Автор Тема: Бизнис идеи  (Прочитано 73783 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
Одг: Бизнис идеи
« Одговори #135 на: 23 Ноември 2016, 16:07:31 pm »
Точно е дека занаетот носи пари.

ИТ е занает, затоа и толку луѓе земаат многу над просекот.

Јас ова го увидов, пред да одбранам докторат :)

Сфатив дека со занает далеку далеку повеќе пари се вади.

И бев во право, затоа сеа тепам хај-тек занает :D

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #136 на: 23 Ноември 2016, 16:26:46 pm »
За мене најбитно е вложувањето во себе си како индивидуа. За жал несфатливо за мнозинството од нашата популација.Еве ви пример.

До скоро Куманово беше камионџиски град. Шема беше да се дадат 15-20 000 евра за да се купи камион и да се пушти горе. Е сега знам луѓе што купија по неколку камиона, на крај излегоа на позитивна нула. Те казни, те кварови, те плата за шофер, те нови гуми. Ама што да им правиш. Луѓето мислеа доволно е да вложиш пари за да добиеш повеќе пари. Без никакво знаење во што се впушташ.
А од друга страна имаше многу попаметни луѓе кои имаа регистрирано  шпедитерски фирми во БГ и кои и покрај тоа што најголема книга прочитана до тогаш им беше мени од кафана смогнаа сили да научат анлиски и да остварат контакти во Данска, Холандија, Шведска и да договараат зделки со тамошни фирми и шпедиции. Беа спремни на повик и 24 часа. Ама им наплаќаа дебело на овие првите за водење на камиони и си добиваа месечно пари безразлика дали камионот работел или не работел. И си направија многу пари.

Заклучок. Гола пара не те прави бизнисмен, те прави само погоден за искористување од страна на други луѓе со веќе разработени бизнис планови.
Зини да ти кажу.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #137 на: 23 Ноември 2016, 16:30:51 pm »
Скоро сите знаеме како е лесно да се заработат пари за други професии и личности, а никако за себе да дознаеме :)

Не сите занаетчии заработуваат добро, не сите кафичи работат успешно, не сите адвокати имаат ист обем на работа, итн.

Треба да си го работиме тоа што најдобро го знаеме, не да се летаме по успешни приказни во разни области.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #138 на: 23 Ноември 2016, 16:34:52 pm »
....
Јас знам како не се прават пари од земјоделие.  :D ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #139 на: 23 Ноември 2016, 16:37:45 pm »
da ze vrabota oslomej 50.000 plata so tek na staz kapata na strana...  heheh
ne deka e licno moj stav ali poveketo taka razmisluvaat(ne mora da e oslomej)
Kako mislis ne se pravat pari od zemjodelie?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #140 на: 23 Ноември 2016, 16:49:40 pm »
Скоро сите знаеме како е лесно да се заработат пари за други професии и личности, а никако за себе да дознаеме :)

Не сите занаетчии заработуваат добро, не сите кафичи работат успешно, не сите адвокати имаат ист обем на работа, итн.

Треба да си го работиме тоа што најдобро го знаеме, не да се летаме по успешни приказни во разни области.

Ооодлично срочено!

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1197
« Одговори #141 на: 23 Ноември 2016, 16:52:00 pm »
Да ИТ е занает бара логика(лично искуство и јас во таа бранша). Само со пари не се праи бизнис, мора и нешто во главата и рацете.  Џабе ти и да го опремиш најдобриот ресторан ако немаш пиле за работа, и тој занает. Има многу луѓе кои мислејќи дека со ова или оан лесно се станува газда со седење а на крај заглавуваат. Јас на пример иако имам регистрирано две фирми на мое име не се сметам газда, директор...работник сум....со повеќе грижи и проблеми од обичен работник.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #142 на: 23 Ноември 2016, 17:05:03 pm »
Same here!

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #143 на: 24 Ноември 2016, 08:04:54 am »

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
« Одговори #144 на: 16 Декември 2016, 18:43:38 pm »
Помислував да отворам буфе, ама тоа само во поголеми градови, Скопје, Велес, Штип(строго источна Македонија), ама од друга страна кога ке си помислам какви гагаџии/лапачи имаме, може да ме обвинат за убиство од прејаденост. Имам еден другар од Кочани, почна како домашна кујна, минимум 4 оброка, секојдневно различно мени од 2-3 различни главни јадења, ете сега сака да се прошири да отвори во центар дуќан. Малце е ризик во мал град како Кочани, ама да речеме во Скопје тоа би требало да биде супер.
Инаку малце да објаснам за што точно станува збор, што е тоа буфе и како се одвиваат работите. Буфе ти е место за јадење, нешто слично на ресторант, само наместо тие да те услужат, овде сам се услужуваш од кујна(слика подолу) си одбираш што сакаш и колку сакаш да изедеш за одредена сума на пари. Да речеме денес, петочно буфе ке биде, грав, плескавици, ориз, копани, пица, компири, сосови(2-3 вида), сок на точење(газиран и негазиран, 3-4 вида) и цената на ова буфе ти е 500денари. Значи, јадеш колку сакаш/можеш, пиеш колку сакаш/можеш. Е сега, кои се проблемите, а кои добивките. Јас да речам, не би можел да изедам више од чинија грав и една плескавица и 1-2 чаши сок. Тоа се на се да кошта 200-300ден, што тука имаш добивка, ама пак кај нас кога нешто е неограничено, се гледа да се искористе максимално, па може некој и да се прејаде :) 500ден да дадеш а да изедеш 200-300ден нормално не ти се исплаќа и боље би отишол на сендвич, повеќе ќе имаш гагаџии/лапачи/дебелури отколку нормални/слаби/анорексични. Тука е главниот проблем. Ако го направиш да биде да речеме 300ден, треба и јадењето да не е толку “богато“ башка тоа што треба да биде по сите стандарти, хасп, ова она... ама ипак на крај мислам дека би успеало во Скопје. Има доста народ што во Скопје е само за работа или студира, вашите вечни “противници“ наречени провинцијалци, кои поради Х причина немаат ручек/вечера и ова е добра прилика за нив, само единствено цената треба да се израчува и да се намали. Јесте, има она Брзо Лепче(или како беше) што можеш да си доставеш до дома некакво јадење(што е истотака добра работа), али овде имаш секогаш поголем избор, тазе подготвено(на почетокот, додека се развие, доста храна може да биде фрлена или боље подарена), а најбитно од се, неограничено! Еве некои си примери...

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #145 на: 16 Декември 2016, 18:55:41 pm »
Мислам дека има барем 4 места во Скопје што го нудат ова. Според моето искуство со некои од нив, не можеш да поминеш евтино и да се најадеш.

Пробај да не се налутиш за ништо, ама кај нас се вика "бифе", не "буфе".
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #146 на: 16 Декември 2016, 19:14:32 pm »
Работат на ист принцип како што објаснив? Мислам, не е пример, мени тоа и тоа толку пари, тоа и тоа малце поскапо, туку плаќаш една сума и јадеш што одбереш, така? Ако е така, која е цената?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20211
« Одговори #147 на: 16 Декември 2016, 19:59:26 pm »
Ти мислиш ние овде у Македонија заостанати сме па не знаеме самопослуга што е?

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #148 на: 16 Декември 2016, 20:02:13 pm »
Брат, оти толку мораш да бидеш напрчен? Искулирај малце. Јас само кажав што мислам дека може да успее во Македонија, што има врска дали има или нема? Секој човек мора секојдневно најмалку 2пати да јаде и пие вода, у јадењето е парата.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5928
« Одговори #149 на: 16 Декември 2016, 20:22:42 pm »
Има и во Битола две вакви шо ги знам јас, Багето се вика едното шо е вчаршија, превкусна е храната и ефтина, за 130/150 денари ке се прејадиш , исто така носат кетеринг низ фирми, а другото незнам новиопазар е , добро било

Едит: не е со заокружена цена од 300/500 денари, ама ете јас не сум успеал да потрошам повеќе од 250 денари , оти стварно неможам да дишам поќе , а лаком сум :D, Благодарение на ова ефтиноќа 80% од фирмите низ градот кои користат кетеринг јадењето им е доставено  од нив, и сеа како шо гледам си имаат и бренд багето со домашна туршија направено и супер им иде.
« Последно менување: 16 Декември 2016, 20:41:21 pm vladic3110 »
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html