Автор Тема: Перење возила  (Прочитано 909755 пати)

Отсутен Diesel

• Легенда
  • Пораки: 7003
Одг: Перење возила
« Одговори #2865 на: 25 Мај 2021, 13:44:37 pm »
Ова бутка и заштита. Пазете шопрајте.

Отсутен Sarma3

• Почетник
  • *
  • Пораки: 24
« Одговори #2866 на: 25 Мај 2021, 14:01:17 pm »
Toa da, ph12 e

Отсутен Diesel

• Легенда
« Одговори #2867 на: 25 Мај 2021, 14:14:51 pm »
Не го гледам ПХ-то, знам која му е намената.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3076
« Одговори #2868 на: 25 Мај 2021, 14:16:41 pm »
А некоја друга пена? Не планирам на секое перење да ставам восоци.

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

Отсутен Diesel

• Легенда
« Одговори #2869 на: 25 Мај 2021, 14:18:47 pm »
Тоа со @Roci ...

Нек се јави на главна каса.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #2870 на: 25 Мај 2021, 14:21:12 pm »
Imas od carbox. Moje Auto brendot vidov deka imaat ph neutral foam okolu 260 den. Pobaraj na sajt kaj niv. Ako nishto drugo za slikanje i instagram dobra pena ke pravi 😁

Отсутен Cranium

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 979
« Одговори #2871 на: 25 Мај 2021, 14:31:08 pm »
Тоа со @Roci ...

Да го сменам малце @Roci, еве ви солидна пена http://carwash.mk/Neve

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3076
« Одговори #2872 на: 25 Мај 2021, 15:08:54 pm »
Тоа со @Roci ...

Да го сменам малце @Roci, еве ви солидна пена http://carwash.mk/Neve
Имаше пишано мислам роци дека не бил задоволен од оваа.

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #2873 на: 25 Мај 2021, 15:31:17 pm »
@Dule_  изгледа имаш малку нереални очекувања од пената.

Ако бараш пх неутрал како што е Неве и ред други нема многу голем ефект да имаш во чистењето, ама восокот ќе ти преживее гарантирано. Ако сакаш да ти чисти ќе земеш Карпро Лифт, ама ќе се збогуваш со восокот после две перења. Нема измеѓу

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2806
« Одговори #2874 на: 25 Мај 2021, 18:48:17 pm »
I jas si mislev so aktivna penja cuda ke praam.
Ama si nauciv prerejki dur sam ne uvidov i se uveriv vo toa sto go pisuva na upatstvata. :)

Aktivnite peni se site nameneti za pred - perenje i na site pisuva pre-wash, i podrazbiraat perenje potoa odnosno zavrsno racno so sampon.
Poentata e da simnes prljavstina i razna kontaminacija koja inaku brzo bi ja izgrebala bojata/lakot ako se pere direkt so sampon.

Ne sum probuval mnogu penji ama toa sto sum probal so ph11 i ph 12 sekogas baralo i perenje racno so sampon.
Znacu za ph neutral ic da ne praime muabet. Ako i ima nekoja aktivna penja koja bas sve vadi od prva, pre ne bi koristel takva hemija.

Nema dve vo edno, kolku i da site posakuvame. Koga i da sum probal nesto da zabusam, pak na kraj za da ja zavrsam rabotata kako treba i da sum zadovolen so rezultatot samo cekor po cekor. A za toa treba vremeeee :)

Koj e meraklija i ima zastita na kolite najdobro e ph neutralna penja pa potoa neutralen sapon. Eve i sam na sebe sovet si daam, sledno mi e da kupam ph neutralna aktivna pena sega koga veke dojde leto.
Po sekoe predperenje i perenje nekoe brzo vozoce (bez razlika dali i kakva zastita ima) ubavo ke ja lici a i ke bide kolku tolku bariera nekoja pomegu dve perenja.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #2875 на: 25 Мај 2021, 20:19:37 pm »
Vo svetov, a pod svet podrazbiram USA kako zemja so najrazviena autodetailing industrija veke na golemo pocnuva napustanje na prewash foam. Se svestija i tie deka osven za instagram, mn korist od toj prewash nema.

Отсутен Diesel

• Легенда
« Одговори #2876 на: 25 Мај 2021, 20:26:33 pm »
Vo svetov, a pod svet podrazbiram USA kako zemja so najrazviena autodetailing industrija veke na golemo pocnuva napustanje na prewash foam. Se svestija i tie deka osven za instagram, mn korist od toj prewash nema.

А бе бегај таму, си го гледал Иван Брко кај Панчо...

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #2877 на: 25 Мај 2021, 20:34:33 pm »
Toj e glaven, ama i mn drugi faci se osvestuvaat 😁

Edit: @Diesel  Mnogu mu se logichni muabetite na Ivan Brko. Najdi go i negoviot kanal. Plus se tesham sho nemam vap i foam lance 😭😁 So Panco bese posledna emisija vo niza takvi 😁
« Последно менување: 25 Мај 2021, 20:43:41 pm Inter1 »

Отсутен Diesel

• Легенда
« Одговори #2878 на: 25 Мај 2021, 21:10:52 pm »
Ајван ми е и малку контрадикторен.

Вика, со вапот само ја тркалаш нечистотијата врз лакот и така го гребеш. Добро. Водата не подмачкува, аха ОК.

После вика дека уствари и фазата на предперење со активна пена не помага при тоа. А тука и покрај водата, имаш и пена за подмачкување, за која подоцна вика дека задржува нечистотија во меурчињата во кофата. Штом ја држи во кофата, логично е уште подобро да ја обвива при плакнење.

Е на крај, ринслес перење е најдобро. А уствари, истата работа е, само унапредена технологија и наводно "поефикасна".

Во исто време е многу сувопарен и несигурен - "snow foam PROBLABLY doesn't do much". Значи, не сите активни пени имаат исти својства да дадат добар резултат.

Сувопарен, во смисла дека одма отпиша се друго, освен ринслес хемии. А и кај тие производи, има ефикасни и не толку ефикасни, како кај активната пена. Не значи дека ако е малку застарена метода е веднаш и лоша метода.

А искрено, и прекардашуваат. Според нив, и кога ја гледаш колата, таа се гребе.

Јебем ли га, јас сум болен по колата. Ама, ова веќе оди во апсурд. Апсурд пошто НЕ ПОСТОИ начин да ја заштитиш колата. Колку сакаш мазни ја, не two bucket метод, не не знам какви крпи или blow drying, секако го оштетуваш лакот, само процентот е помал. И на крај, ќе дојде некој сељак / сељанка со фармерките ќе си седне на крило. И чао. Ринслес уаш тука не помага.

Да имам некоја garage queen, ајде, пеки. Ама, вака, за дејли... Нон-сенс е веќе.

Па на крај, тие што форсираат waterless wash...

« Последно менување: 25 Мај 2021, 21:16:32 pm Diesel »

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1729
« Одговори #2879 на: 25 Мај 2021, 22:48:48 pm »
Омилен лик ми си на форумот!  ;D