Официјално не важат веќе книшките.
https://www.slobodenpecat.mk/stapi-vo-sila-noviot-zakon-za-soobrakaj-namaleni-kazni-no-i-poveke-mozhnosti-za-odzemane-vozilo-ili-dozvola/
Возачката престанува да ми важи на 02.02.
Закажав за нова пред недела дена, за утре во 10 часот и 12 минути (!).
Спремен се, со барања на компјутер искуцани, копии од лична карта и возачка, пополнети барање и пријава (!) за нова возачка книшка, слики, се-се.
Гледам што треба од веб страната на МВР.
Сабајлево, викам "ај јави се, прашај да не ти фали нешто, да не те враќаат утре". Се јавувам во МВР Гевгелија, ми кажува, се што ми е спремно, во ред ми е и плус ПОТВРДА ЗА КРВНА ГРУПА. Му викам за шо ми е, ја пишува на возачката, А+. Е па, треба, ми вика. Каде да ја барам? Во здравствена книшка, ми вика.
Отворам книшка, не пишува нигде.
Прашувам за возачка книшка, ми вика не треба, ако имаш. Имам викам, ама оштетена е, да ја заменам. Нека е така, ми вика. Прашам - да ја фрлам? Не, МОЖЕ ќе треба. #facepalm
Се јавувам во централа во МВР во Скопје, прашувам зошто ми е крвна група кога веќе ја имате во систем, како сте ми ја пишале во оваа возачка? Одговор - е па, треба.
Прашувам за книшка - ааааа, треба, како не. Со новата возачка и нова книшка.
Луд јебе збуњеног. Фасцинантно е колку не знаат, колку не се во тек и колку не се искоординирани. Никој да ти објасни зошто уствари крвна група, кога веќе имам. "Е па, треба" не треба да е одговор на службеник. Излажи, јеби га, "нов закон имаме, нови правилници, сакаме базата на податоци да ја средиме за не дај Боже, бенчмарк од ЕУ ни е...". Ништо. Гола вода.
Се јавувам на матичниот. Викам, крвна група? Ааааа, ќе си платиш и ќе почекаш 3-4 дена за резултат. Викам, каде да одам и колку се плаќа? Види за побрзо на приватниве клиники, 700 денари. ОК, викам, фала лепо.
Се јавувам во две клиники, аха, може, во петок резултати, за Скопје ги праќаме. Викам, колку кошта услугата? 1500 денари. Викам, и вие и овие од МВР, не сте нормални. 1500 мајки да ви се изнаебам. 1500 факин' денари, бе.
Ѕвонам во Општа болница Гевгелија. Добар ден, вака-и-вака. Во ред, кажи ми име и презиме, во петок во 8.30 имаш закажано. Викам, колку се плаќа? 500 денари. Резултат кога? За 2-3 саати, истиот ден.
Ај сеа... Некој нека ми објасни, пошто еве, јас глуп сум и ништо не ми е јасно.