Автор Тема: Скутерчиња  (Прочитано 574785 пати)

Отсутен Opticruise

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 90
Одг: Скутерчиња
« Одговори #3075 на: 04 Август 2017, 00:03:37 am »
Не сфатив за  каква  регистрација правете муабет?  Старио мој трајно го регистрира баотианот уште од 2014.. Wtf??
И сето тоа стои во сообраќајната
Кога ќе те заустави полицаец, кад тад, ќе си платиш 300 еура зашто возиш не регистрирано возило. Законот со кој се укинува трајната регистрација е од таа година. Си куртулил до сега што не ти пишале. Не те фатиле т.е. зауставиле ит оа да бараат. Не постои више такво нешто како ТРАЈНА РЕГИСТРАЦИЈА!!  И пред да го сменат законот за тие прдалчиња, неколку години претходно бараа да имаш осигурање со себе, или казната ти беше иста...
Затоа не си играј, регистрирај!! 20-25 еура годишно ти е регистрација со се осигурањето за него... 300 еура се меѓу 12 и 15 години да го регистрираш... Па ти види сега, одлучи си.. ;)

Имам едно прашање.
Зошто скутерчево мое кога не е загреано е многу постартно и побрзо него откако ќе загрее(достигне работна температура).
Некако како да губи сила кога ќе качи одредена температура т.е работната по изминат еден и пол километер
При крај ти е со компресија или провери си ја усисната грана. ;)

па најверојатно падна на компресија. Како можам да ја вратам? со клип или?

и ме интересира ако некој знае.  моторов многу брчи сигурно вади 110-120 DB... и сите ме гледаат чудно кога ќе поминам
 :P дали можеби е изгорена стаклената волна во аусплухот и колку чини истата? имам технигас
« Последно менување: 04 Август 2017, 00:09:35 am Opticruise »

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #3076 на: 04 Август 2017, 10:54:42 am »
Тоа и ти треба. Многу пати ме застанале и немам никаков проблем, се си е во ред...нит сум имал лепенка , ни ми побарал некој некогаш.
и јас знам така,ама и пред некоја година се пишуваше за налепница и дополнителни 500-600 денари годишно,а во законот (ако добро памтам) не најдовме таква одредба каде што за 50 кубика треба налепница.
Гoдинaвa и лaни, oд oсигурителнaтa (Sava) ме известијa декa пoкрaј вaдењетo пoлисa кaј нив, зa скутерче oд 50цц мoрa дa идеш и дo техничкa стaницa. 400-450 мкд се плaќa тaму, 60мкд oд нив ти е зa нaлепницa oстaнaтoтo ќе сликнaм и ќе стaвaм сликa дa не збoрaм нa пaмет. Тoa мoрa дa гo плaтиш зoштo пoлицијa aкo те зaстaне aкo немaш нaлепницa ќе те кaзни (oвa е сигурнo, oд сooбрaќaен пoлицaец инфoрмaцијa). Гoдинaвa ми спoмнaa и зa вaдење нa нoвa сooбрaќaјнa, зoштo и кaкo незнaм, друг ден oтидoв пaк тoј нa шaлтер нa МВР ми викa "не бе, oстaј си јa стaрaтa, штo ќе ти е нoвa"-тaкa дa јa oстaвив стaрaтa пoштo oчигледнo е декa и oни незнaaт штo прaвaт. Инaче 200мкд е зa нoвa дa извaдиш.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #3077 на: 04 Август 2017, 11:19:16 am »
Кој се разбира од Piaggio Vespa 125киве? Имаат неколку модели гледам со воздушно ладење, +- 1-3 КС, водено ладење, некакви си 3в верзии. Што се препорачува?
« Последно менување: 04 Август 2017, 12:23:30 pm vlatko.klp »

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #3078 на: 04 Август 2017, 11:40:26 am »
Одлични моторичиња се и двете,редовна промена на масло и филтер и има да го возат и внуците твои.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3698
« Одговори #3079 на: 04 Август 2017, 12:22:23 pm »
1400ден е комплет по ново регистрација,технички и лепенка до 50цц.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
« Одговори #3080 на: 04 Август 2017, 19:26:31 pm »
Oсигурувaње:

Лoпoвлукoт:

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #3081 на: 04 Август 2017, 21:45:16 pm »
Mene godinava ustvari maj koga vadev me skrpija i nova sobrakjajna. Ama aj ne e strasno da doprinesam i jas okolu panoramskovo trkalo so nekoj procent :)

Отсутен Opticruise

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 90
« Одговори #3082 на: 04 Август 2017, 21:55:40 pm »
Јас имам стара сообраќајна. И сега ова значи дека мора да се вади нова?
И кај ги осигурувате веспите? Пошто не сум од СК зато прашувам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #3084 на: 04 Август 2017, 22:30:42 pm »
Idi u bilo koja stanica kaj sto registriras kola u gradot kaj sto zivees i kje si izvadis odiguranje za skuterot. Nemora da si od Skopje :)

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1998
« Одговори #3085 на: 04 Август 2017, 23:44:55 pm »

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4396
« Одговори #3086 на: 05 Август 2017, 05:14:12 am »
другари,дали во законот некаде пишува дека треба нова сообраќајна,дека треба налепница за скутер и остали тракатанци кои ви ги наплаќаат или што ви ги кажува сообраќаец?зашто ова што го прават е пљачка невидена и само олеснување на џебот и мислам дека е нелагално и од рака го тресат.Сепак,ќе пробам да најдам што пишува во актуелниот закон и ќе споделам,освен ако некој веќе не се заинтересирал и се информирал па да сподели.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #3088 на: 05 Август 2017, 11:32:20 am »
Зема друго бе златен,ова е двотактно као шо глеам

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #3089 на: 05 Август 2017, 11:58:32 am »
другари,дали во законот некаде пишува дека треба нова сообраќајна,дека треба налепница за скутер и остали тракатанци кои ви ги наплаќаат или што ви ги кажува сообраќаец?зашто ова што го прават е пљачка невидена и само олеснување на џебот и мислам дека е нелагално и од рака го тресат.Сепак,ќе пробам да најдам што пишува во актуелниот закон и ќе споделам,освен ако некој веќе не се заинтересирал и се информирал па да сподели.

Член 33 од Закон за возила:

(8 ) Мобилна машина, мотокултиватор, мопед (велосипед со мотор), лесен трицикл и лесен четирицикл, подлежат на повторна регистрација само при промена на сопственикот, односно носителот на правото на користење на возилото или при промена на неговото живеалиште, односно седиште.

(9) Сопственикот на возилото од ставот (8 ) на овој член е должен да ја обновува полисата за осигурување на возилото и да се означени со налепница за извршена регистрација, за времето на користење на возилото.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.