Автор Тема: Перење возила  (Прочитано 750193 пати)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
Одг: Перење возила
« Одговори #3405 на: 22 Март 2023, 11:42:36 am »
@Mario

Милион муабети има за тоа што-како-со што, ама чим викаш си се збунил, тоа е веќе друго и заслужува објаснување, колку можеме да помогнеме.

Неколку работи прво:

- што точно подразбираш под "со сите нишани"?
- што поседуваш од алат?
- што поседуваш од хемии?
- колку време и нерви имаш да посветиш на перење "со сите нишани"?
- се работи за комплет (внатре, надвор) или само надворешно?
- заинтересиран си за заштита на лак или само перење (битно е и каква заштита)?
- колку пари ти се вложуваат (дали основно ниво некое, средно, висок квалитет и сл.)...

Па да почнеме со ред и полека... :P

@Cranium

90% од продуктите низ видеата не му се достапни, односно ќе треба да му се понуди алтернатива.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #3406 на: 22 Март 2023, 12:25:53 pm »
Цитат
- колку време и нерви имаш да посветиш на перење "со сите нишани"?

Ова е у ствари најбитното ;)

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5930
« Одговори #3407 на: 22 Март 2023, 12:51:37 pm »
Ако немаш сопствен вап, џабе пари фрлање понатаму.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Mario

• Почетник
  • *
  • Пораки: 29
« Одговори #3408 на: 22 Март 2023, 14:41:24 pm »
Пошто се работи за ново возило од 2022 год и едно од 2018 ( релативно ново ) ми требаат насоки првенствено околу тоа што треба да се користи надворешно.
Досега возилото беше носено во перална, но поради преголем мерак и доволно време одлучив тоа задоволство да биде мое. Спремен сум се да обезбедам за сите постапки и третмани.
 1, Околу прашањето што поседувам од алат - Вап
 2, Хемии / средства - Ништо во моментов, заради тоа што незнам што се ке ми треба.
 3, Првенствено и најбитно ми е надворешноста, внатрешен ентериер кожа и останато исто.
 4, Околу заштита на лак, дали треба сега да се користи и што да користам би ми било во интерес некој да ме советува и околу тоа.
 5, Во врска со вложување на финансии за одржавање на возилото не би штедел ( среден -  (висок квалитет )
 Пак ке се повторам.
Човек кога незнае, подобро е да праша, одколку да си направи штета која ке го кошта многу ( од незнаење и правилно третирање ), затоа сум спремен да ја прифатам секоја препорака која знам дека ке биде искрена и добронамерна.

Отсутен avocado

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 115
« Одговори #3409 на: 22 Март 2023, 15:11:43 pm »
Пошто се работи за ново возило од 2022 год и едно од 2018 ( релативно ново ) ми требаат насоки првенствено околу тоа што треба да се користи надворешно.
Досега возилото беше носено во перална, но поради преголем мерак и доволно време одлучив тоа задоволство да биде мое. Спремен сум се да обезбедам за сите постапки и третмани.
 2, Хемии / средства - Ништо во моментов, заради тоа што незнам што се ке ми треба.
 3, Првенствено и најбитно ми е надворешноста, внатрешен ентериер кожа и останато исто.
 4, Околу заштита на лак, дали треба сега да се користи и што да користам би ми било во интерес некој да ме советува и околу тоа.
 5, Во врска со вложување на финансии за одржавање на возилото не би штедел ( среден -  (висок квалитет )
 Пак ке се повторам.
Човек кога незнае, подобро е да праша, одколку да си направи штета која ке го кошта многу ( од незнаење и правилно третирање ), затоа сум спремен да ја прифатам секоја препорака која знам дека ке биде искрена и добронамерна.

« Последно менување: 22 Март 2023, 15:19:45 pm avocado »

Отсутен avocado

• Јуниор
  • **
« Одговори #3410 на: 22 Март 2023, 15:18:24 pm »
 Пак ке се повторам.

Ke si zemes penomat za vap
1. Aktivna pena ( spored mene bez vosok )
2. Shampon za racno perenje ( bez vosok ) i nekoja mikrofiber rakavica
3. 2 kofi, vo edna ke stavis shampon vo druga ke plaknis  ( 2 bucket method )
4. Vosok ili nekoj sealant za zastita, tuka imas mnogu izbor, dali pasta vosok dali tecen vosok, dali keramicki sprej sealant.
5. Golema mikrofiber krpa za brisenje karoserija.
6. Sredstvo za bandazi, mozes da zemes i cetka za bandazi, i isto taka ubavo istrlaj gi gumite posto ako stavas sredstvo za sjaj na gumi ako ne se ispereni ubavo ne drzi.
7. Za enterier ke zemes cetka meka  i interior cleaner, a za koza ima cetka so meki vlakna i cistac za koza, posle cistenje na koza preporaclivo e da se namaze so krema za koza, isto taka i plastikite vo enterier da se zastitat  so sredtsvo za plastika od UV.
8. Sredstvo za stakla sum koristel i obicno doma sto brises prozori, bitno krpata da ne ti ostava tragi  posle brisenje, ima mikrofiber za stakla.
9. Nekolku mikrofiber krpi ke ti trebaat dosta za enterier i za nadvor za nekoi sitnici.
Jas ne sum profesionalec ova e nekoja moja rutina od prolet do esen koga peram doma, zimvo vreme samousluzna  ;D
Ako nekade gresam slobodno ispravete me  ;D
Najubavo ke naucis i ke vidis sto kako se koristi so gledanje youtube videa od solidni detaileri. Jas vo slobodno vreme na rabota si gledam videa kako relaksacija mi e.
Jas licno ne koristam striktno eden brend sekogas zimam i isprobuvam razni proizvodi, bi ti preporacal meguiars, carpro od @Dejan Gj, sonax, turtlewax, mafra, i odredeni proizvodi od grass.
Koga imas vreme razgledaj gi ovie kanali na youtube
Vermijl Car Detail
Pan The Organizer
IMJOSHV - Car Detailing and Reconditioning Tips

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7220
  • French diamond
« Одговори #3411 на: 22 Март 2023, 15:53:24 pm »
Како сакаш пери ја, пак ќе има микро гребаници. Гледај само да не трљаш со четка

Отсутен avocado

• Јуниор
  • **
« Одговори #3412 на: 22 Март 2023, 16:05:24 pm »
Како сакаш пери ја, пак ќе има микро гребаници. Гледај само да не трљаш со четка
Da da mora da ima mikrogrebanici, samo so pazlivo perenje ke gi namali kolku tolku

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #3413 на: 22 Март 2023, 19:56:11 pm »
Со добар вап, квалитетно предперење и наместо контактното да се прави со сунѓер или мф ракавица, да се прави со 5-6 40х40 мф крпи (панел минеш, фрлаш крпа), ризикот од гребење го намалуваш за 95%.

Така не ти ни требаат две кофи.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #3414 на: 22 Март 2023, 23:34:57 pm »
Sovet za odrzuvanje na koza vo kola, od patalec.
Dobro sredstvo za cistenje, preporaka Geyon leather cleaner.
Potoa ne treba mackanje so kremi, samo steti i lepi prljavstina.
Ednino ako imas cista natural koza netretirana so zastita, mada 95% od kolite se zastiteni kozi i sto i da mackas nema da dopre do kozata.
Eventualno ako osetis deka e presuva, ednas godisno so nekoja krema , da upie ako nesto moze i potoa da se prebrise komplet visokot da se simne sve sto e visak.

Po detalno cistenje obavezno stavi impregnator za koza.
Ako go najdes na ebay L1 Leather Guard AB e top.
Ako ne, togas od Geyon leather coat. Koga ke se stavi ovoj vtoriov edno vreme taka malce se oseka slojot ali ok e.
Postapkata cistenje pa impregrnacija ja povtoruvas dva do tri pati godisno i kozata ke ti ostane kako nova.
Ova e pogotovo vazno za svetlji boi na koza.
Impregnacija pod obavezno.

Отсутен avocado

• Јуниор
  • **
« Одговори #3415 на: 27 Март 2023, 22:22:47 pm »
Se podnoviv malku  ;D

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #3416 на: 27 Март 2023, 22:25:37 pm »
Ајде де...

Тука, кај нас, или странција?

Отсутен avocado

• Јуниор
  • **
« Одговори #3417 на: 27 Март 2023, 22:29:31 pm »
Ајде де...

Тука, кај нас, или странција?
Srbija, Magna Detailing gi prodavaat vo Beograd, ama rece deckoto deka prakjaat i po kargo/posta niz cela Srbija.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #3418 на: 28 Март 2023, 08:00:36 am »
Убо.

Отсутен MihailAstra

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 62
« Одговори #3419 на: 28 Март 2023, 22:03:06 pm »
Здраво дечки, некој случајно да не поседува или има купено Bosch Advanced Aquatak 160 скоро? Мислење и препорака?