Автор Тема: Бизнис идеи  (Прочитано 65459 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
Одг: Бизнис идеи
« Одговори #300 на: 05 Февруари 2018, 20:46:27 pm »
Денес некако ми личи на балон пред пукање, нешо како и секоја работа што многукратно и расте цена. Мислам, чим Тошо курирот почиња муабет за ова, не ќе да е нешто со иднина...

Дали Тошо курирот уште праи муабет за биткоини? :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
« Одговори #301 на: 05 Февруари 2018, 21:01:04 pm »
"Ќе растат....сеа треба да се купува"

https://mobile.nytimes.com/2018/01/16/magazine/beyond-the-bitcoin-bubble.html?referer=https://off.net.mk/goto/61731

Многу добар текст околу криптовалутите, целата поента на blockchain технологија .... Резиме, економистите (шпекуланти) увек заебуваат работа :D

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #302 на: 05 Февруари 2018, 21:02:49 pm »
Тоа е јасно, но нема спас. Работа на шпекулантите е да се занимаваат со таквија рабоќе.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен grandemiki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 273
« Одговори #303 на: 24 Април 2020, 21:01:35 pm »
Имам прашање за мини фармиче на село пример сакам да одгледувам јајца за почеток 100-150 кокошки што ќе носат јајца. Дали треба за нив да се основа фирма или може така како домашни животни да се чуваат. На српски сајт прочитав ако имаш над 350 кокошки мора да регистрираш фирма дали некој знае како е во македонија? Фала ви

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #304 на: 24 Април 2020, 21:58:07 pm »
Можи да се чуваат живина тамам работа.

Ако сакаш тие јајца да ги продаваш или живината да ја продаваш, е тогаш ќе ти треба фирма.
Исто така ако имаш вработени на таа фарма, исто така ќе ти треба фирма.

Иначе ако си чуваш 150 кокошки за лична употреба, слободно.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #305 на: 24 Април 2020, 22:23:59 pm »
Еден го јадел к...т снемало струја, агрегатот не уклучил, кокошките се загушиле немало вентилација, кај трагедија па уште 10.000е казна негрижа за животните.

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5857
« Одговори #306 на: 24 Април 2020, 22:48:54 pm »
У оваа држава ем ќе платиш ем ќе го кркаш.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен grandemiki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 273
« Одговори #307 на: 25 Април 2020, 17:37:15 pm »
Можи да се чуваат живина тамам работа.

Ако сакаш тие јајца да ги продаваш или живината да ја продаваш, е тогаш ќе ти треба фирма.
Исто така ако имаш вработени на таа фарма, исто така ќе ти треба фирма.

Иначе ако си чуваш 150 кокошки за лична употреба, слободно.
Да но пред да се основа фирмата да речеме пред да одиш на поголемо производство, како проба фамилијарно бизнисче дали законски може да се продаваат јајцата да речеме на пазар како што се продава пипер, домати... само знам во затворен простор треба. Или потребно е од одма фирма да имаш за да помине хасап системи и сл. др работи.
« Последно менување: 25 Април 2020, 18:52:31 pm grandemiki »

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
« Одговори #308 на: 25 Април 2020, 19:58:06 pm »
Имаше некаде (под)законска одредба до кој износ можеш да продаваш без фактури, како физичко лице ама не се сеќавам... Дали требаше да се регистрираш кко земјоделец поединец..

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5558
« Одговори #309 на: 25 Април 2020, 22:09:04 pm »
Да сум јас ништо не би регистрирал, што повеќе легално то повеќе ќе те ебнат инспекција за некоја ситница, а со казните кајнас саторо е манат испод  2000/3000 евра уште  нетргнат ќе ги јадиш.. Еднаш работев на еден штанд за Битола отворен  град или Битола во бело беше не се сеќавам точно, газдата кај шо работев јаде 2000 евра казна за недоследности со фискалната дур да донесат втора фискална ја пишаја казната и плус 14 дена затворен..  До нас еден со штанд ни фискална ни фирма фино лепо  си даваше пијачки дури можи,  дојде инспекцијата и кај него место 2000е го пишаја 400 како физичко лице :D
Како за проба терај си без ништо барем дур да тргниш некој  денар па после гледај со државата прав да си оти не гледат дали си нов или не ти оди како  шо треба или дека си зел кредит и слично.
« Последно менување: 25 Април 2020, 22:18:36 pm vladic3110 »
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 860
« Одговори #310 на: 26 Април 2020, 06:44:47 am »
Имам прашање за мини фармиче на село пример сакам да одгледувам јајца за почеток 100-150 кокошки што ќе носат јајца. Дали треба за нив да се основа фирма или може така како домашни животни да се чуваат. На српски сајт прочитав ако имаш над 350 кокошки мора да регистрираш фирма дали некој знае како е во македонија? Фала ви
Прво земи 20 кокошки и пробај 1 месец дали ќе можеш да ги чуваш, а после оди на 150. 150 е сериозна бројка, и голем залак, и можно е да се откажеш брзо. Многу смрди живина, и треба сериозно да размислиш за отпадот

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1773
« Одговори #311 на: 26 Април 2020, 09:25:36 am »
Државата секогаш ќе ти каже дека треба да регистрираш бизнис и да плаќаш данок, од друга страна по селата има многу луѓе што чуваат живина за нивни потреби и продаваат јајца, месо, нормално сива економија. Тоа што ти треба да го направиш, е да прашаш на соодветно место, соодветни луѓе (форумот не е тоа место по мене), дали постои законска граница за број на кокошки кои можеш да ги чуваш за свои потреби, за да не се случи утре некој да те пријави. За заработка од јајцата, ако ги продаваш локално, и смееш да чуваш 100-150 кокошки без регистрација на фирма, не гледам како некој би ти направил проблем за приходот ако е ќеш.

Сепак, бидејќи сите ние овде си правиме бош муабети, без да ги знаеме законите, најубаво прашај си на соодветно место и луѓе што се занимаваат со тоа.

Присутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1847
« Одговори #312 на: 26 Април 2020, 10:15:07 am »
Супер ти е идејава, и мене ми се врти одамна оваа идеја.
За да имаш математика, 500 кокошки се минимум што ти требаат.
Многу смрдат, бараат двапати дневно да се чистат за да не ја осеќаш миризбата, посебно ако живееш веднаш до објектот каде би ги чувал.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7077
« Одговори #313 на: 19 Август 2021, 16:42:16 pm »
Не мора фала.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #314 на: 19 Август 2021, 19:12:20 pm »
Не мора фала.(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Овој Фчера го видов на илинденска, возеше две баби. Застанувам до него на семафор, спуштам прозор, спушта он, велам на струја а, ама убаво иде.
- дечко ај не ме замарај......  крева прозори горе.  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D