Во четвртокот бев да ги носам малите на вакцина на Детска клиника и секогаш паркирам на Тасино чешмиче Хотел. И така и овој пат.
Помеѓу Тасино чешмиче и клиника има една тесна сервисна уличка на која стално има пракирано коли (за да се избегне плаќање паркинг) и разминувањето е, така малку, како да кажам, стресно.
Обично идам од Водњанска па се спуштам по таа улица, ама бељата викала, не денес ќе одиш по Железничка, па од кај МВР, пошто касниш на работа и треба што побрзо да се вратиш.
И возам јас, десно паркирани возила во спротивна насока, од карши иде кола, тој подзакочува покасно, јас подзавртувам понагло, кога таму и улицата да ти била ископана...
Избор: да му се внесам право на тој, да пропаднам десно во копаното или да го закачам грешно паркираниов. И го закачив. И штрафцигер у срце осетив како одвртува.
А се се окривувам себе си, се си мислам дека ако бев малку поконцентриран на ситуацијата и да не брзав, немаше да се случи. Ама бидна.
Прво кога видов, ми се стемни. Па жена ми почна со прст да трља, вика еве бе излага, ништо не и е, ај не се нервирај за кола, се прави тоа итн.
И избегавав да ја гледам колата наредните 3 дена, па ја однесов на прање.
Добар дел од туѓата боја излезе, ама сепак се познаваа ситни гребаници, како и оние поголемите.
Ај си викам сигурно на Веро ќе има некој вечер, да споделиме мислење дали ова мора да се фарба или ќе помине и со политура.
И кога на Веро ете ти го Аце-307. Му објаснувам вака и вака, а он дој ваму имам јас во гепек 3М и Желка политура.
И му запна, баш тука на Макпетрол бензинската. Викам, остај бе само да видиме дали ќе излезе, а он не бе чекај убаво ќе фатиме. И кога:
Вчера ноќта и не се гледаше толку. Ама денес се ѕверам и стварно ситните гребаници скоро и да не се познаваат, вклучувајќи ги и оние поголемите. Ако ептен се загледаш, се познаваат.
Ама од целото она погоре, само ова на полумесецот сега се познава. Следно мислам да ја однесам на машинско полирање. Ем да го фатат потегов, ем да исчистат некои флеки од смоли и каукшки ем да си има подлога за зимово. Како беше, супер излезе
Аце, огромна благодарност за несебичноста и излегувањето во пресрет вчера на Веро