите што ти никогаш нема да го добиеш. Па така може да се случи на крај сметката да биде иста.
Што се однесува до масло и филтри, не постанувај премногу алфахоличен, тоа е мотор кој што е најнормален како и повеќето комон реил дизели (истиот го има и во Фиат, Сузуки, Опел, Сааб), некои ставаат 10-40, јас ставам 5-40 заради ладните зими, од понудата кај нас јас би ти препорачал (во ценовен ранг до 3500 ден за 5л 5-40) Селениа како фабрички препорачано, Ликви Моли, Фукс Титан, некои го фалат Петронас, Тотал Кварц 9000 ... Мобил и Кастрол се малку поскапи, али генерално гледај да е оргинал и фул синтетик. Исто така, многу важно е кај секој современ дизел, уљето да се менува на време ако не сакаш да репарираш турбина. Дизелот по правило го прља уљето повеќе од бензинците, посебно при градско возење. Па така имаш еден совет за интервали на менување. Под претпоставка дека си купиш квалитено фулл синтетик уље интервалите би требало да изгледаат вака
- претежно градска вожња, 10.000 км или 14-16 месеци
- пола пола, 15.000 км или 14-18 месеци
- генерално отворен пат, 20.000 км или 24 месеци
Филтрите се како да ти кажам, битна работа али води се од девизата да ги менуваш редовно отколку да купиш некои квалитетни (Ман или Хенгст) па да заборавиш кога си ги сменил. Имаш некои брендови што имаат коректна цена и добар квалитет, али ако сакаш екстра ги прочита претходно најдобрите.
Кажи ми, ја проверуваше Алфата пред да ја купиш на сервис? Ја штекнаа на ПЦ? Каде ја носеше?