Автор Тема: Шевролет Спарк или Даеву Матиз  (Прочитано 28975 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
Одг: Шевролет Спарк или Даеву Матиз
« Одговори #75 на: 23 Август 2011, 12:28:48 pm »
Не дека не се согласувам со тебе,меѓутоа има коли кои што се поснажни и кои што мање-више трошат 6.5-7 литра во град..
Ако се дизел, помали и полесни ДА. На пример 107, Ц1, Aygo, Aixam, Lupo, Arosa, Smart, Mercedes A170d itn...

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #76 на: 23 Август 2011, 13:03:25 pm »
Не дека не се согласувам со тебе,меѓутоа има коли кои што се поснажни и кои што мање-више трошат 6.5-7 литра во град..
Ако се дизел, помали и полесни ДА. На пример 107, Ц1, Aygo, Aixam, Lupo, Arosa, Smart, Mercedes A170d itn...
Голф 4 1.9 тди,110 коња..6.8л/100км..
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #77 на: 23 Август 2011, 13:10:50 pm »
mozda e u pravo, samo treba da se zeme u predvid deka ne se benzinci, ili u slucaj da se, se masini so ponova tehnologija...

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #78 на: 23 Август 2011, 13:27:54 pm »
Falanga пола од оние кои ги наброја се поекномични и како основни бензинци, иако се поснажни. Пример Ајго и Јарис. Со Јарис 1.0 од 2000-та се возевме 4 души од Скопје до Охрид со просек од 4.1л на 100км, потврдено и на бензинска.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #79 на: 23 Август 2011, 14:29:03 pm »
Falanga пола од оние кои ги наброја се поекномични и како основни бензинци, иако се поснажни. Пример Ајго и Јарис. Со Јарис 1.0 од 2000-та се возевме 4 души од Скопје до Охрид со просек од 4.1л на 100км, потврдено и на бензинска.

И јас ова го потпишувам за јарис.
Не џабе секоја година зема награда за најекономичен бензинец.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #80 на: 23 Август 2011, 14:36:32 pm »
Па тоа е факт што ти кажав спаркот почна да чади по 12 км. Меганот на истата релација потроши помалку и тоа е факт.
А и убаво кажав бесна кола за тие пари која ќе троши повеќе или некоја со слична потрошувачка од типот на корса која сепак ќе биде подобра во секој аспект а во некои случаи и на отворено ќе извади подобри резултатио од спаркот.
Кими факт е и дека постојат анти-таленти за возење и одржување на возила па може да се случи и на Мерцедес да му прокува после 12км. Тоа што го кажуваш нема допирни точки со реалноста. Спаркови има по улициве со иљадници па воопшто не ги бие глас дека се расипуваат туку напротив, моторите беспрекорно им работат со стотици иљади километри. А ти дај напиши ми која друга кола ќе извади 6,6л го град и 4 на отворено па можеме да го продолжиме муабетот.

Свифтот да го вози татко ми во град ке му потроши 7, а и под 7 сигурно може да му извади 6.5-6.8 на 100 км, додека јас имам извадено 7.8 со стискање, ама не толку ... со 1000 денари 180 км

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #81 на: 23 Август 2011, 14:43:11 pm »

А јас го имам мерено свифтот... при вожња... од 90 до 120 кмч троши од 4.5 до 5 литри на 100 км

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #82 на: 23 Август 2011, 14:51:37 pm »
ова генерално го збориме... ако е за тоа, јас имам многу пониски бројки извадено со матизот, ама коа сум имал таква намера...

не викам дека е НАЈекономичен, али е еден од таквите... зошто некои други луѓе, друго зборат... а коа сме за изборот, свифтот и според мене би бил подобар избор во било кој поглед... само не го делам истото мислење за корса 1.0 на пример...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #83 на: 23 Август 2011, 15:23:18 pm »
Па да де. Јас ги набројав како возила со посилни мотори а помала потрошувачка. Ама споредија цената на Матизот со нивната цена. За 2000 евра се поскапи минимум.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #84 на: 23 Август 2011, 15:31:36 pm »
Ти збореше за дизел, јас зборам за бензинци. За цената нема дискусија. Јарис-от е „огин и пламен го горат Брезово“.

Во рамки на цена Матиз не е најдобро решение. Можеби ако си максимално ограничен со буџет па да неможеш да си дозволиш ништо друго. Инаку ако можеш да платиш малку повеќе одошто за просечен Матиз тогаш ќе купиш многу подобро возило, какво што на пример е Свифтот.

Што се однесува до тежината, Свифтот со своите 870 кила мислам дека не е потежок од Матиз/Спарк туку дека се тука некаде. Но затоа е каде, каде е по-аеродинамичен.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #85 на: 23 Август 2011, 15:51:33 pm »
Ти збореше за дизел, јас зборам за бензинци. За цената нема дискусија. Јарис-от е „огин и пламен го горат Брезово“.

Во рамки на цена Матиз не е најдобро решение. Можеби ако си максимално ограничен со буџет па да неможеш да си дозволиш ништо друго. Инаку ако можеш да платиш малку повеќе одошто за просечен Матиз тогаш ќе купиш многу подобро возило, какво што на пример е Свифтот.

Што се однесува до тежината, Свифтот со своите 870 кила мислам дека не е потежок од Матиз/Спарк туку дека се тука некаде. Но затоа е каде, каде е по-аеродинамичен.

Свифтот е ... од 720 до 790 кг :)

Мојот модел 1.3 гти е 780 кг на интернет, а во собраќајна е 790 кг

Додека мотелите 1.0 како на Џиџи службениот е околу 720/730 кг

Аеродинамиката не се споредува... на 160 ке летнеш со Матиз Тико или Спарк, додека свифтот спие...

Кај сфифтот проблемот е после 200кмч хорори :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #86 на: 23 Август 2011, 16:19:52 pm »
Цитат
Па да де. Дизелите ги исклучив како поекономични. Овие што ги набројав како што реков имаат појаки мотори а тука се со потрошувачката.

Отсутен DareBmw

• Сениор
  • Пораки: 4305
  • К’мет
« Одговори #87 на: 23 Август 2011, 19:09:43 pm »
затоа и најверојатно утре ќе го земе Матизот.
Да му кажеш да дојде на Веро да му го крштевам Матизот... Тазе ми е кумашлукот :)
Вака иде то Говорот :
Се собравме тука денес , да го крштеваме матизот кој што е моторно возило , во вид на балон , да го крстиме во крстената вода , нека почне церемонијата . Матиз Матиз матиззз да ти се плукнам во дизајнерот твој Сократис , да ти биде вечно името твое , да не те дувне ветер , мило моје , АМИН и матизот беше пуштен во крстената вода на реката вардар , и беше најден во велес го фатил со трска некој рибар со име Спортекс . :D

И ти си готов за Бардовци...! ;D
Знам . :D

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #88 на: 25 Август 2011, 00:44:52 am »
Ја гласам за Свифт !!! Проверено квалитетно, економично и брзо ауто ...

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #89 на: 25 Август 2011, 00:53:45 am »
Плус инокс уф уф :)