Автор Тема: Скутерчиња  (Прочитано 693097 пати)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
Одг: Скутерчиња
« Одговори #3105 на: 07 Август 2017, 21:36:41 pm »
Za 630 eura zemi si i ne mu ja misli

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6049
« Одговори #3106 на: 07 Август 2017, 21:39:36 pm »
Пробај прво наброј на маса 35.000 бона,ако не делува заентересирано полека покачувај

Sent from my GT-I9301I using Tapatalk

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6315
« Одговори #3107 на: 10 Август 2017, 14:25:03 pm »
Незнам ијас.. ќе видиме друго што како има по интернетов.. Еве отворив и тема..

http://forum.carclub.mk/index.php/topic,21939.new.html#new

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1729
« Одговори #3108 на: 10 Август 2017, 20:10:12 pm »
Да се пофалам, еве го новото превозно средство.
Само знам дека е 4 тактно, а незнам колку кубици е, од кај што го купив ги запишаа број на шасија и број на мотор па треба да ми извадат документи за него.

Совети како се штелува карбуратор да „везе“ во место, како се штелува задна кочница ако можам тоа сам да го средам, и основи како се пали, на курбла како пали и како се вози, и особено како се застанува?
Видеа некои би ми биле од голема помош.
Какво уље користи, како се проверува, на колку км треба да сменам, дали е водно ладење или воздушно, глицерин каков користи, како се проверува дали фали, и сл.
Немам возено вакво чудо до сега и воопшто било каков мотор, па нов сум, учам и сметам дека не е срамно да прашам нешто ако не знам.  :D
Однапред благодарам.

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #3109 на: 10 Август 2017, 20:23:36 pm »
Само знам дека е 4 тактно, а незнам колку кубици е, од кај што го купив ги запишаа број на шасија и број на мотор па треба да ми извадат документи за него.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Совети како се штелува карбуратор да „везе“ во место, како се штелува задна кочница ако можам тоа сам да го средам, и основи како се пали, на курбла како пали и како се вози, и особено како се застанува?
Какво уље користи, како се проверува, на колку км треба да сменам, дали е водно ладење или воздушно, глицерин каков користи, како се проверува дали фали, и сл.
Немам возено вакво чудо до сега и воопшто било каков мотор, па нов сум, учам и сметам дека не е срамно да прашам нешто ако не знам.  :D
Однапред благодарам.
Зар не вези во место моторот (без гас) или е под мала гас?
За задната коченица имаш позади кај спојката федер и навој и бурма за стргање на шипката ако е со добош задниот бандаш,мада кај тебе е со ал.бандажи и веројатно е на диск,ке треба веројатно воздух да испуштиш или да дотуреш глицерин,уље користи 10-40 4Т,кај тебе собира 800г и се менува на 1000 до 1500км,возењето ти е наједноставно на овој без кумплуг,можеш во секоја брзина слободно да застанеш ако ја отпуштиш гаста,потоа со ставаш во 1 и цепеш
Со воздушно ладење е

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #3110 на: 10 Август 2017, 20:36:15 pm »
Со здравје да го возиш.
Инаку глупо прашање:Ако е нов новцат од салон, зарем не треба сервисерот се да среди. Или пак треба да е се наштелувано?
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #3111 на: 10 Август 2017, 21:08:56 pm »
Вака сеа по ред: во место работеше под голема гас, го штелував да работи убаво. Пред пола саат го палам пак под висока гас работи, ајде пак враќање назад тоа штрафчето на карбураторот и убаво работи сега. Кога ставам во прва, моторот треба да стои во место арно ама кај мене почнува да се движи ако ја пуштам кочницата. Имам потешкотии при менување на брзини, незнам дали сака нешто штелување или е така како што е. Друго, при било која брзина пример во 3та ако застанам во место треба да не ми гасни, а кај мене гасни моторот.
Кога го земав пред мене го монтираше казанчето за глицерин, стави глицерин dot3 и само притисна на задната кочница два-три пати и добро е вика. Стискам на свирка нејќе, викам мајсторе ова не свири, вика арно е ќе почне да свири.  ;D

Благодарам за останатите за мене корисни информации.  :)

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #3112 на: 10 Август 2017, 21:28:58 pm »
Случајно да не си го потегнал саукот па да работи под голема гас,иначе кога ставаш во 1 не треба воопшто да оди,исто и во 3 ако застанеш не треба да оди и да изгасне,ај пробај вака од тоа штрафчето на карбураторот смали ја гаста,треба ептен да брои да не трга во 1,или стави го во 1 и постепено намалувај на штрафот додека целосно не се смири моторот во 1

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #3113 на: 10 Август 2017, 21:49:25 pm »
Не не, саухот го вратив скроз назад, така го штелував карбураторот.
Утре баш ќе пробам во прва, да си играм со штрафчето да стои во место моторот, да не тргнува сам. Во втора пробав не ми изгасна, ама во трета ако застанам ми гасни.
И кочница задна треба да средам, предна убаво си кочи ама не ми е сигурно така.

Друго сеа приметив кога е запален моторот и кога возам воопшто не функционираат жмигавците, а кога е во место изгасен си работат најнормално.  ;D

Ај да ти ибам кинезот, прв мотор и глеј вакви ситници кои вадат од такт. Ќе мора да барам чаре по локалниве мајстори оти кој ќе го носи пак назад во Гевгелија (30км.).

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #3114 на: 10 Август 2017, 21:59:39 pm »
Ој земи го плавиот ич не ја мисли за 30 км 😂
Овој како шо тргнал треба сите мајстори да ги научиш во брзо време
Сериозно замени го,премногу проблеми има за нов мотор,ако не нека ја спушти цената,толку пари се и во хамачи штип,имаш достава бесплатна во цела мк

Sent from my Lenovo K33a48 using Tapatalk

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #3115 на: 10 Август 2017, 22:30:10 pm »
Продаден е тој, уште овој остана и јас го земав. Другиот нема гајле, го возев. Тој беше и причината шо го земав овој.  :D
Ќе го средам некако, ќе му најдам чаре. Сметам дека се мачкина кашлица проблемиве што ги има, ќе видиме.

Отсутен Opticruise

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 90
« Одговори #3116 на: 12 Август 2017, 19:20:53 pm »

Однапред благодарам.

Чекај, не те сфатив. Како уопште го купи а апсолутно ништо не знаеш за него?

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4073
« Одговори #3117 на: 12 Август 2017, 19:21:55 pm »
А за 550 евра што треба да знае, не купува кавасаки нинџа...

Sent from my F5 using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #3118 на: 13 Август 2017, 11:43:12 am »
Тек истражувам.  ;D

Вчера цел го расклопив да го најдам акумулаторот и пак го склопив, испадна цркнат осигурач на плусот, го заменив и сега се си функционира во најдобар ред.
Кочниците ги средив, му ставив глицеринче и на двете шепи испуштив воздух, убаво кочи сега.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #3119 на: 13 Август 2017, 12:29:25 pm »
So toj osigurac jas go jadev posteno od zelezara do centar sum go gural motorceto nejkese da zapali. Go nosam pravo kaj Dzani pozadi nova makedonija sve pretrese deckoto koga na kraj otvara i pocna da se smee. Vika ova mi se nema deseno do sega za vakva banalna rabota sve da ispitam.