Znaci sum carinel Corsa 1.0 i Micra 2004 1.3. Za Opelot plativ 18300 carina sose DDV, Homologacija 50 EUR, TUV 50 eur, registracija vo MK (kupuvacot si ja registrirase i go kostase 8900 DEN). Ako zemes Corsa, Panda, Punto za 750 EUR maksimum ke ti izleze carina okolu 300 EUR - zavisi od opremata. Mislam za Micrata bese okolu 550-600 eur carinata. Voglavno malite koli Opel Corsa, Panda i sl se podobro da se zemat bez oprema zasto ustvari imaat najniska cena a posto lugjeto ne gi kupuvaat tolku stojat najmnogu na placovite i sekako mozes da se ispazaris. Ima nekoi placovi sto davaat komplet so TUV, probni tablici taka da vozi. Baska za mene e polesno kupuvam na BG tablici, vozam na BG tablici 6 meseci vo MK, imam prostor kade da ja parkiram kolata 6 meseci vo Sofija i mozam da ja ostavam taka da mozam da zemam 2 koli ednata 6 meseci vo MK pa drugata 6 meseca vo MK. Registracija za kola vo BG e 85 evra za edna, za dvete 160 EUR...
Pak prednost za garaza ne plakjam voopsto i kolata moze da stoi kolku sakam...
I ovaa opcija ne e losa.
Taka i bi zastedil na davacki a baska ako bi sakal da ja prodadam vo MK, ke platam carina i bez da ja registriram ke stavam na prodazba i sekako toj sto ke ja kupi moze da ja registrira.
Sepak kola za do tie pari se isplakja 2002-2003 za 750 Evra e eftino a baska zakonot e uste 6 godini taka da postojat opcii..
Vo krajna linija i da te fati 1500 EUR so site davacki posle mozes da ja dades 1000-1100 a si pominal 20000-30000Km.
Pak imas pomala zaguba.