Автор Тема: Перење возила  (Прочитано 749298 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Перење возила
« Одговори #210 на: 25 Февруари 2015, 00:52:14 am »
Неможиш да влезиш а да не се извалкаш.. ај иди пролет ќе ја средиме цакум пакум  ;D

ама теба изгледа ти фали поткрилото а? за вака да излезе на браник каловини, или ти фали цело или дел од предната страна на поткрилото...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #211 на: 27 Февруари 2015, 10:11:02 am »
Пред крајот на минатото лето - не прашувајте како: многу глупа ситуација - го искршив поткрилото напред десно. Бидејќи морав итно да патувам за Кавала, земав набрзинка го извад... откорнав целото и тргнав на пат - се плашев дека спонтано ќе се дораспадне дур возам на аутопут, па си мислев подобро ја веднаш да го извадам и да возам така отколку да се распаѓа при стодватриес на саат.

Нејсе, неодговорна будала каков што сум, работава ај денес ај утре и си остана колата без поткрило цела есен и цела зима, со околу 10.000 км низ селски калуштини вирови и чуда.

Сега моторот е толку уговнет, тоа е чудо едно. Секаде - ама баш секаде - има слој од неколку милиметри исушена кал. Мислам дека не може да биде попрљав отколку што е. Капацитетот за примање кал на енџин компартментот е искористен во целост.

Што да правам?

Дали можам да ујебам нешто доколку просто ја паркирам колата у двор, отворам хауба и удрам едно убаво бањање со умерен млаз (техника палец на цревото)?

На што треба да внимавам?

Како да постапам? Дали, можеби, е најпаметно да ја носам колата кај некој професионалец за таа работа? Ако да - каде?

ЕДИТ Oние ко таписончиња кои ги има насекаде околу моторот кои се као за звучна изолација се тотално, тотално умочени у кал. Дали има шанси да се доведат во ред, или да набавувам нови?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #212 на: 27 Февруари 2015, 10:14:43 am »
Да ја однесеш на миење мотор најпаметно... А ако се одлучиш за сам тогаш покриј го акумулаторот и компјуерот со најлон и миј. Што ќе излезе-излезе.

Каишите не почнале да лизгаат до сега?

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #213 на: 27 Февруари 2015, 10:16:06 am »
Ваљда не, ја не осеќам ништо. Моторот си звучи и си работи најнормално. А каишите се скроз изложени на вода и кал, убаво се гледаат позади предното десно тркало како вртат дур работи моторот. 10.000 км не се никако заштитени.

Да ги мењам и нив за секој случај?? Или ако нема симптоми - да ги остаам?

Сакам да го доведам во ред аутото да го стокмам ко што треба.

ЕДИТ

Да ја однесеш на миење мотор најпаметно...

Да препорачаш некој?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #214 на: 27 Февруари 2015, 10:19:21 am »
Тешко прашање и голема одговорност е миење мотор. Немам препорака, sorry.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #215 на: 27 Февруари 2015, 10:20:20 am »
Јас мотор еднашка сум перел и ме кошташе плус 150 евра зашто инстантно рикна сервото.  Никогаш повеќе.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #216 на: 27 Февруари 2015, 10:22:19 am »
А да го остаам ко што е, само да ставам ново поткрило и да ги сменам теписончињата и каишите??

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #217 на: 27 Февруари 2015, 10:33:21 am »
Најдобро не го чепкај, со влажна крпа да го поминеш ама да внимаваш да не чепкаш кај што има џекови и сл.
Тоа ти е доста ебавање и пипава работа...

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #218 на: 27 Февруари 2015, 10:34:49 am »
Се плашам дека ако има некои делови кои можеби се предвидени да оддаваат топлина - сега се прекриени во дебел, фин слој на топлински изолатор... Тоа ме плаши.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #219 на: 27 Февруари 2015, 10:38:21 am »
Земи со четка не многу груба и симни го дебелиот слој на кал.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #220 на: 27 Февруари 2015, 11:09:30 am »
Се плашам дека ако има некои делови кои можеби се предвидени да оддаваат топлина - сега се прекриени во дебел, фин слој на топлински изолатор... Тоа ме плаши.
Тие делови се викаат хладњак.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #221 на: 27 Февруари 2015, 11:28:08 am »
Да, но можеби (не знам) има и некои други џиџиња... цевче вакво, плочка онаква, панече шманелче шк ја знам... има делови кои се во метални куќишта, тоа метално куќиште речиси 100% сум сигурен дека - меѓу другото - е предвидено и да оддаваа топлина

ништо, ќе ја носам изгледа у „нисан“колата „на ви ја, средете ја и кажете колку треба“

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #222 на: 27 Февруари 2015, 13:48:25 pm »
Najpametno ;D

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #223 на: 28 Февруари 2015, 20:14:11 pm »
И како што реков, еве едно кратко никакво видео од China Foam Lance кој го порачав и ми стигна. Денес го тестирав за прв пат и мислам дека си вреди. Активната пена која ја користев е од Мафра Jedy 2 Super Foam 1:50.

Бонус:
со оглед на двете мачиња што едвај чекаат да дојде колава со топол мотор и да му ја легнат под хауба денес
и моторот го светнавме со помош на Pulimax, Diamant Plast Four, Silicon spray за гумиците и добра четка.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #224 на: 28 Февруари 2015, 20:19:32 pm »
Odlicna rabota :D