Автор Тема: Перење возила  (Прочитано 910309 пати)

Отсутен Dejan Gj

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 429
Одг: Перење возила
« Одговори #1140 на: 25 Декември 2017, 08:31:54 am »
Јас очекувам дека професионалните треба да исперат 20 коли у денот по намален трошок, не да ми ја припремат за полирање (односно да ми ја симнат моменталната заштита). М?

Не не сме се разбрале, сакав да кажам дека професионалните шампони се наменети за детејлери кои го перат возилото и потоа преминуваат на полирање па ставаат на крај заштита, нив не им е потребна заштита во шампонот, потребен им е шампон кој ќе го испере возилото детално. Сите шампони на Meguiars се PH неутрални како што е пишано на сајтот не содржат сурфактанти кои ја оштетуваат површината, така да нема да наштетат на никаква заштита која е претходно ставена.
Секако може да се користи и за домашна употреба и овој шампон но како што пишав само го пере возилото, додека комерцијалните шампони некои се со восок, некои со освежувачи кои исто така се PH неутрални и нема да наштетат на заштитата напротив ќе ја подобрат, исто така јаки концентрати и многу исплатливи за домашна употреба.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #1141 на: 25 Декември 2017, 08:55:48 am »
Јас очекувам дека професионалните треба да исперат 20 коли у денот по намален трошок, не да ми ја припремат за полирање (односно да ми ја симнат моменталната заштита). М?

Сите шампони на Meguiars се PH неутрални како што е пишано на сајтот не содржат сурфактанти кои ја оштетуваат површината, така да нема да наштетат на никаква заштита која е претходно ставена.

Aj neka objasni nekoj ako se razbira epten ili hemicar nekoj ako ima na forumov :)) Od meguiars vikaat deka surfaktantite moze da ja ostetat bojata. Od druga strana Sonax go vika ova>
"SONAX Gloss Shampoo Concentrate is a highly effective, phosphate free formula that penetrates and loosens tough dirt without damaging or stripping the protective layer. The special anionic surfactants within, adhere to dirt particles and act as emulsifiers absorbing and dissolving oil droplets".
I sega ? Koj e vo pravo? 

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3237
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #1142 на: 25 Декември 2017, 08:59:27 am »
Jas neznam samo znam deka ekstra  ubavo izgleda kolata

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #1143 на: 25 Декември 2017, 09:05:04 am »

Ok ako znae nekoj neka se javi, a meguiars samponot ima ime? ili ovoj od detailer linijata sto e na slika gore?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45192
  • Il Moderatore
« Одговори #1144 на: 25 Декември 2017, 10:10:24 am »

Не не сме се разбрале, сакав да кажам дека професионалните шампони се наменети за детејлери кои го перат возилото и потоа преминуваат на полирање па ставаат на крај заштита, нив не им е потребна заштита во шампонот, потребен им е шампон кој ќе го испере возилото детално. Сите шампони на Meguiars се PH неутрални како што е пишано на сајтот не содржат сурфактанти кои ја оштетуваат површината, така да нема да наштетат на никаква заштита која е претходно ставена.
И јас го сакам тоа, до сега сум приметил дека кога перам кола со шампон без „вуду магии, специјални брзи восоци, ултра шајн глупости“, и потоа ќе ѝ нанесам некоја заштита, дали силантче, дали восоче, зависи од расположење, многу побуаво делува колата отколку испрана со шампон „све у једноме“.

Цитат
Секако може да се користи и за домашна употреба и овој шампон но како што пишав само го пере возилото, додека комерцијалните шампони некои се со восок, некои со освежувачи кои исто така се PH неутрални и нема да наштетат на заштитата напротив ќе ја подобрат, исто така јаки концентрати и многу исплатливи за домашна употреба.
Така, супер :) Е сеа да најдеме од мегвајерс нешто у помала количина, од 1/4 ounce или 1л, за по дома кога ќе си перам ;)

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Dejan Gj

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 429
« Одговори #1145 на: 25 Декември 2017, 10:35:09 am »

Ok ako znae nekoj neka se javi, a meguiars samponot ima ime? ili ovoj od detailer linijata sto e na slika gore?

Да да за тој дискутиравме HYPER WASH

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #1146 на: 25 Декември 2017, 10:36:00 am »

И јас го сакам тоа, до сега сум приметил дека кога перам кола со шампон без „вуду магии, специјални брзи восоци, ултра шајн глупости“, и потоа ќе ѝ нанесам некоја заштита, дали силантче, дали восоче, зависи од расположење, многу побуаво делува колата отколку испрана со шампон „све у једноме“.

Цитат
Така, супер :) Е сеа да најдеме од мегвајерс нешто у помала количина, од 1/4 ounce или 1л, за по дома кога ќе си перам ;)

eve ti ubav sampon

http://www.autopro.mk/produkt/nadvoreshna-upotreba/nxt-generation-car-wash

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45192
  • Il Moderatore
« Одговори #1147 на: 25 Декември 2017, 10:48:14 am »
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #1148 на: 25 Декември 2017, 11:55:59 am »
I jas ke go probam NXT zdravje na prolet. Epten vetuvacki deluva, a i mn dobri revjua ima.

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 519
« Одговори #1149 на: 25 Декември 2017, 15:24:25 pm »
Дај препорачајте некој добар шампон со активна пена за домашна употреба. Не ми се зимаат туби од 20 литри.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3237
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #1150 на: 25 Декември 2017, 17:30:14 pm »
Iskreno neznam aktivna pena sto se prodava vo pomali pakovanja ...

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3919
« Одговори #1151 на: 25 Декември 2017, 19:01:30 pm »
Imase wash self na mafra mislam od 5L za okulu 1000ka 8)

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
« Одговори #1152 на: 25 Декември 2017, 19:16:33 pm »
Imase wash self na mafra mislam od 5L za okulu 1000ka 8)
, i bese edno od polosite sredstva za perenje vozila

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 519
« Одговори #1153 на: 25 Декември 2017, 19:36:04 pm »
Прашав во една перална со Мафра реклами да си купам две литра ако користат стварно Мафра ама ме откачија, не го продавале само ако сакаш да си ја испериш колата таму.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7826
  • French diamond
« Одговори #1154 на: 25 Декември 2017, 20:53:42 pm »
Има во Битола Voulis 1 литро за 300 денаро, точи човекот од големи туби во шишина и ги продава. Јас треба да земам овие дена уште едно, ако сакаш да ти пратам по карго едно литро ако не се снајдиш.