Автор Тема: Бизнис идеи  (Прочитано 73833 пати)

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
Одг: Бизнис идеи
« Одговори #240 на: 05 Април 2017, 20:57:19 pm »
Колку облека Македонија произведува, особено источна Македонија и се извезува во немачка... За нив чине, за нас не чине... Најмногу успејаа тие што директно соработуваат со германците, а не преку "предузимачи"

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #241 на: 05 Април 2017, 21:53:46 pm »
We endorse good labour conditions ;D

Оффф мајко..

Иронично нели? :)

Made in Крива Паланка. True story.

Ја ли Паланка, ја ли негде у Штип, којзнае...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #242 на: 05 Април 2017, 22:05:45 pm »
Ништо чудно.
Во Битолско има фабрика што шие облека за Бенетон.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #243 на: 05 Април 2017, 22:35:26 pm »
Паланка има погонче што произведува ХТЗ опрема за извоз. Друга една фирма прават чевли за Италија, полошиот квалитет останува за МК. За условите за работа на работниците сувишно е да се коментира. Остваруваме.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #244 на: 06 Април 2017, 07:54:43 am »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Заштитна облека "Мејд ин Маседониа".

Скопски се овие, од погонот блиску Бит-Пазар

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #245 на: 06 Април 2017, 09:13:22 am »
Во Кавадарци до пред месец дена имаше конфекција која шише мислам 9 слојни заштитни одела за STIHL Германија.
Германците неколку пати се обидоа да му даваат правци за поквалитетна работа, и престојуваа тука и инвестираа во фабриката за на крај да се откажат како и турците во 1903  :D

На вработените прстите на врвовите му беа партали од спојување на јаките материјали и слоеви. Нормално кога се брзаше роба, се одеше од прва - трета смена - втора смена - прва смена...

Инфо од прва рака.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #246 на: 06 Април 2017, 09:20:47 am »
Газдата има СУВ важно.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #247 на: 06 Април 2017, 10:16:34 am »
Ме интересира како се прават пробните продукти? Пример, еве јас имам идеја како треба да изгледа еден продукт, ама не можам да го изработам и да пробам.

Да споделеш со некој друг, идејата може да ти ја украде и да останеш со празни раце. Проблемот е тоа што материјалот на продуктот треба да биде да речеме пластика или метал...

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9225
« Одговори #248 на: 06 Април 2017, 10:50:46 am »
па тоа е поентата да развиеш ти како се прави..и да го направиш

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #249 на: 06 Април 2017, 10:57:25 am »
Треба да најдиш некоја агенција за пријавување на патенти и иновации.
Правиш проект некој со што ќе опфатиш се за твојот производ. Гледаш од сите агли да можиш да си го заштитш за да не можи некој да ти го копира. Притоа запази и ти да не копираш нешто од некој што не си ни знаел дека е заштитено. На пример.....    http://www.hotnewhiphop.com/adidas-in-trademark-battle-with-tesla-over-new-three-stripes-logo-news.28653.html?
Си го заверуваш патентот и после си го правиш кај некој производител без проблем дека ќе ти ја укради идеата.

Еве како изгледа патент на самсунг на пример...

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #250 на: 06 Април 2017, 12:42:02 pm »
Јас воопшто немам гледано или копирано мојата замисла/идеја со некоја друга. Значи, тотално измислено, прво на шала си мислев, зошто нема сеуште такво “нешто“ измислено кога со тоа ке се решат некои големи(денешни) проблеми... и на крај си викам, зошто па јас да не бидам тај што ке го измисле?

Верувам дека ќе биде БУМ ВО СВЕТОТ, зошто до сега тражев насекаде дали има нешто, барем приближно слично на тоа, или со таа намена, ама нема!? Баш ке разгледам дали се плаќа многу за патенти, или пак еден дел од производот направен во една фирма, друг дел во трета итн.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #251 на: 06 Април 2017, 13:36:45 pm »
Не е баш едноставно ако не стои некоја компанија зад тебе. Може подобро е да го продадеш патентот на некоја компанија. Ете на пример тркалото е измислено многу одамна, па има 300 патенти под поимот тркало. Сите што работат на такви птоблеми да речам потпишуваат соодветен договор, т.е. на пример ако собериш тим на луѓе кои би го изработиле не смеат да зуцнат, али депак треба детално се да се разработи.

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #252 на: 06 Април 2017, 13:39:46 pm »
Па тоа е проблемот другар, на никој денес ме можеш да веруваш, ке се најде црна овца во стадото и натаму се знае што следува.

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #253 на: 06 Април 2017, 14:04:11 pm »
За тоа постојат НДА договори https://en.wikipedia.org/wiki/Non-disclosure_agreement
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен Mario_306

• Редовен
  • Пораки: 1177
  • Тоа ти е релативна работа...
« Одговори #254 на: 07 Април 2017, 11:49:23 am »
Па тоа е проблемот другар, на никој денес ме можеш да веруваш, ке се најде црна овца во стадото и натаму се знае што следува.

@tjolie еве две страни, за стартапи на кои можеш да почнеш свој бизнис буквално без денар вложено, нормално ако им се свиѓа твојот концепт на мнозината. :)

https://www.kickstarter.com/
https://www.indiegogo.com/#/picks_for_you

Давам шлогиран дедо, или го менвам за друга недвижнина :)
;D ;D ;D