Автор Тема: Перење возила  (Прочитано 884553 пати)

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Одг: Перење возила
« Одговори #2700 на: 19 Февруари 2021, 13:48:54 pm »
Епа добро де. За рачно пумпање добра пена ти прави. Обично повеќе шампон треба да ставиш, топла вода, малку истреси го пеноматот и тоа е тоа.  Јас те сфатив дека воопшто не ти прави. Секогаш може и подобро, ама јбг рачно е си има лимит и многу е мачно. Инаку нека ти кажат тука некој кој има MJJC пеномат мислам се викаше од али, со кои приклучоци да го земеш и ќе имаш топ пена. За овој FJ 6 Пеномат немам инфо, ама фирмава е добра така да би требало и тоа да е супер.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3914
« Одговори #2701 на: 19 Февруари 2021, 13:58:29 pm »
Ima li raspolozen nekoj od dezurnite peraci da delime tubice ( ubava ) aktivna pena so rozeva boja od firmata fraber? 5litra nesto sitno pod 1000 denari

https://www.fra-ber.it/en/shop/car-motorcycle-caravan/professional/car-wash-motor-wash/foam-shampoo/for-self-service-systems-en/shampoo-color-eco-fucsia-2/

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1030
« Одговори #2702 на: 19 Февруари 2021, 20:27:04 pm »
Земав пред некое време https://carbox.mk/product/prskalka-alta-7000-viton-al4020f-007491/ и пробав со неколку шампони. Незнам што грешка правам ама никако да ја погодам смесата да ја испере колата како што треба. Последно земав Grass Active Foam Pink ама и со тоа не ја бива, а овие демек најдобри биле. Може треба појака хемија да се земе ?

Ми се смачи и од пумпање на ова па ке си земам некое вапче со пеномат напред. Може да се најде вапче за 200е со додаток пеномат ? Имам јак вап за перење, овој ке служи за расфрлање на пена.

Active foam pink e висок ph за отстранување органски соединенија (бубачки, мрснотии), за неоргански соединенија како што е прашина, road film итн. многу подобро чисти низок ph.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1161
« Одговори #2703 на: 19 Февруари 2021, 21:17:47 pm »
Земав пред некое време https://carbox.mk/product/prskalka-alta-7000-viton-al4020f-007491/ и пробав со неколку шампони. Незнам што грешка правам ама никако да ја погодам смесата да ја испере колата како што треба. Последно земав Grass Active Foam Pink ама и со тоа не ја бива, а овие демек најдобри биле. Може треба појака хемија да се земе ?

Ми се смачи и од пумпање на ова па ке си земам некое вапче со пеномат напред. Може да се најде вапче за 200е со додаток пеномат ? Имам јак вап за перење, овој ке служи за расфрлање на пена.

Active foam pink e висок ph за отстранување органски соединенија (бубачки, мрснотии), за неоргански соединенија како што е прашина, road film итн. многу подобро чисти низок ph.

И да знаеш дека само бубачки чисти од таблица. :D

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2754
  • Шалабајзер
« Одговори #2704 на: 19 Февруари 2021, 21:48:07 pm »
Дечки, дома имам слаб притисок на вода, мислам не е да шихти ко хидрофор или слично, ама летно време е утепано. Е сеа, планирам пролетва да си купам вапче, па да си прашам дали би му сметало до толку на вапчево што имам слаб притисок или се додека има вода не би било проблем?

Sent from my iPhone using Tapatalk
No turbo, no fun :)

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #2705 на: 19 Февруари 2021, 22:04:44 pm »
voobicaeno vikaat i vo kofa mozes da go stavis crevotoza voda i ke raboti, da ke raboti ama poslabo, mislam deka barem da imas 1 bar ke si siska bez problem, vap-ot si pravi pritisok

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3914
« Одговори #2706 на: 19 Февруари 2021, 23:50:48 pm »
Nema da ima gajle, znaes kako ke napravis? Otkako ke ja pustis vodata, da receme neka pomine nekoe vreme toa ti sam ke procenis kolku treba ( sekundi se vo prasanje ) da nabie pritisok vapot i tek togas ke ja uklucis strujata i ke pocnes da rabotis so nego.

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2754
  • Шалабајзер
« Одговори #2707 на: 20 Февруари 2021, 00:04:02 am »
Абе оно не е тенко ко влакно, ама сепак не е баш баш, иначе сигурно има над 1бар, само што летно време дека сите прскаат приквечер и ослабнува многу па затоа ми беше

Фала ви на помошта :)

No turbo, no fun :)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #2708 на: 20 Февруари 2021, 14:50:30 pm »
Исправ солта, меѓутоа улиците полни со прашина и кал од камионите на нашето градежништво.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #2709 на: 20 Февруари 2021, 15:21:11 pm »
Абе оно не е тенко ко влакно, ама сепак не е баш баш, иначе сигурно има над 1бар, само што летно време дека сите прскаат приквечер и ослабнува многу па затоа ми беше

Фала ви на помошта :)

На приклучокот за довод на вода на вапот е пожелно да има притисок само поради избегнување на воздухот во компресорот пред негово вклучување. Значи ставаш цревото и на исклучен компресор стискаш рачката на пиштолот да го истуркаш воздухот за кога ќе го пуштиш компресорот да не се мачи, трокира и слично. Некои компресори имаат и граница на притисок на влез на довод, на пример да не е поголем од 4bar-и. Од кофа да, ќе влече исто, ама ќе ја има маката компресорот дури да повлече, штом повлече тој ќе си работи нормално.

Отсутен Panda993

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 101
« Одговори #2710 на: 20 Февруари 2021, 16:21:31 pm »
Прво ти е лош пеноматот, тие што доаѓаат со вапот се најчесто за во канта.
Второ, шампон≠активна пена, исто како што бананата не е јаболко.

За да имаш ефект каков што сакаш, ќе купиш пеномат (не се повеќе од 20 евра на Али) и ќе купиш активна пена, јас користам Mafra Mangusta ама не ми се задржува нешто нарочито, пробав во секакви односи. Па откако ќе ја измиеш активната пена, ќе ја испереш со шампонот и имаш чиста кола. :)
Кога сме кај пеноматите јас планирам да купам убав пеномат.
Ги гледав овие од алиекспрес
1.MJJC FOAM CANNON S 29$

2.MJJC FOAM CANNON PRO 49$.

Дали се овие добри пеномати? И што разликата меѓу овие 2 ?
Дали вреди 20$ плус да се плати за PRO?
  Фала :)

Отсутен nethervor18

• Почетник
  • *
  • Пораки: 23
« Одговори #2711 на: 20 Февруари 2021, 20:16:00 pm »
Јас го имам првиот. Го користам со најслабиот Parkside вап од Лидл. Дури и со таа комбинација добивам убава густа пена со разни шампони. Последно со Grass active foam red.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2805
« Одговори #2712 на: 26 Февруари 2021, 19:53:35 pm »
Konacno bidna, nabaviv Karcher k4 compact vapce.

Vo potraga sum na foam so pH dokaj 9 eventualno 10, odnosno da e (edit: kolku tolku) bezbeden za sealanti a sepak da pere :)
Predlog, iskustva...
« Последно менување: 28 Февруари 2021, 09:42:59 am M3V8 »

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #2713 на: 26 Февруари 2021, 21:33:15 pm »
bezbedno za sealanti i ph 9/10 ne odi vo ista recenica 😁

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2805
« Одговори #2714 на: 28 Февруари 2021, 09:47:51 am »
Lektore :) ogi li sega posle editov?  :)  ili da pisam pH 7?

Pod sealant ne mislev na vosok.
Inace ne e samo pH vo prasanje i do drugite hemikalii e  sodium, hydroxid razni alkoholi i sl...

Muabetot e ako moze da se zabushi malce da nemora sekogas dopolnitelno perenje so sampon...a kolku tolku da ne siminja od prva kvaliteten sealant vo slucajov Fusso99. Vid kompromis...
Ovoa sto najdov e ili pH7 (turtle snow foam) ili pH 12 (carpo lift, fraber).