Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 1850390 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #11070 на: 24 Август 2020, 23:11:24 pm »
Од каде па ова?
Не сум сигурен и затоа прашувам.
Не се сеќавам кога беше, и на форумов нешто се пишуваше за тоа.

Едит
https://24auto.mk/vesti/makedonija/spored-noviot-zakon-za-bezbednost-na-soobrakajot-za-ovie-prekrshotsi-se-plaka-kazna-od-400-evra/

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2648
« Одговори #11071 на: 24 Август 2020, 23:22:30 pm »
И јас знам дека книшки и казнени поени веќе не важат.
Ги укинаа тие работи пишувано е по форумот...

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7062
  • хаУс мајстор
« Одговори #11072 на: 25 Август 2020, 01:20:18 am »
Јас мислам дека сеуште не се спроведени новите закони. Да, книшките за казнени нема да важат, а казните ќе се намалуваат.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6445
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #11073 на: 25 Август 2020, 08:20:47 am »
Цитат: Квази портал?
Со предложените измени мандатниот платен налог се заменува со прекршочниот платен налог и во таа насока се бришат дел од одредбите кои се однесуваат на регистрирањето негативни бодови.
...
„Во однос на физичките лица со предложениот текст се врши усогласување во насока на бришење на мандатен платен налог, кој не е предвиден во новиот Закон за прекршоците и за досегашните прекршоци за кои беше предвидено издавање мандатен платен налог предвидено е издавање прекршочен платен налог, изрекување на глоба.

Мислам од пред нова година нема повеќе поени и плаќање одма, мора казна (преку суд?) да ти стигни па можи од тогаш важат 8 дена за пола да ја платиш ако има уште такво нешто.

Ама ете чоекот ќе кажи...

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8692
  • Пичлеме
« Одговори #11074 на: 25 Август 2020, 09:49:33 am »
Ги менуваат работите кога ќе им текни и како ќе им текни и чоек никогаш не е на чисто кој е последниот апдејт кој стапил во сила...
А уште помалку се во тек тие што ги пишуваат казните, па оди разбери се.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #11075 на: 25 Август 2020, 10:06:34 am »
На страната на МВР сеуште стои пречистениот текст од 2018 година согласно кој кој важат негативните бодови.
Ако има законски измени мoже да не се стапени во сила, а дали воопшто се донесени ме мрзи да барам во Сл.Весник.

https://mvr.gov.mk/zakon/30

....или па толку им е апдејтирана страната. :)

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1789
« Одговори #11076 на: 25 Август 2020, 10:14:07 am »
Вчера на пешачкиот остров кај Стар паркиран некој нов бел тетовски мерцедес (прилично грд па не забележав дали беше ЦЛА или нешто друго, помал беше), а газдите ропаци нормално седнати во кафичот. Кога преминував на пешачкиот, во истиот момент преминуваше и полицајка (млада али небитно, со овластувања беше). Само што се доближи до мерцедесот, "Bosssii" кликна (најверојатно на копче за заклучување) на даљинското и колава свирна за да ја испровоцира џандаркава, а оваа ништо. Боссси уште еднаш премава за да свирни и џандарката пак ништо, како невидлива да беше колата за неа.

Добро за што ги плаќа(ме)ат? За да се прават на будали кога забележуваат прекршоци, да не постапуваат ни кога ги провоцираат, да замижуваат пред хаосот во сообраќајот? Стварно не ми е јасно. Ако немаш стискаец оди работи друго, не туку се срами пред народот.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1763
« Одговори #11077 на: 25 Август 2020, 10:27:17 am »
Вчера на пешачкиот остров кај Стар паркиран некој нов бел тетовски мерцедес (прилично грд па не забележав дали беше ЦЛА или нешто друго, помал беше), а газдите ропаци нормално седнати во кафичот. Кога преминував на пешачкиот, во истиот момент преминуваше и полицајка (млада али небитно, со овластувања беше). Само што се доближи до мерцедесот, "Bosssii" кликна (најверојатно на копче за заклучување) на даљинското и колава свирна за да ја испровоцира џандаркава, а оваа ништо. Боссси уште еднаш премава за да свирни и џандарката пак ништо, како невидлива да беше колата за неа.

Добро за што ги плаќа(ме)ат? За да се прават на будали кога забележуваат прекршоци, да не постапуваат ни кога ги провоцираат, да замижуваат пред хаосот во сообраќајот? Стварно не ми е јасно. Ако немаш стискаец оди работи друго, не туку се срами пред народот.

Знаеш ли дека полиција не смее да влезе во одредени места со албанско население бидејќи летаат закани по живот а државата не ги штити полицајците. Друго, имаме шерифи поврзани со партии, следствено со мафијата во МК што никој не смее да ги чепне, државата не ги гони а очекуваме полицајка да ги гони. Полицијата има страв од тие, затоа што на крај полицијата настрадува а не шерифите.

За да имаме храбра полиција, прво едно 2/3 тини од политичарите треба да лежат затвор, па после државата со нов кадар да може да ги осуди шерифите. Само така се доаѓа до состојба каде полицијата ќе постапува согласно законот, се додека имаме корупција, и да сакаат не можат ништо.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8692
  • Пичлеме
« Одговори #11078 на: 25 Август 2020, 10:41:03 am »
Полицајките не преземаат мерки, се плашат од некаде да не се појави пајак па да се удрат во пајакот :)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5554
« Одговори #11079 на: 25 Август 2020, 11:14:20 am »
Прашав полицаец сеа(ги фатив вкафич на пауза) не важеле повеќе тие налози,  требало да чекам да ми стигни дома дали за на суд или за плаќање, прашав и колку време од прилика  ми рече можи два месеци можи и 5 да фати.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2648
« Одговори #11080 на: 25 Август 2020, 15:40:39 pm »
Работи и штеди за тоа време ќе си заштедиш и за нова кола не па за казната. 😁  Само пази да не направиш уште некоја додека да ти стигне оваа

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20114
« Одговори #11081 на: 25 Август 2020, 17:49:07 pm »
Прашав полицаец сеа(ги фатив вкафич на пауза) не важеле повеќе тие налози,  требало да чекам да ми стигни дома дали за на суд или за плаќање, прашав и колку време од прилика  ми рече можи два месеци можи и 5 да фати.

Ако не е сменет законот може да кажуваат многу работи полицајците.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7062
  • хаУс мајстор
« Одговори #11082 на: 25 Август 2020, 18:24:55 pm »
Не е сменет сеуште, сега прашав. Книшките сеуште важат
Мал Едит.

Ако не е сменет законот може да кажуваат многу работи полицајците.
Чекај покана за на суд.
« Последно менување: 25 Август 2020, 18:33:16 pm зоки-златен »

Отсутен ivanxh

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 610
« Одговори #11083 на: 16 Септември 2020, 23:19:09 pm »
Ме упецаа со 76 (можеше бетер да биде, среќен сум со ова) денеска на Словенечка, треба да чекам покана за на суд и најверојатно 45 евра ќе биде казната. Бидете внимателни периодов лудница е со џандари, штета што ете и на моја кожа морав да осетам али тоа е.

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1000
« Одговори #11084 на: 17 Септември 2020, 00:56:34 am »
Како така погана за на суд? Не ти пишува 45 на казната што ти ја дадоа?